Offline is de nieuwe luxe (+ 5 tips hoe je dat bereikt)
Het eerste wat je doet als je wakker wordt. Op de WC. Op het terras. Terwijl je aan tafel zit met je beste vriend. In de bioscoop. We kunnen overal en altijd online en zijn dat dus ook. Die telefoon is de perfecte afleiding tijdens saaie colleges, lange vergaderingen of wanneer je op de bus staat te wachten. Toch zijn er steeds meer mensen die zich afvragen of het ook anders kan. Is altijd online zijn wel nodig? En zijn we met zijn allen niet langzaam verslaafd aan het raken aan beeldschermen? Met deze tips ervaar je even helemaal de vrijheid van offline zijn.
Time-Out
Wanneer is de laatste keer geweest dat jouw telefoon een hele dag uit stond? Grote kans dat je dat niet kan herinneren. Smartphones zijn een onderdeel geworden van ons dagelijks leven en zonder telefoon meedraaien in de samenleving wordt steeds lastiger. Nog even los van het feit dat je niet bereikbaar bent om te bellen op elk moment (wat we toen met zijn allen heel onnodig vonden) gebruiken we onze telefoon voor mail, Whatsapp, Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter. Maar ook om bij te houden hoeveel we eten, slapen, sporten en waar we fietsen, rijden of de bus pakken.
World Wide Web
En we zijn niet de enige. Overheden, het bedrijfsleven en particulieren zetten zich in om steeds meer gebieden online bereikbaar te maken. Door middel van drones, satellieten en luchtballonnen wordt langzaam de hele wereldbol voorzien van internet. The Internet of Things zorgt ervoor dat niet alleen mensen maar ook voorwerpen constant in verbinding staan.
Een tijd geleden maakte Tegenlicht een aflevering over het altijd en overal online zijn. Hierin geeft politiek filosoof Paul Frissen aan dat de online infrastructuur niet uit te zetten is. Alle apps, apparaten en digitale middelen verzamelen data zonder dat we daar zelf grip op hebben. Dat maakt het definiëren van een plek waar je echt onzichtbaar bent een stuk moeilijker. Echt offline gaan kan niet meer.
Screen-Free Days
Toch heb je je eigen smartphone gebruik nog altijd zelf in de hand (letterlijk!). Ondanks dat er steeds minder plekken zijn zonder internet, heb je de keuze om hier gebruik van te maken of niet. Wereldwijd zijn er steeds meer mensen bezig met het bewust offline gaan. Bepaalde scholen en universiteiten deden smartphones en laptops in de ban. Er zijn al digitale detox reizen naar Mongolië en Zuid-Frankrijk en onder vrienden is ‘phonestacking’ al een gebruik aan het worden; in het café gaan alle telefoons op de stapel en degene die als eerste naar zijn mobiel grijpt betaalt de rekening.
Want hoe irritant is het als je met iemand aan het praten bent en diegene zit voortdurend op zijn telefoon? Of dat je midden in een goed gesprek met een vriendin je scherm ziet oplichten en compleet afgeleid bent? Echte ‘face-to-face’ communicatie lijdt onder de oppervlakkige communicatie van likes, opmerkingen en views die een telefoon biedt. Tijd om een stap terug te doen en te resetten; telefoon uit, goed gesprek aan.
5 simpele tips om het gebruik van je smartphone terug te schroeven
Zet je notificaties uit.
De behoefte om je telefoon te checken wordt vaak getriggerd door dat oplichtende scherm. Vijf nieuwe whats-app berichten. Een nieuwe like op Instagram. Zet je notifications zo veel mogelijk uit zodat je niet constant wordt afgeleid.
Stel telefoon-vrije periodes in
Je hebt je telefoon niet nodig terwijl je een film kijkt, gaat eten met een vriendin of in bad. Zet je telefoon af en toe een uurtje op vliegtuigmodus. Gewoon omdat het kan.
Lees ook: Waarom jouw telefoon je leven verwoest
Gebruik een wekker
Hoe vaak scroll jij nog even door Facebook terwijl je de wekker zet? Voor je het weet ben je een half uur verder, terwijl je eigenlijk naar bed ging. En hoe vaak is het eerste wat je doet na het wakker worden je telefoon checken? (guilty!)
Installeer een app
Hoe ironisch dat hier een app voor is; Moment houdt bij hoe veel tijd jij spendeert op je telefoon. Je kan voor jezelf een limiet instellen per dag en de app geeft een seintje als je langer dan een kwartier naar je beeldscherm aan het kijken bent.
Delete social media apps
Deze is wat rigoureus. Maar he, in het beste geval laat je die telefoon wat vaker liggen omdat je niet meer mindless door Facebook scrolt, in het ergste geval download je het na een uur weer.
Meer lezen over telefoonverslavingen?
- Is de straling van je mobiele telefoon gevaarlijk?
- Telefoon op tafel? Dan geniet je minder van het eten
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!