Niet snel tevreden met je relatie? Dat heeft te maken met onze maatschappij
Onze maatschappij verandert en dat zorgt er voor dat wij vroeger heel andere verwachtingen stelden aan relaties dan dat we nu doen.
De verwachtingen die wij stellen aan onze partner, beïnvloedt weer hoe tevreden wij zijn binnen een relatie. Dit is hoe dat werkt in de praktijk.
Hoe tevreden we zijn in onze relatie, wordt beïnvloed door de tijd
In dit tijdperk stellen we bepaalde verwachtingen aan romantische partners en kunnen we ook een bepaalde druk voelen vanuit de maatschappij op onze relaties.
Ontevreden met de relatie? Toch blijven veel mensen bij elkaar
“Iets wat mij als wetenschapper altijd heel erg verbaasd heeft, is dat de tevredenheid die iedereen nu ervaart in een relatie een hele slechte voorspeller is van de stabiliteit van een relatie”, zegt sociaal-psycholoog professor Johan Karremans van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
“Mensen blijven vaak in relaties waar ze helemaal niet tevreden over zijn, omdat ze gezamenlijke kinderen hebben, veel geïnvesteerd hebben in elkaar en geen alternatieven hebben”, vertelt hij verder in de Studio van de Universiteit Utrecht. Hij is als gastspreker aanwezig tijdens de opnames van de serie Moderne Liefde.
Daarnaast vindt hij nog iets anders interessant aan tevredenheid. “Tevredenheid heeft heel sterk te maken met de verwachtingen die mensen hebben van hun relatie”, zegt hij. “Als de één torenhoge verwachtingen heeft en de ander minder hoge verwachtingen, maar ze allebei in dezelfde relatie zitten, zal de één heel ontevreden zijn en de ander heel tevreden.”
Niet snel tevreden? In deze tijd stellen we hoge verwachtingen
Volgens Johan is het stellen van hoge verwachtingen ook iets van deze tijd. “Er is wetenschappelijk bewijs voor dat de standaarden van wat mensen in een relatie zoeken, steeds hoger worden. Het interessante daaraan is dat je de volgende paradoxale situatie krijgt: de relaties die er op dit moment in de huidige samenleving bestaan, zijn misschien wel de meest tevreden relaties die er ooit zijn geweest en tegelijkertijd zijn de echtscheidingscijfers hoger dan ooit.”
Volgens hem komt dat doordat mensen nu hoge standaarden hebben en als daar niet aan wordt voldaan, ze dat bij iemand anders gaan zoeken.
Vroeger was de ene partner in de relatie de kostwinner en de andere partner deed het huishouden. Nu verwachten we van onze partner dat hij of zij bijvoorbeeld je beste vriend, soulmate en goede sekspartner voor jou in één is.
Druk vanuit de maatschappij ‘om beter te krijgen’
Martijn Kemna, relatietherapeut en Gz-psycholoog uit Amsterdam, herkent dat ook in de praktijk. Hij vergelijkt dit met de consumptiemaatschappij en swipe-cultuur waarin we nu zitten. “Je kan altijd beter krijgen en dat zie je ook in relaties terug. Je voelt misschien ook wel een druk dat het ergens anders beter gaat, bijvoorbeeld dat het andere stel heel veel seks heeft”, vertelt hij in de studio in Utrecht na dat Johan aan het woord geweest was.
“Wat ik vaak zie is dat diegene met de ontevredenheid mij als eerste opbelt om daarover te klagen. De ander die meekomt is zich van geen kwaad bewust en vindt het eigenlijk wel prima gaan en is heel tevreden.” Het vergelijken met andere stellen kan hier ook invloed op hebben. Dat kan door sociale media nog meer getriggeret worden.
Waarom je juist wél tevreden mag zijn met je partner
Toch is het belangrijk om te onthouden dat het gras niet altijd groener is aan de overkant. Ieder mens heeft imperfecties en niemand is simpelweg gewoon perfect. The key naar een fijne en gezonde relatie is daarom ook om te blijven werken aan jullie connectie: houd bijvoorbeeld goede gesprekken met elkaar over jullie behoeftes, organiseer leuke datenights en respecteer en accepteer elkaar zoals jullie zijn.