Offline genieten tijdens ADE: hou de herinnering in je hoofd, niet in je telefoon
Je kent het wel: je bent bij een super tof feest of concert, de muziek dreunt door je heen en het publiek gaat helemaal los. Voordat je het weet, sta je te filmen, terwijl je eigenlijk gewoon wilt dansen. Tijdens ADE (Amsterdam Dance Event) is een nieuwe campagne gelanceerd die je precies daarop aanspreekt: leg je telefoon weg en ga offline genieten!
Met de slogan “Keep the moment in your memory, not on your phone” moedigen ze aan om écht aanwezig te zijn.
Ervaar ADE in het moment
Smartphones zijn een soort verlengstuk van onszelf zijn geworden. Het lijkt haast ondenkbaar om een sociale gelegenheid of evenement bij te wonen zónder foto’s of filmpjes te maken. Je wilt ten slotte graag met anderen delen hoe te gek het is. Of was.
Maar hoe beïnvloedt dit onze ervaringen in het moment? Deze vraag wordt (terecht!) aan de kaak gesteld door Amsterdam Dance Event. In samenwerking met Heineken en DJ Barry Can’t Swim wordt tijdens de openingsavond van ADE duidelijk dat ze de magie van het offline genieten willen benadrukken.
Meer offline genieten
De slogan “Keep the moment in your memory, not on your phone” sluit naadloos aan bij recent onderzoek van OnePoll onder 1.000 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 39 jaar, waaruit blijkt dat 64 procent van de ondervraagden denkt dat ze meer van livemuziek zouden genieten als ze hun telefoon zouden uitzetten.
En eerlijk gezegd, wie kan dat niet beamen? We willen vaak die perfecte video of foto maken om later te delen op sociale media of aan onze vrienden te laten zien. Maar ondertussen missen we het belangrijkste: het moment zelf.
Wat opvallend is, is dat 62 procent hun telefoon vooral gebruikt om foto’s en video’s te maken, terwijl 50 procent toegeeft dat dit hun beleving van het moment negatief beïnvloedt. Het is dus een constante strijd tussen het willen vastleggen en tegelijkertijd het gevoel hebben dat je niet volledig aanwezig bent. Daarom moet je soms je telefoon dus gewoon even laten voor wat het is.
Onbewust scrollen
Maar het gaat niet alleen om feesten, festivals of concerten. Onze telefoons hebben ook invloed op hoe we sociale momenten beleven. Uit het onderzoek blijkt dat 81 procent van de mensen onbewust scrollt tijdens sociale situaties, zoals verjaardagen of etentjes. We doen het vaak zonder erbij na te denken: even snel Instagram checken of een appje beantwoorden terwijl je met vrienden bent.
En dat blijft niet zonder gevolgen. Zo geeft 57 procent aan dat dit hun gesprekken met vrienden negatief beïnvloedt. De connectie verdwijnt en dat is zonde, want het zijn juist díe momenten die waardevol zijn. De momenten waarop je écht contact maakt.
Een constante afleiding
Wat ons vaak in de weg zit, zijn de constante meldingen van onze smartphones. Meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagden zegt dat notificaties hen afleiden tijdens sociale momenten, en 46 procent overweegt zelfs om hun telefoonverslaving actief aan te pakken.
Het is een groeiend bewustzijn dat steeds meer mensen ervaren: we zitten zo vast aan die digitale wereld dat we de échte wereld soms vergeten. De telefoon brengt je niet dichter bij de ervaring – het haalt je er juist vanaf.
Nog een opvallend cijfer uit het onderzoek: 42 procent van de mensen stoort zich aan het feit dat er zo veel telefoons worden gebruikt tijdens live-optredens. En dat is begrijpelijk. Je gaat naar een concert om samen met anderen van muziek te genieten, niet om door een zee van telefoonschermen heen te kijken.
Het verlangen naar offline genieten
Het goede nieuws? Veel mensen willen wel veranderen. Zo zegt 73 procent van de ondervraagden dat ze al eens geprobeerd hebben hun telefoongebruik te verminderen om meer in het moment te zijn. Toch blijft het lastig om die gewoonte helemaal af te leren. Het is zó verleidelijk: die ene perfecte foto maken, even je appjes checken of zien wat je vrienden aan het doen zijn.
Maar uiteindelijk geeft ruim de helft van de mensen aan dat ze meer van livemuziek zouden genieten als ze hun telefoon loslaten. En 47 procent zou zelfs hun smartphone thuislaten als ze een oude Nokia zouden hebben, zonder alle extra functies en apps.
Interessant genoeg denkt 34 procent erover om hun telefoon thuis te laten, op voorwaarde dat niemand in hun omgeving er een bij zich heeft. Dit laat zien dat telefoongebruik niet alleen een persoonlijke gewoonte is, maar ook deels wordt beïnvloed door wat de mensen om ons heen doen. Het kan dus echt helpen om als groep die telefoons even aan de kant te leggen en samen te genieten van het moment.
De magie van het hier en nu
De campagne van Amsterdam Dance Event heeft iets geraakt wat bij veel mensen al leeft: de behoefte om even los te komen van de digitale wereld en volledig in het moment te zijn. Dus de volgende keer dat je op een ADE-feest staat of een ander festival of concert bezoekt, laat je telefoon eens in je zak.
Geniet van de muziek, dans met je vrienden, voel de vibe van het publiek – en vertrouw erop dat de herinnering nog sterker is als je hem niet via een scherm ervaart. Want uiteindelijk zijn de beste momenten diegene die je met je hele lijf hebt beleefd, niet alleen met je camera.
Een nieuwe mindset
Onze telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons leven, en dat is ook helemaal oké. Maar soms is het goed om een stapje terug te doen en te kijken hoe vaak die telefoon ons eigenlijk afleidt van de dingen die echt belangrijk zijn. Of het nu gaat om het vastleggen van een concert, het bijhouden van sociale media, of simpelweg scrollen zonder reden: we missen meer dan we denken.
Geniet van ADE zoals het bedoeld is: vol energie, muziek en onvergetelijke momenten – zonder dat scherm. Want de beste herinneringen zitten in je hoofd, niet in je telefoon.
Lees hier hoe je kunt detoxen van je telefoon of hoe je van je social media verslaving af kunt komen. En mocht je nog tips zoeken voor ADE: hier vind je een lijst met de 14 meest bijzondere events van ADE.