Met deze oefeningen verbrand je de meeste calorieën
Dat sporten gezond is, weten we allemaal. Maar met welke sporten of specifieke oefeningen je nu eigenlijk de meeste calorieën verbrandt, weet lang niet iedereen. Ben je op zoek naar een effectieve manier om meer calorieën te verbranden tijdens je work-out? Dan zit je met deze oefeningen goed, want daarmee verbrand je verreweg de meeste calorieën.
Het mooie? Je hebt er geen duur sportschoolabonnement of ingewikkelde apparatuur voor nodig!
Oefeningen waarmee je de meeste calorieën verbrandt
Bewegen in zijn algemeenheid is natuurlijk hartstikke gezond, of je er nu wel of niet veel calorieën mee verbrandt. Niet alleen om het lichaam goed te kunnen laten functioneren, maar ook om lekker in je vel te zitten. Zowel fysiek als mentaal. En met sommige oefeningen verbrand je een stuk meer calorieën dan met andere oefeningen en sporten. Een mooie bonus, toch?
De onderstaande oefeningen steken er met kop en schouders bovenuit als het gaat om het verbranden van calorieën, waardoor je het maximale uit je training kunt halen.
1. Hardlopen (op een stevig tempo)
Hardlopen is één van de meest toegankelijke en effectieve manieren om calorieën te verbranden. Bij een snelheid van ongeveer tien kilometer per uur kun je tot wel 600 calorieën per uur verbranden, afhankelijk van je gewicht en conditie. Het is een full-body work-out: je traint je benen, core en zelfs je armen tijdens het hardlopen. Bovendien boost het je cardiovasculaire gezondheid.
Tip: wil je de intensiteit verhogen en nog meer calorieën verbranden? Probeer intervaltraining door het hardlopen af te wisselen met sprints.
2. Touwtje springen
Touwtje springen is ontzettend goed voor je conditie én voor het verbranden van calorieën. Met een stevige sessie kun je al snel 500 tot 700 calorieën per uur verbranden. Bovendien is het perfect voor het verbeteren van je coördinatie en balans.
Tip: probeer een dubbele sprong of wissel je voetposities af om het leuk en uitdagend te houden.
3. Intensief fietsen
Snel fietsen, zoals tijdens een spinklas of in de heuvels, is een goede manier om veel calorieën te verbranden. Afhankelijk van je snelheid en inspanning kun je tussen de 600 en 900 calorieën per uur verbranden. Fietsen is bovendien minder belastend voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen, waardoor het geschikt is voor langere sessies.
Tip: doe korte sprints of probeer heuvelklimmen toe om je training intenser te maken.
4. Zwemmen (vlinderslag of borstcrawl)
Zwemmen is een complete work-out voor je hele lichaam. Vooral intensieve slagen zoals de vlinderslag of borstcrawl kunnen je helpen om tot wel 700 calorieën per uur te verbranden. Dat komt onder meer omdat het water weerstand biedt, waardoor je spieren extra worden uitgedaagd. Nóg een groot voordeel van zwemmen is dat het weinig impact heeft op je gewrichten, waardoor het een goede sport is voor mensen met blessures of gewrichtsproblemen.
5. Burpees
Voor wie écht alles uit zijn work-out wil halen, zijn burpees de ultieme oefening. Waarom? Met deze combinatie van squats, push-ups en sprongen verbrand je tot wel 10 tot 15 calorieën per minuut, wat neerkomt op zo’n 600 tot 900 calorieën per uur, afhankelijk van je intensiteit natuurlijk. Burpees versterken je kracht, uithoudingsvermogen en explosiviteit.
Tip: begin eerst met dertig seconden burpees, neem dan dertig seconden rust en herhaal dat een paar keer voor een intensieve HIIT-work-out.
Een calorieverbrandende routine
Of je nu gaat hardlopen, zwemmen of touwtje springen: de sleutel tot een gezond lichaam is uiteindelijk consistentie, maar ook variatie in oefeningen en sporten. Kies vooral oefeningen en sporten die je leuk vindt en die goed passen in jouw levensstijl!
Onthoud: het draait natuurlijk niet alleen om de calorieën. Focus vooral op wat jou energie en plezier geeft tijdens het bewegen. Zo houd je het langer vol én blijf je gemotiveerd.
Liever een kalmere work-out? Vijf yogahoudingen om je concentratie een boost te geven. Alleen in het weekend tijd om te sporten? Dat levert volgens onderzoekers genoeg voordelen op.
Joline schreef Press Pause, een knappe bundel voor slow travel, onthaasten en zelfontwikkeling