Niet uitgenodigd voor een feestje? Zo ga je om met afwijzing
Bijna iedereen heeft vroeger weleens zo’n situatie meegemaakt: een vriendin nodigde je niet uit voor een feestje, terwijl je toch echt gewoon bij ‘haar groepje’ hoorde. Auch. Ook nu kan het nog voorkomen. En hoewel dit soms best hard kan aankomen, zijn er gelukkig manieren om ermee om te gaan. Eigenlijk is elke situatie waarin je wordt afgewezen een beetje pijnlijk. Logisch ook, want wij mensen hebben van nature de behoefte om ergens bij te horen. Wanneer we niet uitgenodigd worden voor een feestje, wordt deze behoefte aangetast. Het is dus helemaal niet gek als je wat emotionele pijn voelt bij dit soort gebeurtenissen. Maar wat doe je eraan?
Allereerst kan het erg helpen om de situatie te accepteren. Constant dat gevoel wegdrukken heeft geen zin, net als doen alsof het je niks interesseert. Zeker als een goede vriend(in) je niet uitnodigt of afwijst, mag je hier best even van balen. Ook kan het helpen om dit met iemand anders te delen, zodat je even je hart kan luchten.
Overanalyseren gaat je niet helpen
Hoewel het helpt om de situatie te accepteren, gaat de situatie opblazen waarschijnlijk níet veel positiefs brengen. In gedachten ga je de hele situatie overanalyseren en uitpluizen, terwijl de afwijzing misschien helemaal niet zo groot is als jij denkt. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat je vriendin van plan was om het gewoon een andere keer met jou te vieren.
Kijktip: in deze video van het platform 365 Dagen Succesvol wordt op een verfrissende manier uitgelegd waarom het niet per se iets met jou te maken hoeft te hebben als je niet wordt uitgenodigd.
Ook interessant: Waarom zijn vriendschappen (soms) eindig?
Behoud je eigenwaarde
Maar als je doorhebt dat je écht bent afgewezen, kan het wel hard aankomen. Het laatste wat jou dan goed doet, is dit op jezelf betrekken. Volgens Psychology Today is afwijzing één van de meest voor de hand liggende manieren om je eigenwaarde omlaag te halen. Niet gek als je wat onzekerheid voelt, maar toch is het meestal geen goed idee om je eigenwaarde in de handen van anderen te leggen. Afwijzing door anderen ligt bij hen, en daar heb jij vrij weinig invloed op.
Reflecteren kun je leren
Ook kun je het zien als een mogelijkheid om te groeien. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: wat kan ik hiervan leren? Vaak kun je meer zelfinzicht krijgen door op bepaalde situaties te reflecteren. Zo draai je een negatieve situatie om naar iets waar je wat aan hebt. Als een vriend je niet uitnodigt terwijl jij altijd veel moeite in jullie vriendschap steekt, kun je je focus prima verleggen naar andere vrienden. Scheelt jou ook weer tijd.
Last van onzekerheid?
- Waarom iédereen (ja, iedereen) onzeker is
- Denk erover na: wat zou je doen als je een week niet onzeker was?
- Ben je soms onzeker? Met deze simpele truc word je meer zelfverzekerd