Steeds nieuwe babyspullen kopen is niet echt duurzaam, dit is hét alternatief
Ben je zwanger? Begin dan maar vast met sparen, want een baby is duur. En natuurlijk wil je alleen het allerbeste voor jouw kindje, dus het liefst een mooie kinderwagen van Bugaboo, een kinderstoel van Stokke Tripp Trapp en de schattigste kleren. Maar is het echt nodig om dit allemaal nieuw te kopen? En wat doe je met al die producten als je baby deze ontgroeid is?
Bij Tiny Library kan je je babyproducten gemakkelijk huren, waardoor je niet alleen tijd en geld, maar ook tot wel 321 kg CO2 per gehuurd product bespaart.
De deeleconomie
We schreven het al eerder: delen is het nieuwe hebben. We delen namelijk huizen via Airbnb, garderobes via kledingbibliotheken, auto’s via Snappcar, scooters via Felyx en muziek via Spotify. Zelfs gebruiksvoorwerpen leen je simpelweg via Peerby of Biyu. En een boot? Die koop je niet, maar huur je gewoon via Barqo. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
Dus waarom zou je nog spullen willen bezitten, als je er ook toegang tot hebt? Behalve voor eten gaat de deeleconomie voor veel dingen op. Door de vele online platforms is het super makkelijk om elkaar te vinden voor delen, lenen, ruilen of huren. En inmiddels is deze trend ook doorgedrongen in de wereld van babyspullen.
Circulaire babymarkt
De baby uitzet van je eerste kindje kan al gauw oplopen tot meer dan €10.000. Dat is niet alleen een aanslag op je bankrekening, maar ook op het milieu (als je alles nieuws zou kopen). Daarom is het in alle opzichten beter om mee te werken aan een circulaire babymarkt.
Zorgt het krijgen van kinderen echt voor meer zingeving (of kun je dat uit iets anders halen?)
Wist je dat het huren van een co-sleeper leidt tot maar liefst 50 procent minder CO2-uitstoot in vergelijking met de aanschaf van een nieuwe wieg? Hoewel de precieze impact vaak lastig te meten is, draagt deze vergelijking wel bij aan de bewustwording voor het belang van het verduurzamen van de babymarkt.
Rent, rise, return
Bij het Nederlandse online platform Tiny Library kun je eenvoudig je babyuitzet huren, met de garantie dat alle producten schoon, intact en veilig zijn. Gebruik je de babyspullen niet meer? Retourneer ze weer. Zo kunnen ze er weer andere jonge ouders blij mee maken.
Ze verhuren werkelijk álles wat je nodig hebt voor je baby. Denk aan boxen, wiegjes, autostoeltjes, draagzakken, babybadjes en co-sleepers, maar ook kolfapparaten, voedingskussens en zelfs bakfietsen zijn te huur.
Hoe het werkt?
Net als iedere andere online bibliotheek werkt het heel simpel: je kiest de producten die je wilt huren. Je ontvangt ze op het gewenste moment in huis. Je stuurt ze weer terug als je ze niet meer gebruikt en vervolgens worden de producten weer gereinigd en gecheckt voordat ze naar de volgende baby gaan.
Hoe je eerlijk met je kinderen kunt praten over klimaatverandering
Je betaalt bij het huren van de producten een vast maandbedrag. Dit bedrag is op basis van de termijn die je van te voren selecteert. Mocht je twijfelen over welk abonnement bij je past, dan kun je altijd voor de optie ‘maandelijks opzegbaar’ kiezen. Het abonnement stopt pas wanneer jij het product retour stuurt.
Een betere wereld voor onze baby’s
Het doel van Tiny Library is om elke jonge ouder te helpen met de zorg voor hun baby, op een gemakkelijke en circulaire manier. Daarom kun je niet alleen babyspullen huren, maar ook een persoonlijk consult boeken met Julie Munneke-Tromp, founder van Tiny Library en zelf moeder van 3 jonge kinderen.
Ze werkte 10 jaar lang in finance bij Ahold, maar is inmiddels óók professioneel op het gebied van babyproducten. “Zwanger van mijn eerste zoon zag ik door de bomen het bos niet meer in het enorme aanbod van babyproducten. De ondersteuning die ik zelf graag had willen hebben, heb ik omgezet naar Tiny Library,” aldus Julie.
Op deze manier neemt het merk de zorgen van jonge ouders weg en draagt bij aan een betere wereld voor onze baby’s. Win-win-win-win-win.