Hoe maak je nieuwe vrienden als volwassene?
“Wil je mijn vriendje zijn?”, hoort redacteur Marloes haar nichtje vragen aan een jongetje waarmee ze in de zandbak speelt. Het jochie heeft ze vijf minuten geleden ontmoet en ze zijn nu al best friends. Waarom is vrienden maken als kind zo makkelijk en als volwassene steeds moeilijker? Volgens therapeut Claudia Skowron hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Met haar tips ontmoet je makkelijk nieuwe mensen en potentiële nieuwe vrienden.
Hoe makkelijk het is om als kind nieuwe vrienden te maken, zo lastig wordt het naarmate de jaren verstrijken. Als kind ontmoet je nieuwe kinderen op school, in de speeltuin of op je sportclub. Genoeg mogelijkheden om met nieuwe kinderen te spelen en te kijken met wie het klikt en met wie niet.
Na je studententijd stort je als volwassene in het werkleven. Daar ontmoet je nieuwe collega’s, maar verder gaat het aantal nieuwe mensen dat je ontmoet opeens drastisch omlaag. Ook kan bij een verhuizing, de geboorte van een kind of juist je vrienden die kinderen krijgen de behoefte opspelen om nieuwe gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Maar waar vind je die?
Niet meer doorwerken achter je bureau
Volgens therapeut Claudia Skowron is het niet gek dat we moeite hebben met nieuwe vrienden maken als volwassene, legt ze uit op PsychologyToday. Als kind krijg je op school genoeg vrije tijd tussen lessen door, in de lunchpauze en na school.
Volwassene gebruiken lunchpauzes vaak om door te werken om deadlines te halen. Dit is een gemiste kans, want hierdoor lopen we potentiële waardevolle connecties mis, vindt Skowron. Als je nieuwe vrienden wilt maken is achter je bureau lunchen dus een no-go.
Mobiele telefoon is connectie killer
Als we dan samen lunchen met collega’s komt de telefoon vaak tevoorschijn. Even mail, een appje of Instagram checken zorgt ervoor dat je minder interactie en connectie ervaart. En dat terwijl actief aanwezig zijn in gesprekken een belangrijke basis is voor sociale connectie en vriendschappen, licht Skowron toe.
Je mag heus wel je telefoon even checken in je lunchpauze, maar doe dit aan het begin of einde en niet als je middenin een gesprek bent terwijl je met een collega buiten een rondje loopt. Dit zijn dingen die je dus niet moet doen, maar wat moet je juist wél doen om nieuwe vrienden te maken?
Mere exposure-effect
Om nieuwe vrienden te maken kun je gebruik maken van het mere exposure-effect. Skowron legt uit: “Dit is een psychologisch fenomeen waarbij we een voorkeur hebben voor dingen of mensen die ons bekend zijn. Dingen die vertrouwd zijn, worden als minder bedreigend ervaren en we staan er standaard meer voor open. Dit gebeurt constant en meestal onbewust.”
Een voorbeeld is dat je elke dag dezelfde favoriete route van je werk naar huis fietst of altijd dezelfde maaltijd kiezen in een restaurant. Het is geruststellend omdat het bekend en voorspelbaar is.
Denk daarom eens na of er mensen in je omgeving zijn, die je al regelmatig ziet en waarmee je misschien een keer een koffie kan gaan drinken. Het meisje dat ook altijd blijft hangen na de yoga-les voor een praatje, de barista die elke ochtend je koffie maakt of je buurvrouw die je altijd vriendelijk gedag zegt in het trappenhuis.
Stel open vragen
Als mens is het onze natuurlijke neiging om aangetrokken te worden tot anderen die interesse in ons tonen. We willen gezien en gehoord worden. Skowron geeft daarom als advies mee: stel veel open vragen. Een gesprek begint vaak met een vraag of opmerking. En na wat heen en weer, verwatert het gesprek en valt er een ongemakkelijke stilte.
Volgens Skowron kun je dit voorkomen door goed te luisteren en open vragen te stellen. Als iemand vertelt dat ze met een nieuwe sportles is begonnen vraag dan wat voor les dit is, maar ook wat de achterliggende reden is om te beginnen met deze sportles. Of vraag welke sport hij of zij als kind heeft gedaan. Als het gesprek soepel verloopt en je op zoek bent naar een nieuwe sportmaatje, kun je vragen of je eens een keer mee mag.
Gebruik social media om gelijkgestemden te ontmoeten
Dezelfde hobby’s en interesses is altijd een goede voedingsbodem voor een nieuwe vriendschap. Op Facebook zijn er genoeg groepen waarbij je kan aansluiten voor mensen die ook geïnteresseerd zijn in een moestuin beginnen, een sportmaatje zoeken of nieuwe mensen willen ontmoeten.
Ook heb je steeds meer apps zoals MeetUp waarbij je eenvoudig mensen kunt ontmoeten die bij je in de buurt wonen en dezelfde interesses hebben.
Nieuwe vrienden maken kost misschien wat meer moeite en inspanning als je volwassen bent, maar er zijn genoeg opties. Kijk is goed om je heen. En schrijf niet te snel je collega’s, buurvrouw of kennissen af als ‘niet mijn types’ of ‘daar zitten ze niet op te wachten’.
Zelf vind je het toch ook leuk als een (nieuw) persoon een gesprek met je begint, goed luistert en doorvraagt. Waarom zou een ander dat niet zo ervaren als jij dit doet?
Nieuwe vriendschappen kunnen op alle leeftijden worden gesloten. Dus stap over die drempel heen, maak eens een langer praatje met een goede bekende, stel open vragen en wie weet wat daaruit voort kan komen. Go for it!
Leren stopt niet na je kindertijd: ook als volwassene kun je vaardigheden verbeteren