Waarom we geen ‘schaamlippen’ maar ‘vulvalippen’ zouden moeten zeggen
Woorden kunnen een wereld van verschil maken, vooral als het gaat om ons lichaam en onze seksualiteit. Denk maar eens een ‘schaamlippen’. Dit woord suggereert, net als ‘schaamstreek’, ‘schaamhaar’ en ‘schaambeen’, dat het iets is om je voor te schamen. Dat is natuurlijk absurd! Daarom introduceren we graag een positief en waardig alternatief: ‘vulvalippen’.
Dit voorstel komt uit de campagne Schaamteloos, een initiatief van The Oh Collective, The Pleasure Society en The Vulva Gallery. Hun missie? Het woord ‘vulvalippen’ aan de Dikke Van Dale toevoegen.
Denk eens na over schaamlippen
Denk eens na over het woord ‘schaamlippen’. Het woord alleen al kan ervoor zorgen dat je je ongemakkelijk voelt over een normaal en gezond deel van je lichaam. Door de term ‘schaam’ te gebruiken, zetten we onbewust een negatieve toon.
Het is alsof we zeggen dat er iets mis is met ons lichaam, dat er iets is waar we ons voor moeten schamen. Dit is niet alleen onterecht, maar ook schadelijk voor ons zelfbeeld en onze seksuele gezondheid.
Woorden zijn krachtig. Ze kunnen ons opbeuren of neerhalen. Door woorden zoals ‘schaamlippen’ te gebruiken, dragen we bij aan een cultuur waarin mensen met een vulva zich ongemakkelijk en beschaamd kunnen voelen over hun lichaam. Het is tijd om dit te veranderen.
Schaamteloze campagne
Om deze negatieve connotaties te doorbreken, hebben The Pleasure Society, The Oh Collective en The Vulva Gallery de campagne Schaamteloos gelanceerd. Hun doel is simpel: de schaamte uit onze taal halen door de term ‘vulvalippen‘ te introduceren. Het idee is dat een positief en neutraal woord ons helpt om ons lichaam te accepteren en zelfs te vieren.
Deze campagne is meer dan alleen het veranderen van een woord. Het gaat over het creëren van bewustzijn rond de impact van taal op ons zelfbeeld en onze seksualiteit. Het gaat erom mensen aan te moedigen om na te denken over de woorden die we gebruiken en hoe deze woorden ons beïnvloeden.
De inspiratie van Ellen Laan
Deze beweging bouwt voort op het baanbrekende werk van Ellen Laan (1962-2022), een vooraanstaande Nederlandse seksuologe en professor aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Ellen Laan was een pionier in haar vakgebied en een van de eerste voorvechters van het veranderen van de term ‘schaamlippen’.
Ze richtte Seksueel Welzijn Nederland (SWN) op, een organisatie die streeft naar seksueel plezier en gelijkheid. Ellen Laan heeft een blijvende impact gehad op de manier waarop we denken over en praten over seksualiteit. De Schaamteloos-campagne zet haar missie voort om een taal te creëren die positief en inclusief is.
De evolutie van taal
Taal is altijd in beweging. Woorden die we vroeger zonder nadenken gebruikten, kunnen nu als verouderd of zelfs kwetsend worden ervaren. Waar onze samenleving en cultuur evolueren, moet onze taal meegaan. Het is onze verantwoordelijkheid om kritisch te kijken naar de woorden die we gebruiken en om deze aan te passen aan de tijd waarin we leven.
Het vervangen van ‘schaamlippen’ door ‘vulvalippen’ is een belangrijke stap in deze evolutie. Het is een stap naar een taal die de schoonheid van het menselijk lichaam viert. Het is een oproep om een inclusieve en respectvolle benadering van taal te omarmen, die bijdraagt aan een gezonder zelfbeeld en een positievere seksuele gezondheid.
Wat kun jij doen?
Ook jouw woorden hebben een diepgaande invloed. Deel daarom deze boodschap op je socials en gebruik de hashtag #schaamteloos. Laat zien dat je meedoet op schaamteloos.org en gebruiken vanaf nu af aan het woord vulvalippen, in plaats van schaamlippen.
Mocht je overigens nog moeten wennen aan het woord ‘vulva’ dan mag je het natuurlijk ook een andere naam geven. Zo schrijft Gabrielle Koster in een artikel op Women’s Health over schaamhaar: “Je kunt het ook ‘puni-haar’ of ‘poes-haar’ noemen, bijvoorbeeld. Dat mag je natuurlijk helemaal lekker zelf weten. Zolang we maar wegblijven van het woord ‘schaam’.”
Wat we allemaal kunnen leren van schaamte-expert Brené Brown