Volgens bioloog Bruce Lipton worden we niet ziek door onze genen, maar door onze gedachten
Je gedachten bepalen voor een groot gedeelte je leven. Je kunt positieve gedachten hebben en daar blij van worden en van negatieve gedachten heel verdrietig worden. Zeker als die laatste zich gaan herhalen, kan dat een grote impact hebben op je brein. Nu gaat de bekende bioloog Dr. Bruce Lipton nog een stap verder, door te zeggen dat niet onze genen, maar onze gedachten en emoties ons ziek kunnen maken.
Het is een nogal controversiële stelling, waarmee Lipton balanceert op het randje van de pseudowetenschap, maar hij deed uitgebreid onderzoek naar de moleculaire processen waarmee cellen informatie verwerken en dit was zijn conclusie.
Grote doorbraak in de wetenschap
In ‘De biologie van de overtuiging‘ vertelt Lipton ons over zijn ontdekking dat we geen slachtoffer zijn van onze genen, maar dat we ons welbevinden kunnen beïnvloeden door onze gedachten, emoties en overtuigingen. Hij komt tot deze conclusie na uitgebreid onderzoek en daaruit bleek dat het niet de genen zijn die ons gedrag bepalen, maar dat de genen worden aan en uitgezet door externe factoren.
Ze worden getriggerd door onze waarnemingen en onze gedachten en overtuigingen. Professor Lipton toont aan dat overtuigingen, of ze nu waar zijn of niet, positief of negatief, de activiteit op genetisch niveau beïnvloeden en zelfs onze genetische code kunnen veranderen.
Deze hoopvolle bevindingen worden beschouwd als een van de grote doorbraken in de nieuwe wetenschap.
Perceptie wordt veelal aangeleerd
Het lijkt er dus op dat we ons bewustzijn zodanig kunnen trainen dat we gezonde overtuigingen kunnen scheppen. Daarmee zouden we de sleutel in handen hebben tot een gezonder en gelukkiger leven.
Als onze perceptie daadwerkelijk een belangrijke invloed heeft op ons doen en laten (van onze cellen), dan zouden we daar in de opvoeding al mee moeten beginnen. Onze percepties zijn namelijk aangeleerd en de meesten daarvan leren we aan vóór ons 6e levensjaar.
Lees ook: Hoe je geluksniveau deels bepaald wordt door je genen
Het kind is zich in deze periode niet bewust van wat het doet; het downloadt en kopieert simpelweg het gedrag van de ouders. Opvallend genoeg zijn veel van deze vroeg aangeleerde percepties negatief en veroorzaken ze de meest uiteenlopende ziektes op de aarde, doordat ze invloed hebben op de chemische processen in ons lichaam.
Wilde conclusie
Nu zijn er genoeg biologen die Lipton’s stelling in twijfel trekken. Het is namelijk al veel langer bekend dat de omgeving absoluut effect heeft op genotypes, maar er is nog niet voldoende bewijs om te roepen dat onze perceptie in grote lijnen zou bepalen hoe gezond we zijn. Tóch Lipton heeft sowieso gelijk als hij zegt dat genen alleen niet voldoende zijn om een ziekte te verklaren.
Neem bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Hoewel bekend is dat genetische factoren een rol spelen in de ontwikkeling van deze aandoening, kan slechts 1 procent van alle gevallen gelinkt worden aan een genetische oorzaak. We moeten dus andere oorzaken in de omgeving zoeken, zoals mentale stress.
Kanker door lifestyle of gedrag
‘En hoe zit het het dan met kanker?’ vraag je je misschien af. Dat is momenteel doodsoorzaak nummer één en als het werkelijk waar is wat Lipton zegt, dan zouden we deze grote bedreigende ziekte dus kunnen killen.
Lipton verwijst naar een kankeronderzoek bij families met geadopteerde kinderen. De adoptiekinderen bleken een even grote kans te hebben op kanker als de biologische familieleden. En toch hadden deze geadopteerde kinderen heel ander genetisch materiaal.
Kanker wordt namelijk voor 90 procent veroorzaakt door een bepaalde levensstijl of bepaald gedrag. Die levensstijl en dat gedrag geven ouders door aan hun (adoptie)kinderen. Zo kan een adoptiekind dezelfde vorm van kanker krijgen. Het kind heeft niet dezelfde genen, maar wordt wel op dezelfde manier geprogrammeerd. Dus ja, óók bepaalde vormen van kanker hebben we weinig genetische factoren als oorzaak.
Uitzondering: aangeboren ziektes
Helaas hebben we ziekte en gezondheid niet compleet in eigen hand. Er zijn namelijk ook nog altijd aangeboren ziektes. Ongeveer 5 procent van de totale bevolking komt op deze planeet met aangeboren genetische gebreken. Wanneer deze mensen ziek worden, is dat niet het resultaat van hun perceptie, dan ligt het aan hun gebrekkige genen.
Maar dat zou betekenen dat de mensen in de groep met de overige 95 procent van de wereldbevolking wél zelf het verschil kunnen maken en zich kunnen inspannen voor een betere gezondheid.
Ook interessant: Hoe je bepaalde ziektes kunt ‘afleren’
Volgens Lipton moeten mensen vooral begrijpen dat wanneer ze weten hoe dingen werken, ze met die kennis de mogelijkheid hebben om een andere keuze te maken die leidt tot een betere gezondheid.
Ziekte is geen keuze
Lipton benadrukt dat het belangrijkste is dat mensen leren dat ze niet altijd slachtoffer zijn van externe krachten. Ze moeten leren dat ze hun eigen gezondheid bepalen en zonder die kennis of met onjuiste kennis kunnen hun acties ziektes veroorzaken. De gezondheid van een lichaam (en vooral de cellen) hangt dus samen met het maken van de juiste keuzes.
Door gezond te eten en gezond te leven, kunnen we in harmonie met onze cellen leven. Kunnen we dan concluderen dat ziekte een keuze is? Nee. Dat kan pas als iedereen weet hoe ze gezond moeten leven, in harmonie met ons lichaam en de cellen waar dit uit bestaat. Dan pas hebben we een keuze: gezond of ongezond leven.
Meer over gezondheid
- Hoe (én waarom) je smaak verandert als je ouder wordt
- Een gelukkig en gezond leven bereik je zo (volgens het langstlopende onderzoek naar geluk)
- Hoe je bepaalde ziektes kunt ‘afleren’