Heb je ongezonde darmen? Je herkent het aan deze 7 signalen
Wist je dat je darmen een cruciale rol spelen in je algehele gezondheid? Niet alleen regelen ze de spijsvertering, maar ze hebben óók een grote invloed op het immuunsysteem, je stemming en zelfs je energielevel. Een verstoorde darmgezondheid kan dus allerlei andere symptomen veroorzaken. Hoe weet je nu of je darmen gezond of misschien toch ongezond zijn?
Darmen hebben niet alleen een belangrijke rol in het verteren van het eten, maar worden ook weleens ‘het tweede brein’ genoemd. Daarom is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je darmen in goede gezondheid zijn.
Hoe herken je ongezonde darmen?
Dit zijn de zeven belangrijkste signalen van ongezonde darmen én wat je ertegen kunt doen.
1. Je hebt vaak een opgeblazen gevoel
Eén van de meest voorkomende signalen van darmprobleem is toch wel het hebben van een opgeblazen gevoel. Dat ontstaat door een onbalans in je darmflora waardoor eten minder goed kan worden verteerd en er gasvorming ontstaat.
Wat kun je ertegen doen?
De makkelijkste manier om een opgeblazen gevoel te voorkomen is door voedingsmiddelen te vermijden die gasvorming veroorzaken, denk dan bijvoorbeeld aan drankjes met koolzuur en kool (rode kool en bloemkool bijvoorbeeld). Wil je gezonde bacteriën in je darmen juist ondersteunen? Eet dan meer gefermenteerd eten zoals yoghurt en kimchi.
2. Geen regelmatige stoelgang
Als je merkt dat je vaak last hebt van diarree, obstipatie of een wisselende stoelgang, dan kan dat wijzen op problemen met je darmgezondheid. Je darmen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met het verwerken van bepaalde voedingsmiddelen of er is sprake van een ontsteking.
Wat kun je ertegen doen?
Zorg dat je voldoende vezels in je dieet hebt, zoals volkoren granen, groenten en fruit. Ook voldoende water drinken is essentieel. Vind je het lastig om voldoende vezels binnen te krijgen? Je kunt dan psylliumvezels toevoegen aan je yoghurt of smoothie in de ochtend bijvoorbeeld.
3. Vermoeidheid
Chronische vermoeidheid kan een signaal zijn van je lichaam dat je darmen niet optimaal functioneren. Misschien kunnen je darmen de voedingsstoffen niet goed opnemen wat weer kan leiden tot een tekort aan energie en allerlei belangrijke vitamines.
Wat kun je ertegen doen?
Misschien is het een slim idee om een probiotica-supplement te nemen en te zorgen voor een dieet dat rijk is aan voldoende voedingsstoffen, zoals bladgroenten, noten en zaden.
4. Huidproblemen
Wist je dat ongezonde darmen zich ook kunnen uiten via je huid? Acne, eczeem of rosacea kunnen bijvoorbeeld tekenen zijn dat je darmbarrière misschien wel verstoord is.
Wat kun je doen?
Sla bewerkte voedingsmiddelen over en ga liever voor dieet met veel omega-3-vetzuren. Denk dan bijvoorbeeld aan vette vis, avocado en lijnzaad.
5. Je hebt vaak zin in suiker
Een disbalans in je darmflora kan ervoor zorgen dat de slechte bacteriën in je darmen meer suiker vragen waardoor je steeds zin hebt in zoetigheid.
Wat kun je ertegen doen?
Probeer je suikerinname te beperken en ga liever voor natuurlijke alternatieven zoals fruit. Door minder suiker te eten, geef je goede bacteriën namelijk weer de kans om te groeien.
6. Gewichtsschommelingen
Plotseling aankomen of afvallen zonder duidelijke reden kan een teken zijn van ongezonde darmen. Misschien kunnen je darmen voedingsstoffen niet goed opslaan of is er een verstoring in de vetopslag.
Wat kun je ertegen doen?
Eet regelmatig kleine maaltijden en doe niet aan crashdiëten. Zorg liever voor een gezond en gevarieerd dieet met voldoende eiwitten en gezonde vetten.
7. Slechte adem
Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt, kan een slechte adem ook een teken zijn van een verstoorde darmflora. Dat komt doordat schadelijke bacteriën gassen produceren die hun weg naar buiten vinden. Aha!
Wat kun je ertegen doen?
Ondersteun je darmen met voldoende probiotica voeding (hallo yoghurt, kefir en kimchi!) en natuurlijk ook voor goede mondhygiëne.
Hoe herstel je je darmen?
Als je jezelf herkent in één of meerdere van de bovenstaande signalen, dan is het goed om actie te ondernemen en te werken aan gezondere darmen. We delen alvast een paar algemene tips:
- Eet gevarieerd: een breed scala aan voedingsmiddelen ondersteunt de diversiteit van je darmflora.
- Beperk bewerkte voeding: bewerkt eten bevat vaak weinig vezels en veel suiker, wat schadelijk kan zijn voor je darmen.
- Neem tijd voor ontspanning: stress heeft een grote invloed op je darmgezondheid. Probeer mindfulness of yoga om je stressniveau te verlagen.
- Probeer probiotica en prebiotica: probiotica voeden je darmbacteriën, terwijl prebiotica ze ondersteunen.
- Gefermenteerde voeding: heeft een gunstig effect op de darmen en je kunt het zelf maken!
Door goed naar je lichaam te luisteren en op tijd in te grijpen, kun je veel problemen voorkomen. Heb je ernstige of aanhoudende klachten? Neem dan contact op met je huisarts of een diëtist. Een gezonde darm is een gezonde jij!
Deze bekende en veelvoorkomende etenswaren kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel. Gluten: wat zijn het precies, ben je er gevoelig voor en wat is het alternatief?
Dit is de reden dat je aankomt als je ouder wordt en dít kun je er tegen doen