Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Altijd al off grid willen wonen? Must know tips van een ervaringsdeskundige

De energierekeningen zijn hoger dan ooit tevoren, de huurprijzen zijn eveneens nog nooit zó hoog geweest en ook de gasrekeningen blijven pijnlijk stijgen. Een oplossing waarbij je ook nog eens velen malen milieuvriendelijker woont? Off the grid wonen. Hoe werkt dat eigenlijk? BEDROCK sprak met een ervaringsdeskundige.

Off grid wonen of off the grid wonen: je hebt er vast weleens van gehoord. Hoe werkt het eigenlijk als je niet afhankelijk bent van ‘the grid’? En wat zijn de belangrijkste do’s en don’ts?

Tips voor off grid wonen

In een wereld waarin alles in een raptempo duurder wordt en je amper een huis kunt kopen in de randstad met een modaal inkomen, is het idee van off grid wonen niet alleen romantisch, maar vooral ook erg praktisch en voordelig. Off grid wonen betekent letterlijk dat je niet verbonden bent met het netwerk en dus zelf aan je elektriciteit en water komt. Dat is niet alleen veel duurzamer, maar je bespaart er dus ook flink mee in de kosten.

BEDROCK’s redacteur Rosa woont sinds een jaar geheel off grid. Hoe ziet dat er ongeveer uit? Met zonnepanelen wekt ze genoeg energie op voor een eenpersoonshuishouden (met hond en af en toe bezoek). Daarop kan ze voldoende lichten, gereedschap en een koelkast draaien. Er is een heus ecotoilet ofwel een compost toilet waarin #poep wordt bedekt met zaagsel en op een compoststapel komt.

Na een jaar of twee kan het als compost worden gebruikt in de tuin. Hetzelfde geldt voor de voedselresten: deze worden na zes tot twaalf maanden gebruikt voor compost in de moestuin. Verder vangt ze regenwater op en eet ze groenten uit eigen tuin.

Met BEDROCK deelt ze de belangrijkste in’s en out’s én do’s en don’ts.

1. Vraag om hulp

“Als er één ding is dat ik heb geleerd, is dat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden. Er komt veel kijken bij off grid wonen. Je zult moeten leren over elektra, solarsystemen, zonnepanelen, watts, voltages, omvormers en batterijen. Dan wil je onderzoeken hoe je aan water komt. Je kunt regenwater opvangen, een waterput slaan of water uit een beekje gebruiken bijvoorbeeld. Dat moet je in een opslag zien te krijgen met een pomp of zwaartekracht.

Zo zijn er eindeloos veel nieuwe dingen die je moet leren en dat kan erg overweldigend zijn. Vraag hulp aan mensen die ook zo wonen, lees boeken, bekijk YouTube-filmpje en weet wanneer je beter hulp kunt inschakelen.”

2. Schakel experts in wanneer nodig

“Hoewel het ontzettend leuk is om nieuwe dingen te leren, kan het ook erg overweldigend en bovendien gevaarlijk zijn als je zonder kennis de elektra of een boiler probeert aan te sluiten. Schakel daarom hulp in van een expert, dat scheelt je tijd en heel wat stress in plaats van het zelf te moeten uitvogelen en doen. Als er vervolgens een keer iets stuk gaat, kan je ook meteen bij deze expert om hulp vragen.”

3. Goedkoop is duurkoop

“Omdat ik het hele project op een budget heb gedaan, heb ik vaak gereedschap gekocht dat vervolgens kapot ging. Zo viel onlangs mijn boor uit elkaar toen deze op de grond viel en begaf mijn decoupeerzaag het ook binnen een paar maanden. Je kunt beter één keer goed investeren, zodat je het later niet alsnog hoeft aan te schaffen. Heb je daar nu de middelen niet voor, doe je aankopen dan in delen. Niet alles hoeft vaak in één keer te gebeuren. Na deze investeringen, woon je straks helemaal gratis!”

5. Neem de tijd

“Probeer niet alles in één keer te doen. Het is natuurlijk wel handig om op een gegeven moment stromend water en elektriciteit te hebben, maar het wordt al snel te veel en erg stressvol als je alles tegelijkertijd wilt doen. Zorg er daarom voor dat je ook geniet van de kleine overwinningen die je steeds behaalt. Want geloof me: af gaat je project waarschijnlijk nooit zijn. Je kunt op zoveel manieren off grid wonen, dus laat ook wat kleine projecten over voor later.”

6. Lees, praat en leer

“Je raakt nooit uitgeleerd over off grid wonen. Je kunt het op zoveel verschillende manieren doen en iedereen doet het dan ook anders. Je vindt eindeloos veel boeken, forums en bijzondere YouTube-kanalen waarvan je kunt leren. Blijf dat doen, maar onthoud dat jij het op jouw manier doet. Dat maakt het soms lastig omdat je adviezen of tips vaak niet direct kunt overnemen, maar ook leuk om dat helemaal jouw unieke plek en project is.”

7. Probeer en experimenteer

“Of je nu je groen dak maakt, een eigen moestuin aanlegt, zelf een pad maakt van gevonden stenen, regenwater opvangt of grijs water filtert voor de tuin of om weer te gebruiken: experimenteer met waar jij energie van krijgt! Het is aan te raden om grotere taken, zoals het aanleggen van het solarsysteem, af te wisselen met een lichtere taak, zoals zaadjes planten bijvoorbeeld. Zo blijft het leuk en licht!”

Van droom naar realiteit: Peter en Angelique creëerden hun eigen off grid sprookje. Geen water en verwarming: hoe romantisch is off grid leven nu eigenlijk? (Deel 1).


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️