Leonie Collombon
Leonie Collombon Maatschappij 13 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Deze Noorse term is de opvolger van hygge en wordt gebruikt voor meer levensgeluk

Het begrip hygge, dat staat voor vrolijkheid, knusheid en warmte, is in Denemarken al eeuwenoud, maar de laatste jaren ging de wereld er mee aan de haal. Scandinavisch buurland Noorwegen heeft echter zo z’n eigen woord voor meer levensgeluk. Met ‘dugnadsånd’ stellen zij het groepsgevoel centraal.

De Noorse term dugnadsånd staat voor groepsgevoel

De letterlijke vertaling van dugnadsånd? Dat komt neer op groepsspirit. Noren zijn ervan overtuigd dat een groepsgevoel, of dat nou binnen een gemeenschap of door middel van vrijwilligerswerk is, bijdraagt aan een gelukkiger leven. Volgens Meik Wiking, de CEO van het Happiness Research Institute en auteur van verschillende boeken over levensgeluk, is die term qua oorsprong een oude bekende.

It takes a village to raise a child‘ en ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ zijn bekende uitspraken die dit gevoel bevestigen. Het nabijzijn van een groep om op terug te vallen maakt de mens gelukkiger en rustiger. Wiking schrijft in het Britse Stylist dat die theorie niet nieuw is: de Noren zijn er al lang van overtuigd, maar vroeger was het op veel meer plekken normaal om in groepen te leven.

Waar men in grote steden nu veelal individualistisch leeft, was dat in de 18e en 19e eeuw volgens hem wel anders. In veel landen is die groepsspirit, dugnadsånd, een beetje uit het oog verloren, maar in Noorwegen staat de gemeenschap nog altijd op de eerste plaats.

Een gelukkiger leven? Dan wil je vaker samenwerken

Wiking, zelf van oorsprong Deens, bestempelt die Noorse term als een factor voor meer levensgeluk. Hij benadrukt dat het vertrouwen geeft wanneer je weet dat er een groep om je heen staat waarop je kunt terugvallen. Maar volgens hem is ook het groepsgevoel in werk belangrijk. Neem je een kortere versie van dugnadsånd, dan krijg je dugnad, wat staat voor vrijwilligerswerk in groepsverband.

Het is wat betreft Wiking de manier om vervelend of zwaar werk leuker te maken. Een huis bouwen, een zieke buur verzorgen? Als de lasten verdeeld kunnen worden en er tussen de taken door goede gesprekken gevoerd kunnen worden, denk je haast niet meer na over het werk zelf. Het brein achter het Happiness Institute weet het in elk geval zeker: dugnadsånd gaat net zo’n impact op de wereld maken als hygge.

Dat tijd doorbrengen cruciaal is voor levensgeluk, ontdekten ook Harvard-wetenschappers. Maar volgens hen is een tweede factor net zo belangrijk.

Dit is hoe de Japandi levensstijl zorgt voor minder mentale onrust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️