Hoe je aan de ogen kunt aflezen of iemand de waarheid spreekt
Als je geen zin hebt om de waarheid te spreken dan is het niet zo moeilijk om een ander op het verkeerde been te zetten. Je verdraait de feiten een beetje, voegt wat aspecten van een verleden gebeurtenis toe, en een fake story is geboren. Niemand die het doorheeft. Toch? Als je verhaal een beetje goed in elkaar steekt dan is de kans inderdaad groot dat je niet door de mand valt. Maar wat als iemand verder kijkt dan de woorden die er uit je mond komen? Je weet wat ze zeggen: de ogen liegen niet.
Andersom is dit natuurlijk ook het geval. Als je wilt weten wat er écht schuilgaat achter de ‘mooie praatjes’ van iemand anders, dan kun je dus maar beter naar de ogen kijken. Alleen, waar moet je precies op letten?
Het verbreken van oogcontact
Zo’n beetje overal ter wereld (om precies te zijn in 75 landen) bestaat de consensus dat mensen hun ogen wegdraaien wanneer ze liegen. Dat blijkt uit een rapport van twee studies gepubliceerd in het Journal of Cross Cultures Psychology. En als overal ter wereld zo gedacht wordt, moet het haast wel kloppen zou je denken.
Toch zijn de auteurs van de studie er niet van overtuigd dat het wel of niet wegdraaien van de ogen te maken heeft met liegen. Een van de argumenten die ze aanhalen is dat de interactie tussen moeder en kind vroeger gebaseerd was op oogcontact. Op het moment dat de moeder het oogcontact verbrak, kon dat door de zuigelingen worden geassocieerd met afkeuring.
Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.
Ook Blake Eastman – expert op het gebied van lichaamstaal en oprichter van The Nonverbal Group – is van mening dat je er niet van uit kunt gaan dat onderbrekend oogcontact duidt op liegen. “Het zou zomaar kunnen dat mensen wegkijken omdat ze zich ongemakkelijk voelen bij wat er gebeurt,” zegt hij tegen MedicalDaily. “Het kan ook vanuit een gevoel van schaamte zijn. Of misschien heeft die persoon wel last van sociale angst. Er is in ieder geval geen concrete studie die laat zien dat het verbreken van oogcontact leidt tot liegen.”
Waar je volgens Eastman wel op moet letten als je wilt weten of iemand de waarheid spreekt? Het aantal keer dat deze persoon met zijn of haar ogen knippert. De theorie is namelijk dat wanneer iemand hard zijn best moet doen om na te denken (of om een leugen te creëren) het knippertempo van de ogen een stuk vermindert.
De richting van de ogen
Wat ook nog wel grappig is: aan de stand van iemand zijn ogen kun je afleiden waar die persoon aan denkt. Niet preciés natuurlijk, maar meer in welke categorie. Er bestaat namelijk een theorie die beweert dat onze oogbewegingen meegaan met onze gedachten. Scienceofpeople heeft op een rijtje gezet wat het zoal betekent:
- Naar rechts kijken: auditieve gedachten (zoals het onthouden van een liedje)
- Naar links kijken: visuele gedachten (zoals denken aan de kleur van een jurk)
- Rechts naar beneden kijken: iemand roept een gevoel op (hoe zou het zijn om uit een vliegtuig te springen?)
- Links naar beneden kijken: iemand praat met zichzelf
Theoretisch gezien kun je iemand die liegt dus prima ontmaskeren. Makkelijk is het alleen niet.