Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Zelfliefde 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Kan je oké zijn als je partner zich niet oké voelt?

Liefde is prachtig, maar kan ook behoorlijk ingewikkeld zijn. Vooral als je partner zich niet oké voelt. Het is natuurlijk heel nobel om er altijd voor jouw lief te willen zijn en hen te steunen in moeilijke tijden, maar het is belangrijk om te onthouden dat je jezelf niet moet verliezen in de relatie.

Laten we gaan kijken hoe je oké kunt zijn in een relatie als je partner mentaal niet helemaal oké is.

Weerslag op jullie relatie

Misschien struggelt je partner met een depressie, een verslaving of andere psychische problemen. Dat is natuurlijk verschrikkelijk voor hen, maar misschien wel net zo vervelend voor jou. Want het kan bijna niet anders dan dat het ook zijn weerslag heeft op jullie relatie.

Wellicht voelt het soms alsof je partner zich in een emotionele achtbaan bevindt, en jij ernaast zit met een groot vraagteken boven je hoofd. Dan is het moeilijk om je oké te voelen. Terwijl je partner alle kanten opvliegt, probeer jij het nog een beetje gezellig te houden. Maar voor je het weet voel je je óók kut, elke keer als je partner zich kut voelt.

Jezelf wegcijferen

Het grootste gevaar zit hem in de codependentie. Dit betekent dat jij, meestal onbewust, jouw eigen gevoelens en behoeftes opzij zet en de wensen en verlangens van de ander boven die van jou stelt. Misschien is het aanpassen en pleasen wel een tweede natuur voor je, want op die manier krijg je waardering, bevestiging en goedkeuring.

Maar op termijn raak je steeds meer uit verbinding met jezelf. Je gaat je steeds afhankelijker voelen van de waardering en bevestiging van de ander. Het aanpassen gaat je op termijn steeds meer kosten dan opleveren. Je riskeert het gevoel jezelf kwijt te raken.

Het te veel aanpassen en jezelf wegcijferen leidt tot steeds meer innerlijke uitholling van jezelf. Het kan zelfs burn-out klachten, ondefinieerbare fysieke klachten en allerlei vormen van stress opleveren.

Self-care is het antwoord

De crux in dit verhaal is zelfliefde. Zolang jij lief bent voor jezelf en je eigenwaarde behoudt (terwijl je je partner steunt!) kun jij absoluut oké zijn. Maar het is belangrijk om jezelf op de eerste plaats te zetten en je eigen welzijn te waarborgen, zelfs als je er bent voor iemand anders.

Terwijl je je partner door de ups en downs van het leven helpt, moet je ook tijd en energie blijven besteden aan zelfzorg en zelfontwikkeling. Doe dingen waar je blij van wordt, zoals een yogales volgen, een boek lezen dat je altijd al wilde lezen, of gewoon even alleen zijn met je gedachten. Laat je partner zien dat je om hen geeft, maar laat hen ook zien dat je om jezelf geeft.

Je eigenwaarde behouden

Soms heeft je partner jouw hulp en steun nodig, vooral wanneer deze worstelt met psychische uitdagingen. Maar je kunt niet de verantwoordelijkheid dragen voor het geluk van een ander. Door alles op te geven om je partner te redden, loop je het risico jezelf te verliezen in het proces.

Je eigenwaarde en identiteit zijn van onschatbare waarde en het is cruciaal om ze te behouden. Uiteindelijk draait het allemaal om balans. Dus wees liefdevol en ondersteunend, maar vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen en je eigen geluk na te streven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️