Zo geef je advies over duurzaamheid (zonder dat het irritant is)
Advies hoeft in principe niet irritant te zijn, maar dat is het vaak wel. Zeker als het ongevraagd is en als het ons het gevoel geeft dat onze huidige manier van doen niet goed is. De crux zit hem in het feit dat je als ‘adviesgever’ ongevraagd in de ruimte van een ander stapt en dus diens persoonlijke grenzen overschrijdt.
YouTuber en groene influencer Marije van der Made weet er alles van en deelt met ons haar tips over je hoe het beste zelf (ongevraagd) advies kunt geven.
Als je geen vlees eet, mag je ook niet vliegen
Via haar Instagram en YouTube-kanaal neemt Marije ons mee in haar proces naar een steeds duurzamer leven. Ze laat zien waar ze tegen aanloopt of wat ze ontdekt. Niet door het perfecte voorbeeld te geven, maar door haar kwetsbaarheid te tonen. Hiermee inspireert ze dagelijks duizenden mensen (sowieso de 104K YouTube-abonnees en 32,1 K Insta-volgers) om duurzamer te leven.
Waarom (vaker) veganistisch eten de meest effectieve manier is om klimaatverandering tegen te gaan
Helaas krijgt ze daardoor ook regelmatig te maken met negatieve comments. Dingen als ‘Je hebt vlees toch nódig?’, ‘Iewl, tweedehands kleding is toch vies?’ of ‘Als je geen vlees eet, mag je ook niet vliegen’ zijn zomaar wat vragen en uitspraken die ze regelmatig naar haar hoofd geslingerd krijgt.
Maar omdat Marije graag wil geloven dat deze mensen gewoon onwetend zijn en eígenlijk willen weten hoe ze duurzamer kunnen leven, werd ze expert in het (ongevraagd) advies geven.
Onbedoelde ‘hulp’
“De één reageert er heftiger op dan de ander en dat kan te maken hebben met hoe mensen dit soort dingen vroeger hebben meegemaakt,” vertelt Marije. “Als men hier nog oud zeer heeft zitten van vroegere situaties, uit hun jeugd bijvoorbeeld, kan de pijn of irritatie hard binnenkomen. Het punt blijft dat de ander zich kwetsbaar opstelt, door met een heftige reactie iets bloot te geven over zichzelf.
Zo kun je mensen overtuigen om minder vlees te eten (zonder belerend vingertje)
Dat wil je ter harte nemen, en niet de kop indrukken. Sterker nog, als de ander toevallig een shitdag heeft, dan kan jouw onbedoelde ‘hulp’ net de druppel zijn. Dat weet je van buitenaf niet, dus kun je het maar beter checken voordat je losgaat.”
View this post on Instagram
Vertel het vanuit jezelf
Deze wijsheid kreeg Marije onder andere van haar coach Noeska Pak. Zij zegt hierover: “Als je graag ongevraagd advies geeft, zit er vaak een behoefte om te overtuigen. Als het een gesprek is waarin jullie beiden jullie kant belichten, vertel het dan ook echt vanuit jezelf. Advies geven is een projectie op de ander.
Vertel liever wat iets met jou heeft gedaan, of over je eigen inzicht, dan dat je het op het leven van de ander legt. Dat is een heel belangrijk verschil. Vraagt iemand op zo’n moment niet door, dan is het de kunst om het ook zo te laten.”
Als iemand zegt:
- “Ik vind de app van de bank X echt zó prettig werken.”
Zeg dan niet:
“Zit je nog bij bank X?! Je moet echt overstappen naar bank Y, hoor! Weet je wel wat jouw bank allemaal doet en waar jouw geld heen gaat?!”
Maar zeg liever:
“Ik ben gewisseld van bank, want bank X investeerde in zaken als de vee-industrie, wapens en ontbossing. En bank Y is helemaal groen. Het voelt voor mij fijner om daar mijn geld te hebben staan.”
Als iemand zegt:
- “Ik eet niet vegan, want ik weet echt niet hoe ik dat moet doen.”
Zeg dan niet:
“Je moet even dit kookboek kopen en gewoon eerst stoppen met je salami op brood.”
Maar zeg liever:
“Snap ik! Snap ik helemaal. Het is ook best even schakelen en een grote verandering. Ik ben begonnen met eerst kaas en ei voor het weekend bewaren. Doordeweeks zocht ik naar andere opties.”
Als iemand zegt:
- “Ik ga een hele lekkere cake maken.” (en die blijkt niet vegan te zijn)
Zeg dan niet: “Weet je toevallig al dat je ook hele lekkere cake kunt maken zonder dierenleed?”
Maar zegt liever: “Ik weet dat je soms vegan vervangers van ingrediënten gebruikt. Heb je misschien interesse in een recept voor een plantaardige cake?”
Als iemand zegt:
- “Ik wil beter opletten met afval scheiden en sowieso wat minder afval produceren.”
Zeg dan niet: “Je zou eens een zero waste challenge moeten doen. Dat is super interessant!”
Maar zeg liever: “Wat goed! Ik wil me daar ook in verdiepen. Zullen we tips uitwisselen?”
Als iemand zegt:
- “Ik eet nu twee dagen per week vegetarisch.”
Zeg dan niet: “Maar vlieg je nog wel dan?” Of: “Die twee dagen maakt eigenlijk niet zoveel uit. Je moet volledig vegan gaan om echt impact te maken.”
Maar zeg liever: “Oh wat goed! Heb je al lekkere vega recepten ontdekt? En hoe is het gelukt om je partner mee te krijgen?”
Je stopt er een compliment in en steunt op deze manier de stap van de ander. Zo voelt die persoon zich veilig bij jou en wellicht komt diegene in de toekomst nog eens met vragen bij jou. En dat willen we!
Marije: “Gun anderen hun eigen proces en laat ze in hun waarde. Maak er iets positiefs van, van elke stap. Je wilt dat mensen vanuit intrinsieke motivatie hun keuzes maken, in plaats van dat ze dit door anderen opgelegd krijgen. Zo houden ze het veel langer vol.”
Hoe je Aristoteles’ retorica kunt gebruiken om anderen te overtuigen
De beste oneliners
Wil je meer tips over advies geven en over hoe je een lastige discussie tot een positief gesprek kan omtoveren? Check dan Marije’s boek Dit gebeurt er als je duurzamer gaat leven. Hierin beschrijft ze talloze anekdotes, feiten en misvattingen over onder meer fast fashion, veganistisch eten, de plasticsoep en elektrisch rijden.
Plus de beste oneliners en vlammende antwoorden om je zelfverzekerd te kunnen weren, voor als je weer eens negatief commentaar krijgt op je duurzame gedrag. Handig voor je volgende familiedag, etentje of verjaardag.