Vega Vrijdag: oeufs en cocotte (het perfecte brunchgerecht)
Kouder weer buiten? Binnenshuis de gezelligheid opzoeken is de boodschap. Wat ons betreft is er niets gezelliger dan brunchen in het weekend. Met liters thee, goede gesprekken en lekkere vega gerechten, zoals deze oeufs en cocotte van ons culinair zusje Culy.
En als je weet dat er paddenstoelen ingaan, weet je dat deze oeufs en cocotte ook nog eens een perfect seizoensgerecht zijn. Op de markt scoor je momenteel de allermooiste vers geplukte paddenstoelen. Maak er gebruik van!
Dit leer is gemaakt van paddenstoelen (een duurzaam alternatief)
Oh ja: het lijkt alsof er wel erg veel paddenstoelen in gaan, maar die slinken flink bij het bakken. Dus je hebt écht twee grote handen paddenstoelen nodig.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 2 grote handen paddenstoelen, bv. cantharellen of shiitake
- 2 eieren
- 30 ml slagroom
- Paar takjes tijm
- Paar blaadjes salie, fijngehakt
- Zout en peper
- Olijfolie
- Optioneel: parmezaanse kaas
De maaltijdbox voor mensen die bewust en gezond willen leven
Het recept voor oeufs en cocotte
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de waterkoker aan.
Verhit een koekenpan op medium vuur. Bak de sjalotten, knoflook en paddenstoelen 5 minuten in een beetje olijfolie. Voeg de tijm en salie toe en wat zout en peper.
Beboter de ramekins en verdeel de room over de bodem van de schaaltjes. Leg er wat paddenstoelen bovenop en breek boven elk schaaltje een ei. Besprenkel met wat zout en peper en zet de ramekins in een braadslede. Vul de braadslede tot de helft met kokend water en zet de ramekins 10 tot 15 minuten in de oven op 180 graden.
De kooktijd is een beetje afhankelijk van hoe gaar je je eitje het lekkerst vindt. Zorg in ieder geval dat het eiwit is gestold. Je kunt er eventueel nog wat geraspte parmezaanse kaas overheen strooien.
Eet je eitje zo, of maak broodsoldaatjes van reepjes geroosterd brood om lekker mee te dippen.