Nieuwe garderobe nodig? Zo organiseer je een succesvolle kledingruil
Het is een struggle: je wilt wel een nieuwe garderobe (want je bent inmiddels écht wel uitgekeken op die van jou), maar je wilt geen nieuwe kleding kopen. In de kringloop zie je ook niets leuks. Terwijl je de kleding van je beste vriendin juist wel áltijd leuk vindt… Herkenbaar? Bij ons in elk geval wel. Daarom organiseren wij maar al te graag een kledingruil. Dit zijn de belangrijkste tips voor een succesvolle kledingruil!
Bij een kledingruil nemen meerdere mensen kleding mee naar een locatie. De kleding wordt door elkaar neergelegd, en iedereen kan tussen de kleding ‘nieuwe’ items uitzoeken. Een ideale manier om aan een nieuwe garderobe bij elkaar te sprokkelen, nog eens voor weinig centen ook! Enthousiast geworden? Houd dan met deze tips in elk geval rekening:
1. Zorg ervoor dat er genoeg mensen worden uitgenodigd
Hoe meer mensen, hoe meer kleding. Maar als je té veel mensen uitnodigt, is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ons advies: nodig twaalf tot vijftien mensen uit. Dat zorgt ervoor dat het geen chaos in jouw huis of tuin wordt, maar dat er wel genoeg kleding is om met elkaar te ruilen.
2. Stel regels op
Regels opstellen klinkt een beetje middelbare school, maar het is wel belangrijk voor een succesvolle kledingruil. Je wilt natuurlijk niet dat jij ontzettend je best doet op een mooie garderobe, terwijl jouw buurman aan komt zetten met shirtjes waar nog vlekken in zitten. Vlekken, kreukels en nare luchtjes zijn daarom verboden.
Lees ook: Zo draag je nieuwe kleding zónder die te kopen
3. Een minimum aantal kledingstukken
Als je wilt, kan je ook je gasten een aantal kledingstukken opleggen. Zo voorkom je dat jij twintig kledingstukken wegdoet, en er daar maar vier voor terug kan ruilen. Da’s natuurlijk zonde, en niet helemaal de bedoeling van een kledingruil! Hoeveel kledingstukken je als minimum kan vaststellen, is helemaal aan jou. Ons advies: minimaal tien kledingstukken. Meer mag natuurlijk altijd!
4. Begin op tijd met organiseren
Geef je gasten genoeg tijd om hun kleding uit te zoeken. Je wilt zelf immers ook niet in een dag bepalen welke kleding je wel, en welke kleding je niet weg wilt doen! Je kan het beste twee weken van te voren een duidelijke uitnodiging sturen. Vermeldt op de uitnodiging ook om wat voor soort kleding het gaat. Als jij met vrouwenkleding aan komt zetten, wil je dat vast niet ruilen voor de babyschoentjes van je buurmeisje. Accessoires kunnen natuurlijk wel altijd erbij geruild worden. Nog een nieuwe ketting, anyone?
https://www.bedrock.nl/impact-kleding-milieu-reduceren/
5. Laat je huis op een echte winkel lijken
Netjes opgevouwen broeken, genoeg licht en een echte paskamer. Het is natuurlijk het leukste om te shoppen in een ruimte die écht op een winkel lijkt. Hier kan je gemakkelijk voor zorgen door wat spullen aan de kant te schuiven. Hang shirtjes op. Leg broeken op een plant of kast. Een slaapkamer kan ingericht worden als paskamer.
6. Zorg voor drankjes en snacks
Een middag shoppen zorgt voor een lege maag! Als gastvrouw is het wel zo netjes om te zorgen voor wat lekkere hapjes en drankjes. Een glaasje champagne of prosecco bij binnenkomst doet het ook altijd goed. Enne, niemand zegt nee tegen een (vega) bitterbal (bieterbal!) tijdens het shoppen!
Nog een paar belangrijke kledingruil tips:
- Werk met tokens. Als een persoon tien kledingstukken inlevert, krijgt hij tien tokens. Met deze tien tokens kan hij tien andere kledingstukken uitkiezen om mee naar huis te nemen. Zo houd je het fair voor iedereen.
- Als je geen chaos wilt, kan je strootjes trekken om mensen om de beurt te laten shoppen.
- Is er kleding overgebleven na je kledingruil? Doneer deze kleding dan bij een goed doel of een kringloopwinkel. Wie weet maken jullie er nog iemand anders heel blij mee!
Meer lezen over kleding en de impact op het milieu:
- Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
- Dit gebeurt er met je afgedankte kleding
- De beste duurzame kleding vind je bij deze winkels in Nederland
Klaar voor een nieuwsbrief waar je echt iets aan hebt? Meld je aan voor de Bedrock Weekly.