Voelt het alsof je niks bereikt hebt dit jaar? Dit is waarom je ongelijk hebt
‘Wow, het is al bijna 2022. Voor mijn gevoel is 2021 net begonnen.’ ‘De tijd gaat zo snel! Ik kan niet geloven dat Kerst al is geweest.’ ‘Pfoe, wat heb ik eigenlijk weinig bereikt dit jaar…’ Herkenbaar? Dit is voor iedereen die denkt niks bereikt te hebben in 2021.
Spoiler: je hebt een f*cking pandemie overleefd.
Lockdown-hobby’s
Lockdown numero uno was nog maar net begonnen of de adviezen vlogen je al om de oren. Gebruik deze tijd thuis om een nieuwe taal te leren! Om een cursus te volgen! Om eindelijk je gitaar weer eens op te pakken! Maak je verplichte vrije tijd zo productief mogelijk. Stel je vóór dat je eens een uurtje niks zou doen. Een schande!
Wat is écht vrij zijn nou precies: en hoe bereik je het zonder veel geld of vrije tijd?
En ja, natuurlijk is het leuk als je door corona hebt ontdekt dat je eigenlijk heel erg van breien houdt, of dat je het gelukkigst bent als je je eigen bier brouwt. Maar vaak doen we dingen puur om het idee van productiviteit, en dat kan veel druk opleveren.
De drang naar productiviteit
Het idee dat we altijd zo productief mogelijk moeten zijn, vindt zijn oorsprong in – hoe kan het ook anders –in het kapitalisme. Immers: hoe productiever de mens, hoe meer geld de werkgever verdient. De drang naar productiviteit is inmiddels zo ver doorgesijpeld in ons dagelijks leven dat we ons zelfs schuldig kunnen voelen na een kwartiertje door Instagram scrollen.
Het komt ook, schrijft Brandpunt+, door alle mogelijkheden die we hebben om dingen te doen en leren. Ik quote: “de technologie die ons helpt om tijd te besparen, ook tot een explosie van mogelijkheden leidt. Het vliegtuig is sneller dan de auto en boot, maar daardoor kunnen we ook elke plek op aarde bezoeken.” En meer mogelijkheden betekent ook meer ‘gemiste kansen’, voor ons gevoel.
Niks bereikt – objectief gezien
Al die productiviteit moet zich bovendien uiten in meetbare, objectieve dingen. Zoveel dagen Italiaans geleerd met Duolingo, zoveel rondjes hardgelopen, zoveel nieuwjaarskaarten gemaakt. En: promotie gemaakt, droombaan gevonden, huis gekocht (haha, as if).
5 tekenen dat jij lijdt aan FOMO (en hoe je het omzet naar JOMO)
Bijna niemand denkt aan de veel belangrijkere dingen: hoeveel je mentaal gezien bent gegroeid dit jaar, dat je meer van jezelf bent gaan houden, hoe je relaties kwalitatief beter hebt gemaakt. Terwijl dát juist de dingen zijn waar het echt om draait.
We zijn dus veel strenger voor onszelf dan we zouden moeten zijn. We rekenen onszelf af op een beeld dat we in ons hoofd hebben, dat andere mensen van ons verwachten. Afstuderen, droombaan vinden, trouwen, kinderen krijgen, en dan is het wel zo’n beetje klaar. Als je ‘achterloopt’, dan heb je niks bereikt. Oftewel: gefaald.
Een pandemie overleefd
Maar spoiler: het leven heeft geen bepaalde tijdlijn. Je doet alles op je eigen tempo – of gewoon helemaal niet, als je dat niet wilt. En als een *kuch* wereldwijde pandemie (JUST SAYING) jouw tempo langzamer maakt, dan is dat níks om je schuldig over te voelen. Sterker nog: realiseer je je wel hoe effectief het is om een pandemie te overleven?
Echt, die droombaan komt wel. Tijd genoeg, of dat nu in 2022 of in 2050 is.