Deze expert deelt nieuwe inzichten over de oorzaken van depressie en angst
We horen het steeds vaker: meer en meer mensen hebben last van depressie- en angstklachten. Het praten over een depressie wordt daardoor gelukkig steeds beter bespreekbaar en is al lang geen ver-van-je-bed-show meer. Experts van over de hele wereld delen nu nieuwe inzichten over het ontstaan van een depressie en angst.
“Als je depressief of angstig bent, ben je niet zwak en niet gek – je bent een mens met onvervulde behoeften.” Zo begint Johann Hari zijn TED Talk waarin hij de inzichten deelt van zijn onderzoek naar depressie en angst.
Depressie door een chemische disbalans
Vanuit persoonlijke interesse (en ervaring) ging Hari op zoek naar de reden waarom hijzelf en zoveel anderen om hem heen last hebben van depressie- en angstklachten. Wat bleek? Toen hij werd onderzocht, kreeg hij meerdere malen de diagnose dat dit was ontstaan door een chemische disbalans in zijn hersenen.
Dit vind je vast ook interessant: Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)
Wil je een medische controle laten doen of je klachten met een dokter bespreken, dan krijg je vaak te horen dat deze klachten te maken hebben met hoe je hersenen werken, oftewel: het is nou eenmaal zo.
De één heeft aanleg voor allergieën en de ander voor een chemische disbalans in zijn of haar hersenen. En zo makkelijk als deze diagnose wordt gesteld, zo makkelijk worden er een paar medicijnen voorgeschreven waar sommigen jarenlang aan vastzitten én waarvan de dosis steeds moet worden verhoogd.
Medicatie tegen een depressie
Dat kan niet goed zijn, dacht Hari. Want ook al slikte hij netjes elke dag zijn medicatie om deze disbalans te compenseren – die om de zoveel tijd ook nog eens moest worden verhoogd – zelfs toen hij aan de maximale dosis zat, werd hij niet beter.
Vanuit deze positie besloot Johann een eigen onderzoek te starten naar wat depressie- en angstklachten precies veroorzaakt en vooral naar hoe deze klachten op een alternatieve manier (in plaats van medicatie) kunnen genezen.
Lees ook: Waarom iedereen angstig is, en wat we ervan kunnen leren
Door zijn eigen onderzoek kwam hij erachter dat er 9 verschillende manieren zijn waarop een depressie kan worden veroorzaakt – slechts twee daarvan hebben maar te maken met hoe onze genen werken, en misschien nog wel belangrijker: dat het genezen vaak aankomt op hele andere manieren dan door middel van medicatie.
Nieuwe inzichten
De twee belangrijkste manieren over hoe depressies en angsten ontstaan, deelt Hari in zijn TED Talk: ten eerste noemt hij het belang van onze basisbehoeften (denk aan de toegang tot voedsel en onderdak) en ten tweede onze psychologische behoeften: alles wat te maken heeft met onze behoefte ertoe te doen en het gevoel te hebben dat we zinvol zijn.
Dit zorgde voor een persoonlijke doorbraak: door dit inzicht kwam Hari erachter dat depressiviteit dus niks te maken heeft met een defect van onze hersenen, maar met onvervulde behoeften die hieraan ten grondslag liggen.
Toen hij dit besprak met allerlei experts op het gebied van angsten en depressies kwam er één duidelijk ding naar voren: we moeten het minder gaan hebben over de chemische disbalans van onze hersenen en het juist meer gaan hebben over de onevenwichtigheden in de manier waarop we leven.
De oplossing?
Hierop volgend kwam Hari erachter dat medicatie dan ook niet de manier tot genezen is, maar er iets veel waardevollers én effectievers dan medicatie is. Want hoewel medicijnen voor sommigen voor een (tijdelijke) oplossing kunnen zorgen, gaat dit probleem veel dieper dan onze menselijke biologie en daarom gaat de oplossing voor angst- en depressieklachten ook dieper dan medicatie.
De oplossing voor deze klachten ligt volgens Johann in een aantal dingen: enerzijds noemt hij het leggen van meer verbinding (met elkaar) als belangrijke oplossing, anderzijds het opnieuw in contact komen met de waarden die er echt toe doen voor ons.
Lees ook: Kinderen en jongeren zijn angstiger en depressiever dan ooit en dit is waarom
Maar de voornaamste oplossing voor depressie is volgens Hari de manier waarop we tegen depressies en angsten aan kijken: in plaats van een depressie te beschouwen als een disfunctionaliteit (de afwijking in onze hersenen), moeten we het zien als een signaal dat ons wat wil vertellen.
Want door deze signalen te leren begrijpen, zullen we erachter komen dat een depressie ons eigenlijk iets wil leren.
Benieuwd naar de hele TED Talk? Bekijk ‘m hier onder:
Meer lezen over angsten?
- Ben je vaak angstig? Zo zet je angst om in iets positiefs
- Voel je je angstig en gestrest? Dit voedsel kan helpen
- Een angststoornis kan je fysieke gezondheid op lange termijn beïnvloeden (dit is hoe)