We leven in een ongezonde omgeving: dit leren Ghanezen ons over gezond leven
Soms is het goed om te leren van andere culturen. Zo zijn er gebieden waar mensen gemiddeld bewezen ouder worden, en komen bepaalde ziektes in Ghana nauwelijks voor. Dat heeft te maken met verschillende levensstijlen. Dit is wat Ghanezen ons leren over gezond(er) leven.
De omgeving waarin wij leven, past niet bij ons lijf en maakt ons ongezond. Dat stelt David van Bodegom. Deze dokter deed onderzoek naar de veroudering van Ghanezen op het platteland. Hij kwam erachter dat Ghanezen op een hele andere manier leven en dat dat veel positieve gezondheidseffecten heeft.
Waarom de leefstijl van Ghanezen ook bij ons past
In een video van de Universiteit van Nederland bespreekt David wat we kunnen leren van de Ghanezen over onze gezondheid. Aan de hand van zijn informatie, gaan we in op deze leefstijl van de Ghanezen.
Ghanezen krijgen nauwelijks met onze ziektes te maken
Uit onderzoek onder duizenden Ghanezen kwam naar voren dat zij nauwelijks te maken krijgen met de ziektes waar we in Nederland dagelijks last van hebben. Denk aan de typische Westerse ziektes, zoals hart- en vaatziekten. Wel hebben ze vaker te maken met infectieziekten, zoals Malaria.
Het bloedsuikergehalte, vetstofwisseling en cholestrol is anders blijkt uit onderzoek. Ook hebben ze veel minder overgewicht.
Waarom Ghanezen in een gezondere omgeving leven dan wij
In 2018 vertelt David dat hij Kwaku ontmoette op het platteland in Ghana. Deze Ghanees was toen 88 jaar. Terwijl hij aan kwam lopen, was hij bezig met ploegen. Hij duwde met zijn eigen gewicht de ploeg in de grond en dat was zwaar werk.
Volgens David leven de Ghanezen gezonder doordat ze de hele dag op het platteland werken. Zo houden ze zichzelf in beweging.
Volgens hem is het ook lastig om overgewicht te krijgen als je jezelf voorziet van voedsel uit je eigen moestuin. Het verbouwen van eigen groentes, kost veel tijd en energie en daardoor verbouw je ook niet snel te veel.
De omgeving waarin we leven, past niet bij ons lijf
De omgeving waarin wij leven, maakt ons volgens David ongezond. Het werk wordt ons uit handen genomen. Denk aan roltrappen, liften, wasmachines, vaatwassers, elektrische pepermolens en blikopeners. Dat past niet bij ons lijf. Ook is er veel eten te krijgen bomvol calorieën.
Supplementen slikken, lost het niet op
In Nederland slikken we allemaal pillen om ons bloedsuikergehalte en het cholesterol op pijl te houden. Dat helpt zeker, alleen dat verhelpt niet het probleem. We blijven namelijk overgewicht houden en te weinig bewegen, daarom blijven we ook die pillen slikken.
Onze omgeving veranderen
Als we gezonder oud willen worden, laten we dan net zoals de Ghanezen iedere dag op het platteland gaan werken. Aangezien de leefstijl in Nederland, is dat misschien niet helemaal haalbaar. Toch kunnen we er zeker een belangrijke les uithalen én vaker buiten spenderen. Desnoods iemand met een grote tuin een helpende hand geven.
David geeft aan dat de manier hoe we oud worden voor 70 procent met onze leefstijl te maken heeft.
Volgens hem heeft het verschil in leefstijl tussen Nederlanders en Ghanezen dan ook niet gelijk te maken met wilskracht. Als Kwaku in Nederland opgegroeid zou zijn, zou hij ook dezelfde leefstijl aannemen als onze bevolking.
Onze leefstijl heeft te maken met waar we wonen. Om dus dezelfde gezondheidsvoordelen als de Ghanezen te krijgen, moeten we dus onze omgeving veranderen.
Onze omgeving kunnen we bijvoorbeeld veranderen door de bevolking te stimuleren gezondere keuzes te maken. Denk bijvoorbeeld aan bureau’s waar je achter staat in plaats van zit of een tapkraan neer te zetten in plaats van een cola automaat.
In Ghana worden de Ghanezen overal blootgesteld aan prikkels om gezond te leven en die prikkels horen wij dus ook in Nederland te krijgen.
Dat zorgt ervoor dat we gezonder leven en minder met bepaalde ziektes te maken krijgen. De Ghanezen hebben ons ook zeker nog een extra keer laten inzien hoe belangrijk beweging is.
Wabi sabi is een Japanse levenskunst die helpt om onrust te voorkomen