Hoe ga je om met het ongemakkelijke gesprek over vaccineren?
Het is een vraag die tegenwoordig heel normaal is: ‘Ben je gevaccineerd?’. Helaas kan het antwoord nog weleens voor verhitte discussies zorgen, want soms zitten niet alle vrienden, familieleden en collega’s op één lijn. Toch is het belangrijk om het gesprek op een open en vriendelijke wijze te blijven voeren.
Wicher Schols, gespreksexpert bij The School of Life Amsterdam en auteur van het boek De gouden gespreksgids, erkent dat deze gesprekken moeizaam zijn en geeft een paar tips.
Scherpe discussies
Laat jij je wel of juist niet vaccineren, maar maken vrienden of familie daarin een andere keuze? Dan kan het zomaar zijn dat dat spanningen oplevert en uiteindelijk zelfs leidt tot ruzie en gedoe. Er zijn inmiddels al heel wat vriendschappen en families uit elkaar gevallen omdat ze elkaars keuze niet accepteerden.
Pijnlijk maar waar: veel vriendschappen overleven de coronacrisis niet
Ook op de werkvloer maakt het gesprek over vaccineren de sfeer niet per se altijd beter. Scherpe discussies tussen voor- en tegenstanders van vaccineren tijdens de lunch, collega’s die niet naast een niet-gevaccineerde collega willen zitten, of mensen die vinden dat hun baas maar een coronapas moet invoeren.
4 tips voor Het Gesprek
Toch is het altijd goed om het gesprek te blijven voeren, hoe oneens je het ook bent. Je moet elkaars emoties en ideeën proberen te begrijpen. Gespreksexpert Wicher geeft hiervoor 4 tips:
- Zet je eigen oordeel even opzij. Dit is noodzakelijk voor een open gesprek waarin je de ander écht probeert te begrijpen.
- Blijf vragen stellen en blijf nieuwsgierig. Achter een sterke mening gaat vaak een behoefte of een angst schuil. Probeer erachter te komen wat de ander beweegt.
- Onderzoek waarom je het zelf zo lastig vindt dat iemand een andere mening heeft. Probeer er dus ook achter te komen wat jou beweegt.
- Merk op welke emoties er bij je opkomen en deel die. Een gesprek kan zich openen op het moment dat je jouw gevoel op een rustige manier deelt met de ander.
Mochten jullie beiden bij jullie standpunt blijven, dan is ‘agree to disagree’ ook nog altijd een goed uitgangspunt. Dat houdt de deur open om van mening te veranderen, maar geeft wel aan dat jullie elkaars besluit accepteren.
Met respect communiceren
Als je echt veel moeite hebt met iemands keuze, dan is het belangrijk om goed en met respect te blijven communiceren. Stel, je wordt uitgenodigd op een verjaardag waar iemand niet gevaccineerd is en vindt dat lastig. Geef dat dan eerlijk aan! Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen:
“Ik vind je ontzettend lief, maar ik merk dat ik dit heel moeilijk vind. Ik neem jou persoonlijk niks kwalijk en ik hoop wel dat je mijn keuze om niet te komen respecteert, net zoals ik jouw keuze respecteer. Zou ik misschien op een ander moment kunnen langskomen?”
Hopelijk helpen deze tips je om in verbinding verdraagzaam te zijn, met respect voor elkaar. Mocht je nog meer tips willen: in het boek van Wicher vind je een hoop voorbeelden en technieken, die helpen om een moeilijk gesprek net wat minder ongemakkelijk te maken.