Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 29 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Iemand die het altijd beter weet? Zó ga je om met een betweter

Een ‘I know it all‘ oftewel een betweter: iedereen kent er wel één. Iemand die altijd een ‘maar’ heeft te zeggen op elk idee dat voorbij komt en het altijd nét iets beter weet dan de rest. Hoe deal je met een betweter zonder dat de sfeer eronder lijdt?

Zó deal je met een betweter, thuis of op werkvloer.

De typische betweter

Een stereotype betweter is iemand die alles altijd beter weet dan de anderen. Het lekkerste brood in de buurt, de ins en outs van het project, de beste hotspots op vakantie of welke muziek op dit moment de beste is. Vaak heeft de persoon in kwestie niet eens in de gaten dat ‘ie de ander steeds in de reden valt of het beter weet.

Het is dan ook natuurlijk niet letterlijk ‘altijd en alles’, maar wel vaak en veel. Dat kan voor de omgeving behoorlijk vermoeiend zijn en bovendien is het voor de persoon zélf ook niet altijd een eigenschap om gelukkig van te worden.

Beterweters en EQ

Meestal gebeurt het dan ook met de beste bedoelingen, namelijk om jou van het beste advies te voorzien. Toch schuilt er achter het gedrag van een typische betweter vaak onzekerheid; hij wil de ander namelijk duidelijk laten weten dat ‘ie het beter weet. Hij wil gezien en gehoord worden.

Ook speelt het EQ – ofwel emotionele intelligentie – een rol bij betweterigheid. Het EQ beïnvloedt namelijk niet jouw intelligentie, maar wel jouw sociale intelligentie en hoe je met de mensen om je heen omgaat.

Iemand met een hoog EQ weet wat ‘ie moet doen om mensen om ‘m heen blij te maken of juist om ze gerust te stellen. Voor iemand met een minder hoog EQ, spreekt dat minder voor zich.

Hoe herken je een betweter?

Dat je jouw inzichten deelt met je gesprekspartner, betekent gelukkig nog niet meteen dat je een betweter bent. Hieraan kan je een echte betweter herkennen:

  • Over haast ieder onderwerp heeft ‘ie wel iets te zeggen en er een eigen opvatting over,
  • Hij laat duidelijk weten dat deze opvatting ook écht de waarheid is.
  • Het is iemand die graag zijn gelijk probeert te krijgen en gaat daarvoor een discussie niet uit de weg.
  • Staat graag in het middelpunt van de belangstelling door kennis en ervaringen te delen over het betreffende onderwerp.

Omgaan met betweters

Hoe goed deze adviezen ook zijn bedoeld, niet iedereen zit op ongevraagde adviezen te wachten. Hoe ga je daarmee om?

1. Weet dat het onbewust gedrag is

In plaats van de betweter op je werk of in je familie streng af te rekenen, kun je jezelf eraan herinneren dat het gedrag van een betweter vaak onbewust is. Het is erg onwaarschijnlijk dat de betweter veel plezier heeft in irritant overkomen en jouw een zenuwachtig gevoel bezorgen. De ander heeft het vaak gewoonweg niet in de gaten en heeft niet door dat ‘ie niet sociaal wenselijk bezig is.

Als oplossing zou je op een vriendelijke manier kunnen aangeven hoe jij je voelt door het gedrag en kun je vragen hoe de ander zich zou voelen als jíj je zo zou opstellen.

2. Ga niet mee in emoties

Hoewel een betweter flink wat irritaties kan opwekken omdat je haast geen normaal gesprek kunt afmaken, is het een wijze zet om je niet te laten meeslepen in je negatieve emoties. ‘Kill with kindness’ is niet voor niets een bekend gezegde. Door rustig en doordacht te reageren, kun je op een subtiele manier laten blijken dat je niet van de opmerking gediend bent, zonder dat je boos hoeft te worden.

3. Communiceer

Iemand kan niet weten dat je niet blij bent z’n gedrag als je de ander er niet op wijst. Want nee, dat spreekt niet voor zich ook al lijkt dat voor jou wél zo. Daarom is het belangrijk om met de ander in gesprek te gaan en jezelf kwetsbaar op te stellen door aan te geven wat het met je doet.

Niemand is perfect, en juist door te communiceren en eerlijk te zijn op een respectvolle manier, ontstaat er weer ruimte voor verbinding. Hoe mooi is dat?

Ben jij zelf een betweter?

Herken jij jezelf wel heel erg in de omschrijving hierboven? Dan kan het zijn dat jíj misschien zelf een betweter bent zonder dat je het doorhebt.

In dat geval is het interessant om bij jezelf na te gaan waarom je eigenlijk zo graag jouw adviezen met een ander wilt delen. Waarom wil je jezelf zo graag laten horen? De onderliggende overtuigingen die jij hebt opgebouwd (waarschijnlijk al in je jeugd) hebben  namelijk invloed op hoe jij reageert op jouw omgeving.

Door jezelf af te vragen waarom je de drang voelt je mening vaak te herhalen, ontdek je wat de overtuiging is, waar je vervolgens mee aan de slag kunt gaan.

Misschien is het uit onzekerheid of omdat je aardig gevonden wilt worden. Door dit voor jezelf op te schrijven, kom je er vaak al snel achter dat je heus niet je mening drie keer hoeft te geven om aardig gevonden te worden. Eén keer is voldoende.

Niemand is perfect, en dat is oké! Hoe je ermee omgaat, dát is wat telt.

IQ is overrated: dit is wat we kunnen leren van mensen met een hoog EQ

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️