Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 16 dec 2019
Leestijd: 5 minuten

Nunchi: het Koreaanse geheim naar meer emotionele intelligentie

Of we ons nu massaal inlezen in het Japanse Wabi Sabi en Ikigai of het Zweedse Lagom. We willen maar al te graag leren van andere culturen, want die lijken een stuk rustiger voor elkaar te hebben en minder te geven om perfectie, druk en stress. Daarom slaan we nu ook graag een boekje open over ‘nunchi’, het Koreaanse geheim van geluk en succes. 

‘Nunchi’ zou één van de bouwstenen zijn van de Koreaanse cultuur, maar toch voor iedereen toepasbaar.

Nunchi – het Koreaanse geheim

Wat betekent nunchi nu precies? Eigenlijk gaat het woord over het kunnen inschatten wat een specifieke persoon of situatie verlangt ofwel nodig heeft. In het boek ‘De kracht van Nunchi‘ beschrijft Euny Hong precies waar ‘m de kracht in zit.

Waarom krijgt zij nou die promotie? En waarom begint elk feestje pas als hij er is? En waarom lukt het hén wel om aandacht van de barman te krijgen? Zij hebben uitstekende nunchi, of ze zich daar nu van bewust zijn of niet.

Lees ook: Mini-Ikigai: leer deze praktische truc voor een leven vol zingeving

Met andere woorden: nunchi is de skill om precies aan te voelen wat een situatie nodig heeft en dát in je voordeel te laten werken. Nunchi heeft dus te maken met emotionele intelligentie en het bewustzijn van een situatie.

Er spelen 2 factoren een belangrijke rol bij nunchi:

  • Nunchi bekijkt de ruimte als een geheel en kijkt dus niet naar individuen an sich.
  • Snelheid staat voorop.

In Korea is dit woordje verweven in de cultuur en komt het in het dagelijks leven geregeld terug. Zo zouden ouders het even belangrijk vinden om hun kinderen te leren lopen als nunchi aan te leren.

Hoe doe je dat, nunchi?

Denk je aan een kamer, dan denk je waarschijnlijk niet direct aan een ademend en levend organisme. Toch is dat wel het geval, volgens de Koreanen. Het heeft zijn eigen temperatuur, luchtdruk, volume, sfeer en deze factoren zijn constant in beweging.

Boonwigi

De Koreanen hebben het over boonwigi – ‘het niveau van welzijn en sfeer’ in de kamer. Iedereen in de ruimte draagt op zijn eigen manier bij aan boonwigi, door er simpelweg te zijn. Handel je in de ruimte zonder nunchi, dan verpest je de boonwigi voor de hele kamer.

Vind je vast ook interessant: Het simpele teken dat je een gezond brein hebt

Maar andersom geldt dus ook: handel je met een geweldige nunchi of een ‘snelle’ nunchi, dan kan je de sfeer voor iedereen in de kamer verbeteren.

De regels voor nunchi

Wat heb je ervoor nodig? Je 5 zintuigen en je onderbuikgevoel. En deze 8 tips:

1. Maak je gedachten leeg

Neem een stapje terug, haal adem en bedenk dat vooroordelen je niet verder gaan brengen en je niet bepaald helpen een situatie beter te leren kennen.

Als je aanneemt dat je alles weet over die vergadering, een nieuw land of een date voordat je er überhaupt aan begonnen bent, dan sluit je automatisch je zintuigen en laat je minder ruimte over voor het verzamelen van gevoelens uit de ruimte.

2. Jouw effect

Wanneer je een kamer binnenloopt, verander je de kamer automatisch. Wees je daarvan bewust. Pas daarom op met direct grappen te tappen, het effect heeft meer impact dan je denkt.

3. Het observeren

Kom jij later een kamer binnen, dan zit de rest dus al langer in deze ruimte. Observeer ze om informatie (over de sfeer) te verzamelen. Probeer de situatie te laten en niet te veranderen of op te vrolijken als de sfeer negatief is bijvoorbeeld.

Probeer te de focussen op de energie tussen mensen, zonder er te veel aan te willen doen.

Lees tip: Volgens psychologen kan je je EQ vergroten op deze 5 manieren

4. Zwijgen is heilig

Als je lang genoeg wacht, worden de meeste van je vragen beantwoord, lezen we over dit onderwerp op MindBodyGreen. Vooral bij onderhandelen zal dit advies je goed van pas komen. Probeer je niet te laten leiden door je angst (een lager bod inzetten bijvoorbeeld), maar luister naar de ander.

5. Manieren bestaan met een reden

Manieren zijn er om mensen op hun gemak te laten voelen. Houd daar rekening mee.

6. Lees tussen de regels door

Mensen zeggen niet altijd wat ze denken. Als een ander zich er niet prettig bij voelt om direct of bot te zijn, plaats hem/haar dan ook niet in deze situatie. Probeer te letten op de context van wat dit persoon niet zegt, vanaf het begin dat je diegene ziet. De eerste begroeting is daarom al belangrijk.

Ga er dus niet vanuit dat iedereen precies doet zoals jij en je vrienden dat doen. Dat kan lastig zijn, want voor jou is dat hartstikke normaal. Het moment dat je dat vergeet, is echter hét moment dat de ander stopt met jou te willen leren kennen.

Tip: wacht bij de begroeting altijd af of je iets kan aflezen aan de lichaamstaal van de ander. Maakt deze een buigende beweging voor een knuffel? Of voelt de ander zich er duidelijk oncomfortabel bij?

7. Intentie versus schade

Je intentie zit in de hoofd, maar uiteindelijk telt hetgeen wat je doet. Dat is wat de ander over jou onthoudt. Je moet daarom uit je hoofd als je de mensen om je heen comfortabel wilt maken. Dat geldt voor grote en voor kleine dingen.

8. Handel snel

Ben je eenmaal in de ruimte, verzamel dan snel de gegevens, verwerk ze vlug en pas je snel aan. Waarom? De kamer die je 10 minuten geleden binnenkwam is al niet meer dezelfde als nu. Alles is constant in beweging.

Uiteindelijk zullen niet de sterksten overleven, maar degenen die zich het best kunnen aanpassen. Dat is de nunchi-gedachte.

Door minder op de feiten te letten, maar te luisteren met je zintuigen kom je tot heel veel informatie en zijn acties van anderen vaak minder mysterieus dan je denkt.

Meer leren van andere culturen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️