Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 29 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Recepten uit de meest heilzame badplaats van Nederland

Noordwijk mag zichzelf sinds 2020 een ‘heilzame badplaats’ noemen en de Noordwijkse keuken draagt hieraan een steentje bij. Want je bent wat je eet. Al in de 17e eeuw werd Nederlandse wetenschappers en artsen duidelijk hoe groot de impact van gezonde voeding op ons is.

Sinds 2023 brengen de chefs van acht restaurants in Noordwijk, waaronder Restaurant Latour, Breakers Beach House, Villa de Duinen en Restaurant Vloed, de 17e-eeuwse culinaire traditie ‘De Tuin van Holland’ tot leven in het concept ‘Proeftuin Noordijk’. Een restaurant concept waarin het draait om gezond, divers eten met seizoens- en streekgebonden producten. Om ervoor te zorgen dat iedereen de culinaire traditie ook thuis tot leven kan brengen, bundelen de chefs nu hun krachten voor het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’.

De Noordwijkse Keuken

‘De Noordwijkse Keuken’ zet vol in op gezondheid met zoveel mogelijk gebruik van seizoens- en streekgebonden producten. Groenten spelen een hoofdrol in plaats van een bijrol en er wordt minder suiker gebruikt. Het concept de ‘Proeftuin Noordwijk’ is in het leven geroepen om de kennis en kunde van tien chefs die in acht restaurants in Noordwijk werken te bundelen. Dit resulteerde in eigentijdse, unieke gerechten die elk seizoen weer wisselen. Zonde om de geheimen van de chefs niet op één plek te bundelen en daarom verscheen het boek: ‘De Noordwijkse Keuken’. Speciaal voor dit boek creëerde ze gezonde recepten die je niet al te moeilijk thuis kunt maken. En daarmee maak je indruk kunnen wij je wel vertellen!

Het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’ bevat 18 recepten die speciaal voor het boek zijn ontwikkeld door chef Marcel van Lier van het met Michelinster bekroonde Restaurant Latour, Mitchell Hendriks van Breakers Beach Club (Huis ter Duin), Remco Wubbe van Nomade Beach House, Erik Went en Tim van Mechelen van Beachclub O., Stefhan Raggers van Villa de Duinen, Denny van Veen en Mischa van Zee van Restaurant Vloed (Van der Valk), Frank Brasker van De Baak Seaside en Alex Hoveling van Zorghotel de Kim. Stuk voor stuk kunstenaars met eten waardoor gezond eten een feestje wordt!

Villa de Duinen

Een van de chefkok’s die een recept voor ‘De Noordwijkse Keuken’ ontwikkelde is Stefhan Raggers, een jonge ondernemer die in Villa de Duinen de lekkerste gerechten op tafel tovert met pure ingrediënten. De mooie ruimte is sfeervol en de persoonlijke service maakt het een fijne plek om te zijn. De energie is goed, net als het (met design gevulde) interieur.

Stefhan Raggers villa de duinen
Stefhan Raggers

Stefhan heeft zijn talent al op jonge leeftijd kunnen ontwikkelen door bij verschillende sterrenzaken te werken. Nu hij in zijn eigen zaak, Villa de Duinen kookt, hoeft hij niet zo nodig een ster. “Natuurlijk streelt het mijn ego, maar ik wil wel dat we vooral een toegankelijke en fijne plek blijven voor gasten. Een stijve sfeer is niet iets wat ik ambieer en dat wordt vaak wel gedacht als je naar een sterrenzaak gaat.”

De gerechten die hij serveert zijn wil hij niet zo exclusief maken, dat bijna niemand ze kan proeven. Juist het delen van zijn culinaire kennis is voor hem belangrijk. Daarom vindt hij het boek met recepten ook een mooi initiatief. Zijn recept in het boek is dan ook niet versimpeld… hij wil juist zijn expertise delen zodat mensen thuis op hoog niveau aan de slag kunnen. De lambada aardbei met rabarber en limoen kun je eigenlijk zien als meerdere recepten in één en met creativiteit maak jij er zelf ook een kunstwerk op het bord van!

Menu of à la carte

In het restaurant van Villa de Duinen kunnen mensen een menu kiezen of à la carte kiezen wat ze lekker vinden. De amuses zijn echt smaakvol en de vega foie grasse is in alle opzichten beter dan de echte variant. Op een eerlijke en pure manier, met soms wat kruiden en groenten uit eigen tuin, is dit wat ons betreft een restaurant waar je nog lekkerder eet dan in menig sterrenzaak.

Tip van Stefhan voor een eigen moestuin?

Maak het jezelf gemakkelijk en begin eenvoudig en klein. Als je maar weinig ruimte hebt, kun je groen ten, kruiden of fruit ook kweken in potten of in moestuintafels. Of zoek een plekje tegen een schutting om verticaal te tuinieren.

Risi e bisi uit Welmoeds Wilde Keuken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️