Met deze 8 tips leer je beter omgaan met een narcist
Elk persoon heeft wel een klein beetje narcisme in zich. Da’s op zich helemaal niet erg. Maar sommige mensen hebben iets meer dan gemiddeld van deze ‘kwaliteit’ in zich en vaak duurt het een tijdje voordat je daar achter komt. Laten we je helpen om narcisme eerder te herkennen en hier beter mee om te gaan.
Narcisten komen vaak heel charismatisch en zelfverzekerd over, maar niets is minder waar! Meestal hebben ze – onbewust – juist weinig gevoel van zelfwaarde en compenseren dit door zich als beter of belangrijker dan anderen te beschouwen. Dit is de narcistische paradox.
Onzekerheid verbloemen
In het begin ben je misschien onder de indruk van het zelfvertrouwen dat dit soort uitstralen. Maar na een tijdje merk je dat ze over je heen walsen en jou telkens weer manipuleren. Dit doen ze omdat ze (nogmaals, onbewust) niet veel aandacht voor de mening of gevoelens van anderen hebben en daarvoor vaak een onderontwikkeld inlevingsvermogen hebben.
Ook lezen: Waarom millennials alles behalve verwend, lui en narcistisch zijn
Ze blazen zichzelf als het ware op en vaak is dat letterlijk te zien aan hun lichaamstaal. Dan leunen ze bijvoorbeeld achterover, zitten ze met de benen wijd of de voeten op tafel en de handen achter het hoofd. Dat is een rol van het ego die uit zelfbescherming wordt gecreëerd. De narcist verbloemt op deze manier zijn onzekerheid, voor zichzelf en voor de buitenwereld.
Hoe ga je om met een narcist?
Eigenlijk zijn narcisten mensen die je liever niet te dicht bij laat komen. Toch ontkom je er soms niet aan. Je bent er verliefd op (geweest), je baas is een narcist of iemand in jouw familie hebben narcistische trekjes.
Hoe kan je daar dan het beste mee omgaan? We geven een aantal tips voor omgaan met narcisme, zonder dat het je gevoel van eigenwaarde ondermijnt.
1. Vertrouw op je eigen gevoel
Soms duurt het even voordat je doorhebt dat je met een narcist te maken hebt. Na een tijdje realiseer je je dat deze persoon ongemerkt je zelfbeeld ondergraaft. Weet dan dat het niet aan jou ligt! Misschien kun je eens voorzichtig bij anderen in je omgeving checken of zij dezelfde ervaring hebben. Wellicht kun je dat nare gevoel dan nog beter van je afzetten.
2. Onthoud goed dat een narcist net zo onzeker is als jij
Om zich beter te voelen streeft een narcist naar een ongelijkwaardige houding met de mensen om zich heen. Deze persoon doet zijn uiterste best om de ander (klein)er te houden. Dan voelt hij of zij zich sterker en kan deze ongelijkwaardige verhouding in stand blijven. Laat je hierdoor niet gek maken!
3. Slijmen helpt
Moet je iets van een narcist gedaan krijgen? Geef hem dan complimenten en zeg dat het nóg beter wordt als je… (vul zelf maar in). Of zet je ego even opzij en geef een narcist het gevoel dat jouw idee eigenlijk het zijne was. Met een beetje geluk smelt deze persoon als was in je handen.
Ook interessant: Dit is waarom narcisten en HSP’ers elkaar aantrekken
4. Val een narcist nooit en public aan
Narcisten zijn doodsbang om voor lul te staan. Ze zullen het jou nooit vergeven als je in het bijzijn van anderen tegen ze ingaat. Laat hem of haar dus in zijn waarde. Ook in één op één situaties is het beter, want je gaat de strijd toch nooit winnen. Hoe harder jij vecht, hoe harder hij zal slaan. Zowel openlijk als achter je rug om (want: hij heeft geen inlevingsvermogen, remember?).
5. Geef ze alle aandacht
Waar de meeste mensen last hebben van podiumangst, houden narcisten er juist van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Geef ze die spotlight dan ook en zet zelf een stapje opzij. Daarmee scoor jij weer punten en dat is uiteindelijk goed voor beide partijen.
6. Laat een narcist in zijn waarde/waan
Narcisten zullen nooit het probleem bij zichzelf zoeken, maar altijd bij iets externs. Daarmee schuiven ze de verantwoordelijkheid voor alle sh*t in hun leven dus in de schoenen van anderen en hun omgeving. Dat is ook de reden waarom narcisme zo hardnekkig is, want deze personen staan niet open voor verandering in zichzelf en persoonlijke groei.
7. Probeer een narcist niet te veranderen
Dat is een kansloze zaak. De slachtofferrol van deze persoon is daarvoor veel te groot! Probeer daarom de narcist dus niet te veranderen of te dwingen om in te zien dat er een probleem is. Dat heeft toch helemaal geen zin. Het gedrag accepteren is een betere strategie.
8. Blijf op je hoede
Natuurlijk kun je (wellicht met behulp van bovenstaande tips) een manier vinden om beter om te gaan met een narcist. Zolang je hun spelletje meespeelt, mag je immers meedelen in hun grootheid. Toch moet je niet vergeten dat ook zonder pardon weer aan kant kan worden geschoven. Bedenk je daarom goed wat jij aan deze persoon hebt en wees zelf een beetje narcistisch. Wellicht betekent dit dat je het contact moet verminderen of zelf helemaal verbreken.
Kortom…
Je kunt narcisten op handen dragen, naar de mond praten en de confrontatie uit de weg gaan, maar je moet ook zélf de verantwoordelijkheid blijven nemen. Ga vooral ga op zoek naar een manier die voor jou werkt.
Meer Bedrock?
- Waarom narcistisch zijn best oké is (er kleven voordelen aan)
- Narcisme: als zelfliefde doorslaat in zelfobsessie
- Filmhuis Cinetree tipt ‘A Strange Love Affair with Ego’: een intieme docu over narcisme