Zo bereid je je mentaal voor op een grote verandering in je leven
Wij mensen zijn gewoontedieren, dus verandering is altijd moeilijk. Zelfs als het gaat om een nieuwe baan, afstuderen of samenwonen en je weet dat het dus eigenlijk een goede stap is. Hoe kun je toch het beste omgaan met verandering?
Zo bereid je je mentaal voor op een verandering in je leven.
Omgaan met verandering
Je hersenen zijn zo gewired om verandering en onzekerheid zoveel mogelijk te voorkomen. 6 tips om toch goed met verandering te kunnen omgaan.
Accepteer dat het moeilijk is
We noemden het net al even, maar ook goede veranderingen kunnen stress opleveren. Het is dus helemaal oké om je gestresst te voelen tijdens zo’n verandering. Sterker nog, het is zelfs heel normaal.
Een spoedcursus in stress: zo verlaag je het stresshormoon cortisol
Accepteren dat het moeilijk is, helpt het ironisch genoeg makkelijker te maken. Bovendien weet je ook dat het niet altijd moeilijk zal blijven.
Onderzoek waarom je weerstand voelt
De kans is dus groot dat je weerstand voelt en dat je eigenlijk het liefst in je comfort zone wil blijven. Stel dat je een nieuwe baan hebt gevonden. Je bent enthousiast en blij, maar ergens heb je toch een onrustig gevoel omdat je niet weet wat de precieze uitkomst is. Wat als de baan niet is wat je ervan had verwacht? Wat als je niet met je collega’s kan opschieten?
“Het anticiperen op mogelijk negatieve uitkomsten wordt geregistreerd als een spanning in onze hersenen”, vertelt Julita Haber, hoogleraar organisatiegedrag aan de Fordham University aan Fast Company. “Dat veroorzaakt extra neurale inspanning en activeert de overlevingsmodus.”
Als je merkt dat je weerstand voelt, is het belangrijk te onderzoeken waarom dat is. Als je dat eenmaal weet, kun je namelijk makkelijk de angst omzetten in een kans.
De 4 stappen om jouw fixed mindset in een growth mindset te veranderen voor succes
Neem een verhuizing naar een andere stad bijvoorbeeld. Je zou bang kunnen zijn dat verhuizen naar een stad waar je niemand kent voor verveling en eenzaamheid zorgt. Maar je kunt het ook juist zien als een kans om nieuwe mensen te ontmoeten.
Maak een lijst van constante dingen in je leven
Zelfs als je met een mega grote verandering in je leven moet omgaan, zoals verhuizen naar een ander land, zijn er dingen die hetzelfde blijven in je leven. Je behoudt je vrienden, familie en je hobby’s. Misschien kan je zelfs dezelfde ochtendroutine behouden. Een lijst met deze dingen kan je helpen niet overweldigd te voelen door de grote verandering.
Houd zo lang mogelijk vast aan je routine
Deze constante dingen in je leven kunnen je houvast geven als alles om je heen lijkt te veranderen. Dat is ook precies waarom je zo lang mogelijk moet proberen vast te houden aan je routine.
Blijf bijvoorbeeld elke ochtend een blokje om gaan als je dat eerder ook deed. Dat geeft je een soort anker. Zo’n anker is een reminder dat sommige dingen hetzelfde zullen blijven en geeft je hersenen even een moment rust.
Probeer zo gezond mogelijk te leven
Waneer we veel aan ons hoofd hebben, is onze gezondheid vaak het eerste wat we opgeven. We hebben het druk, dus we hebben geen tijd om te sporten. Door de stress heb je bovendien alleen zin in vette maaltijden zonder weinig voedingsstoffen.
En dat terwijl je eigenlijk wel weet dat je juist het sporten en de voedingsstoffen nodig hebt om je goed te voelen. Zorg dus dat je niet in een vicieuze cirkel terecht komt en geef je gezondheid prioriteit.
Sla daar natuurlijk niet in door en wees ook niet té streng voor jezelf. Het is ook oké om een sportsessie te missen en wat langer in bed te blijven liggen of om eten te bestellen als je een keer cravings hebt. Maak er alleen geen gewoonte van.
Lucht je hart, maar niet constant
Het is goed om over de verandering te praten en de stress die daarbij komt kijken om er goed mee te kunnen omgaan. Dit lucht vaak op. Maar pas op dat je niet alleen maar negatief bent en denk ook na hoe je de situatie beter kunt maken.
Zo maak je praten over mentale gezondheid minder ongemakkelijk
Hoe goed je je ook probeert voor te bereiden, houd er rekening mee dat je altijd een periode nodig zal hebben om te wennen. Je zal even het gevoel hebben dat je niet in controle bent. Ondanks alles toch overweldigd? Vergeet tip 1 dan niet: probeer er niet te hard tegen te vechten. Het is oké, en zelfs heel normaal, om je zo te voelen.