Nowatch: de eerste wearable ter wereld die stress kan meten
Horloges raken steeds meer uit het modebeeld. Als je wilt weten hoe laat het is, kijk je wel op je telefoon. Des te populairder zijn de wearables die jou niet alleen de tijd, maar ook nog 100 andere dingen kunnen vertellen. Nowatch gaat een stapje verder. Dit luxe horloge geeft juist níet de tijd aan, maar wél jouw fysieke staat.
Eigenlijk is Nowatch een ode aan het nu. Het is ’s werelds eerste wearable die stress kan meten en daardoor bijdraagt aan een meer gebalanceerd leven.
Cortisol wordt gemeten
Nowatch wordt dan ook geen wearable, maar een ‘awareable’ genoemd. Het horloge is er puur op gericht om je bewust te maken van je fysieke gestel. In plaats van een wijzerplaat met de tijd, is de bovenste laag voorzien van een edelsteen. Daaronder zit super geavanceerde technologie verstopt, die nog nooit eerder in een wearable heeft gezeten.
Philips is de afgelopen 15 jaar bezig geweest met de ontwikkeling van deze technologie. Het is de zogeheten ElectroDermal Activity, oftewel huidgeleiding, die schijnbaar veel beter is dan de technologie die andere wearables gebruiken om hartslag te meten. In combinatie met een wetenschappelijk bewezen algoritme wordt de aanmaak van het stresshormoon cortisol gemeten.
https://www.bedrock.nl/leukste-gedeelte/
Voorspellende karakter
Verder meet Nowatch de ademhaling, de hartslag, de lichaamstemperatuur, de vrouwelijke cyclus, het slaapritme, het zuurstofgehalte in het bloed en de beweging van de gebruiker. Nowatch kan zelfs het stressniveau een uur van tevoren al aangeven, dus het is de eerste wearable met een voorspellend karakter. Hoe cool?
Met een kleine tril geeft hij een waarschuwing voor overstimulatie en kan hij voor een interventie zorgen. Stel, je bent een presentatie aan het voorbereiden en de Nowatch detecteert dat je daar stress van krijgt, dan geeft hij een signaal dat het verstandig is om even wat anders te gaan doen. Hierdoor houd je je cognitieve staat en immuunsysteem beter in balans.
De looks
Je kunt kiezen uit verschillende edelstenen, waaronder labradorite, amethyst, rozenkwarts en lapis lazuli – allemaal afkomstig uit India van kleine ondernemers. Deze stenen staan voor de eeuwenoude kracht van de natuur, waar alle ‘zen’ natuurlijk al in zit.
Zo vind jouw purpose ofwel jouw ultieme levensdoel (een psycholoog vertelt)
Qua behuizing kun je kiezen uit zilver, goud of rosé, en ook voor de bandjes zijn er verschillende opties, allemaal vegan en van gerecycleerd plastic gemaakt. Zo creëer je je eigen horloge, dat past bij jouw eigen stijl: een zilveren kast met lapis lazuli oogt heel stoer, maar een rosé gouden behuizing met een witte agaat staat juist weer heel chic en vrouwelijk.
Andere benadering van data
Wat ook fijn is: je hoeft niet bang te zijn dat Nowatch er met jouw gegevens van doorgaat, want privacy staat zeer hoog in het vaandel. Er zijn meerdere beschermde muren ingebouwd om jouw data te bewaken. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden, enkel en alleen opgeslagen in jouw app.
Die app is trouwens mega gebruiksvriendelijk en laat op een hele overzichtelijke manier zien hoe jij in de wedstrijd zit. Geen grafieken, maar een mooie visual waarin alle sensoren samenkomen. En de batterij? Die hoef je maar eens in de 2 weken op te laden en is ontworpen om meer dan 7 jaar mee te gaan – een veelvoud van de batterijen in andere wearables.
Quanta costa
Voor wie Nowatch onder de kerstboom wil leggen hebben we helaas slecht nieuws. De eerste 10.000 exemplaren worden du moment geproduceerd en pas 21 maart 2022 verstuurd. Dus je zult nog even geduld moeten hebben!
Overigens moet je diep in de buidel tasten, want ze worden verkocht vanaf € 599 en in de pre-sale vanaf € 399. En behoorlijke investering, maar dan heb je ook wat.