Zo ga je om met slecht nieuws (we delen vijf tips)
Je partner gaat vreemd, er is ingebroken in je huis, je bent net ontslagen. Dat zijn momenten waarop je de grond even onder je voeten lijkt te verdwijnen, maar slecht nieuws komt ook in kleinere mate – en dat krijgen we allemaal weleens. Des te belangrijker dus om te weten hoe je hiermee om kunt gaan. Als je net heel slecht nieuws te horen hebt gekregen, is het belangrijk om nog enige controle te behouden over je emoties. Om niet helemaal gek te worden van je gedachtenspinsels – of zeg maar wervelwind – kun je de focus brengen naar je ademhaling. Adem diep in door je neus en hou dit voor een paar seconden vast. Adem dan rustig door je mond uit. Blaas zoveel mogelijk lucht uit als je kunt, waarbij je ook kunt visualiseren dat je spanning verdwijnt. Doe dit net zolang tot de meeste spanning weg is.
Accepteer je emoties
Ook acceptatie kan je helpen, hoe moeilijk dat ook is. Te horen krijgen dat bijvoorbeeld je partner is vreemdgegaan, doet gewoon heel veel met je – en het laatste wat dan fijn is, is het wegdrukken van je emoties. Natuurlijk ben je boos en verdrietig als dit soort dingen gebeurt. Maar probeer dan ook te accepteren dat je je zo voelt. Door je emoties te uiten, kun je dit soort gebeurtenissen beter verwerken. Opkroppen en wegdrukken is nooit een goed idee.
Dit vind je vast ook interessant: Hoe mijn depressie leidde tot zelfverwaarlozing.
Plaats het in perspectief
Het hangt er natuurlijk enorm vanaf wat voor slecht nieuws je krijgt, maar sommige dingen kun je best nog wel in perspectief plaatsen. Een gestolen laptop bijvoorbeeld is wat enorm vervelend, maar het is niet het allerergste op aarde. Met een beetje geluk krijg je het geld gewoon terug van je verzekering.
Focus eens op alle goede dingen in je leven: je vrienden, je gezondheid, de plek waar je woont. Plaats vervolgens het slechte nieuws in dit rijtje; dan valt het misschien best mee. Het kan nogal cru klinken, maar alles (of het meeste) kan altijd erger.
Blijf bij jezelf
De periode na het horen van slecht nieuws, kan best heel pittig zijn. Maar probeer het een plekje te geven; de scherpe randjes zullen met de tijd steeds meer slijten. Hierbij is het wel belangrijk om jezelf een beetje in de hand te houden. Houd een scherp oog op je gedachten, blijf goed voor jezelf zorgen, houd je bezig met leuke dingen. Urenlang de situatie overdenken gaat je echt niet helpen – dus doe dit dan ook niet. Verplaats liever je focus naar de dingen waar je wel controle over hebt. Op dit soort momenten kun je heel snel en heel gemakkelijk in zelfdestructief gedrag vallen; het is handig om daar goed op te letten.
Een goed support system
Wat heel fijn kan zijn als er een bom in je leven ontploft, is iemand die er voor je is. Iemand die weet hoe hij of zij naar jou moet luisteren, weet ook hoe hij of zij moet antwoorden om alles niet nog erger te maken. Dit kan een goede vriend of vriendin zijn, maar ook professionele hulp is zeker geen gek idee. Door het slechte nieuws te delen met anderen, kunnen we beter omgaan met onze gedachten en gevoelens en kunnen we weer kalm worden. Gedeelde smart is halve smart, zullen we maar zeggen.
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.
Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!