Waarom je ooit het noorderlicht wilt zien
Misschien wel een van de meest magische natuurverschijnselen: het noorderlicht. Tijdens een reis naar Lapland had BEDROCK’s Margje maar liefst twee keer het geluk om het noorderlicht te zien. En het is nog veel mooier dan je zou verwachten.
Wist je trouwens dat naast het noorderlicht ook het zuiderlicht bestaat? De aurora australis.
Hoe ontstaat het noorderlicht?
Het noorderlicht is magisch. Als je het dan eindelijk ziet, is het ook misschien nog wel mooier dan je je had voorgesteld. Maar hoe ontstaan het noorderlicht en het zuiderlicht eigenlijk?
Het poollicht is een natuurverschijnsel dat ontstaat door een botsing van elektrische deeltjes met onze dampkring. Vanaf de zon worden voortdurend elektrische deeltjes de ruimte ingeslingerd. Dat wordt ook wel zonnewind genoemd. Soms gaat dat met snelheden tot wel 2500 km per uur.
https://www.bedrock.nl/voor-op-je-bucketlist-7-natuurverschijnselen-die-zo-bijzonder-zijn/
Als de elektrisch geladen deeltjes de dampkring binnenkomen hebben ze al 150 miljoen km afgelegd. Ze botsen daar met zuurstofatomen en stikstofmoleculen, waardoor lichtdeeltjes ontstaan. Eén zo’n botsing brengt niet veel in beweging. Bij veel botsingen ontstaat het noorderlicht.
Je ziet dan een zachte gloed met daar bovenop kleurrijke banen die door de lucht bewegen. Het ziet er uit als groene gordijnen die naar beneden hangen en langzaam wuiven en schommelen of ze tuimelen door de lucht. Soms is de kleur ook blauw of zelfs roze.
Ook lezen: 6 fantastische roadtrips door Europa
Een voorwaarde om het noorderlicht te zien, is wel dat het helder moet zijn en je moet geen last van lichtvervuiling hebben. Ook is de kans het grootst dichtbij de noord- of zuidpool omdat de magnetische aantrekkingskracht daar het grootst is.
Soms zie je het ook noorderlicht ook in Nederland, maar dan moet de situatie wel heel goed en vooral ook heel helder zijn. De grootste kans om het te zien, heb je op plaatsen als de Boschplaat op Terschelling. Dit is een van de twee Dark Sky Parks van Nederland waar je geen last hebt van lichtvervuiling.
Mythen over het noorderlicht
Misschien nog wel mooier aan het noorderlicht is niet de wetenschappelijke verklaring, maar de mythen en volksverhalen die dit speciale licht verklaarden. Zo gaan er verhalen dat de vikingen het noorderlicht zien als het glinsterende licht van de wapens van de strijdgodinnen. En er is een verhaal over een vos met een lichtgevende staart die vonken en kleuren achterlaat in de lucht.
The Staircase to the Moon: op deze plek kan je het natuurverschijnsel zien
Geesten
Ook geloofde men, in een groot deel van de landen waar het noorderlicht te zien is, dat het poollicht geesten van overledenen waren. Via het noorderlicht gaven ze een teken van leven aan de familie.
De Inuit van Groenland geloofden dat de zielen van de doden voetballen met een schedel van een walrus als het licht verschijnt. Ze geloofden ook dat als je naar het licht fluit het steeds dichterbij komt en ook jouw hoofd zal pakken om te voetballen.
Vuurspuwende berg
Een andere mythe komt uit Zweden en Denemarken. Daar waren ze er tot in de 18e eeuw van overtuigd dat het poollicht ontstond door een vuurspuwende berg op de Noordpool. Deze berg verlichtte en te verwarmde het noorden.
Compensatie voor het donker
Als laatste zagen de Sami, een van oorsprong nomadisch volk dat in Lapland leeft, het noorderlicht als compensatie voor het donker in de wintermaanden. Toch vreesden ze het licht ook. Ze geloofden dat ze door te fluiten de aandacht van het licht zouden trekken en het licht hen dan zou aanvallen.
Het noorderlicht zien: kippenvel en tranen in m’n ogen
Zowel het wetenschappelijke verhaal over het ontstaan van het noorderlicht en de vele mythen zijn wondermooi. Het geeft ontzag voor de kracht van de natuur, dat nog meer tot leven komt als je dan eindelijk het noorderlicht ziet.
Margje: “We waren al een aantal dagen aan het wachten, maar het was de hele week bewolkt. Toen op een middag toch eindelijk de lucht openbrak, raakten onze verwachtingen hooggespannen.
Het blijft een magisch fenomeen: hoe ontstaat een regenboog eigenlijk?
Met de groep waar we de hele week mee samen waren, zochten we in de avond een donkere open plek op en toen begon het wachten. Opeens zagen we in de verte de lucht een beetje oplaaien in groene kleuren. Maar zo snel als het kwam, was het ook weer weg.
Na een blik op de aurora app, besloten we nog even af te wachten. Toen we bijna de moed op wilden geven, verscheen er een wit licht aan de hemel. Dat veranderde razendsnel in een lange sliert van groen door de lucht. Eerst zag ik door de tranen van geluk bijna niks en ondanks de thermo kleren en het ontzettend dikke pak, voelde ik kippenvel.
Omdat de streep recht boven ons was, zijn we er bij gaan liggen. Zo viel het licht bijna op ons neer. Het had van mij de hele nacht wel mogen duren, maar het onvoorspelbare maakt het noorderlicht te zien nog specialer.”