Durf jij nieuwsgierig te zijn naar gevoelens? Dit levert het je op
Gevoelens kunnen ingewikkeld zijn, al helemaal op het gebied van de liefde. Vaak ervaren we daar ook angst bij. Waarom zijn gevoelens zo ingewikkeld en wat brengt het je om ze onder ogen te zien?
Soms voelen we ons heel opgewekt, levendig en gelukkig. Op andere momenten voelen we ons weer alleen, somber of moedeloos. Er zijn heel veel gevoelens en hoe dat werkt, lichten wij voor je toe.
Nieuwsgierig zijn naar je gevoelens levert je veel op
Kom erachter wat gevoelens precies zijn, waarom het soms ingewikkeld is om ermee om te gaan en wat je eraan hebt om er nieuwsgierig naar te zijn.
Gevoelens hebben een betekenis
Gevoelens zitten in je lichaam en in de vorm van een emotie komen ze tot uiting. Positieve gevoelens zijn bijvoorbeeld geruststelling, genieten, opluchting, enthousiasme en blijdschap. Negatieve gevoelens kunnen beledigd, spijt, schaamte of zelfverwijt zijn.
Gevoelens en emoties betekenen iets voor jou: ze geven jou richting in het leven en brengen je bij jouw behoeften en verlangens.
Als deze behoeften van je vervuld worden, ervaar je positieve gevoelens. Als dat niet het geval is, krijg je juist negatieve gevoelens.
Waarom zijn gevoelens van de liefde zo ingewikkeld
In de liefde kunnen we ook met veel gevoelens te maken krijgen, zoals gevoelens van hartstocht, verlangen en gelukkig zijn. Tot gevoelens van spijt, bedrogen zijn en afwijzing.
Vaak lopen we ook tegen moeilijkheden in de liefde aan, omdat we niet willen accepteren hoeveel bevestiging we eigenlijk nodig hebben van de persoon waar we van houden. We zijn bang om gekwetst te worden. Dan kan weer gevoelens opwekken van onzekerheid, verwarring en twijfel. Vaak voelen we ook alles wat er tussen jou en je partner speelt, maar zijn we geneigd om deze gevoelige kant van onszelf weg te drukken.
Door je kwetsbaar op te stellen, kun je juist bevestiging geven en ontvangen. Probeer jouw gevoelige kant dus te omarmen, want die gevoeligheid mag er dus ook gewoon zijn!
De voordelen van gevoelens onder ogen zien
Nieuwsgierig zijn naar je eigen gevoelens en die van een ander kan je veel opleveren, geeft gezondaantafel aan. Het kan bijvoorbeeld nieuwe deuren openen, ook als dit eng lijkt.
Ook leer je om jouw eigen emoties en ervaringen te accepteren. Als je het vervelend vindt om je op een bepaalde manier te voelen, kun je er nu juist langer en dieper over nadenken en nieuwsgierig zijn naar wat je dan tegen zou komen.
Als je nieuwsgierig bent, sta je open voor heling
Het is leerzaam. Je leert hoe jezelf en anderen in elkaar zitten en hoe je daarmee om kan gaan. Je leert over dingen die je interessant vindt en je kijkt naar dingen op een andere manier. Je komt erachter hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en hoe je jezelf kunt healen. In de liefde kun je bijvoorbeeld leren om liefde te ontvangen en geven zonder angst te voelen.
Nieuwsgierig zijn naar gevoelens, zorgt ervoor dat je kritiek makkelijker loslaat. Je weet dat je iets van verschillende kanten kan bekijken en in plaats van jezelf kritiek te geven, onderzoek je jezelf.
Daarnaast geeft nieuwsgierigheid je een oppepper. Vol energie ontmoet je nieuwe interessante mensen en verruimt het je denken.
Gevoelens kunnen dus best ingewikkeld zijn, maar door er nieuwsgierig naar te zijn kan het je veel brengen. Durf je gevoelens dus onder ogen te zien en ervaar zelf wat je daarvan leert.
Liefdesverdriet kan voelen als een hartaanval: dit is het gebroken hart syndroom