Hoe blijf je positief als je niet meteen zwanger wordt? Mijn persoonlijke tips
Wanneer je zwanger probeert te worden maar het niet meteen lukt, kun je soms in een diepe, diepe put raken. Jaloezie en bitterheid nemen je leven over en het enige wat je wil is thuis blijven en onder de dekens liggen. Geloof me, ik weet hoe het is. Maar mijn leven veranderde toen ik precies het tegenovergestelde ging doen. Nu zoek ik overal positieve verklaringen bij en put kracht uit tegenslagen om door te gaan. Wat kun je doen om positief in je fertiliteitstraject te blijven? En hoe zorg je ervoor dat je positiviteit niet alleen een masker is, maar dat je het ook echt diep van binnen voelt? In dit artikel 8 dingen die ik heb gedaan waardoor ik weer zin kreeg om mijn schouders eronder te zetten en sterker te worden, zowel fysiek als mentaal.
1. Wees lief voor jezelf
Denk je al een tijd aan die mooie trui die je hebt zien hangen, maar vind je hem net te duur? Of wil je al weken een afspraak maken voor een extra luxe facial? Doe het! Denk bij alles aan hoe je je erbij zult voelen en aan dat extra beetje ontspanning dat je eraan overhoudt. Je hebt het namelijk harder nodig dan dat je zelf denkt. En reken het jezelf ook niet aan als je weer ongesteld wordt. Zie het als een nieuwe kans voor weer een nieuwe ronde en maak er een zo leuk mogelijke dag van.
2. Sporten is het toverwoord
Sinds een paar maanden ga ik fanatiek naar de sportschool. En dat ging niet vanzelf. Ik ben een boekenwurm die het liefst uren zit te lezen en liever niet met gewichten staat te zwaaien. Maar ik las dat er manieren zijn om gericht je lichaam te trainen op een toekomstige zwangerschap. Ik heb al mijn spaarcentjes bij elkaar geschraapt en ging trainen met een personal trainer. Ze is gespecialiseerd in het vrouwelijk lichaam en begeleidt je ook tijdens en na je zwangerschap. Week na week vond ik het steeds leuker en nu barst ik na elke training van de endorfine. En er is nooit genoeg endorfine als je jezelf en je partner door het loodzware vruchtbaarheidstraject moet loodsen.
3. Vergeet elkaar niet
Het is belangrijk dat je niet alleen aan je eigen verdriet denkt, maar ook aan dat van je partner. Hoe moeilijk het ook is, jullie staan samen in het traject en het is voor beiden waarschijnlijk even zwaar. Jullie voelen je waarschijnlijk allebei hetzelfde en jullie maken beiden hetzelfde mee, dus zoek vooral steun bij elkaar. Moedig elkaar aan. En nog belangrijker: laat aan elkaar weten dat je van elkaar houdt en zorg dat jullie sterk blijven.
Relatieproblemen komen vaak voor bij stellen die moeilijk in verwachting kunnen raken en het is niet een probleem dat je erbij wilt hebben. Bij ons groeit er geen geldboom op ons Amsterdamse balkon, maar we zijn wel meer voor onszelf gaan zorgen. We doen ons best om elke maand iets leuks te doen, zowel alleen als met elkaar. Ook blijven we om elkaar lachen en doen we elke dag een paar minuten een gek dansje in de woonkamer.
4. Draai alle negatieve dingen om
Waarschijnlijk weet je al heel goed hoe alles er voor jullie uit gaat zien. In je hoofd heb je de droom babykamer al klaar en weet je al welke kinderwagen jullie gaan kopen. In plaats van de gedachte dat je dit nog lang niet zult hebben, kun je het ook zien als nog een paar extra maanden waarin je kunt sparen om alles precies te krijgen hoe jij het wilt. Jouw toekomstige baby krijgt het mooiste van het mooiste. En je geduld wordt niet op de proef gesteld, maar getraind. Alles zodat jij de meest geduldige, lieve ouder ter wereld wordt.
5. Begin eens met mediteren
Besteed in de ochtend een paar minuten aan jezelf en je gedachten. Je hoeft niet meteen in de lotushouding. Gebruik desnoods een stoel. Ook vind ik het fijn om in de douche op de grond te zitten en zo te mediteren. Zo hoef je niet per se voor de haan kraait je bed uit, maar kun je twee positieven combineren. Hoe meer ervaring je opdoet in mediteren, hoe meer controle je hebt over je gedachten. Helemaal de negatieve. Mediteren is heerlijk en het zorgt ervoor dat je ontspannen aan je dag begint.
6. Spreek je dankbaarheid uit voor de dingen die je hebt
Na mijn meditatie loop ik meestal naar de spiegel en noem ik 5 dingen op waar ik dankbaar voor ben. Het helpt zo om op die manier niet te denken aan wat je niet hebt. Want als je alleen zo denkt, dan lijkt het of je leven niets betekent. En het hoeven geen grootse gebeurtenissen te zijn. Je kunt ook dankbaar zijn voor het feit dat je een geweldige man hebt, een leuke baan, een huis of dat je kat je net in het voorbijgaan een kopje heeft gegeven en blij is dat je bestaat.
7. Verleg je focus
Hoe moeilijk het ook is: probeer niet van week naar week te leven. Bedenk elke dag iets dat je kunt doen. Uiteindelijk ben jij degene die zin geeft aan je eigen leven. Heb je altijd al iets willen doen, maar ben je er nooit aan toe gekomen? Ga ervoor! Misschien kun je door een nieuwe hobby je ambities een beetje verleggen en denk je niet meer constant aan hoe graag je een kindje wil. Zelf ben ik naailessen gaan nemen en naai ik af en toe de meest afgrijselijke kledingstukken in elkaar. Maar hé, hoe scheef ook: mijn kind heeft straks een schots en scheef broekje made by momma.
8. Droom met elkaar
Mijn man en ik hebben een jaar lang ons leven op pauze gezet, omdat we aan niets anders dachten dan dat het niet lukte om een kindje te krijgen. Maar het krijgen van een kindje was niet onze enige droom. Op nummer twee tot en met 100 van onze bucketlist staat nog van alles dat we willen doen. Zoals een reis naar Costa Rica, bijvoorbeeld. Of een roadtrip naar Kopenhagen. We hebben iets geweldigs om naar uit te kijken en staan daarom elke dag weer met een lach op. Dus: plan die droomreis, bungeejump, haal je rijbewijs! Want om maar te spreken in een veelgemaakte, irritante opmerking: als je kindje er eenmaal is, heb je er geen tijd meer voor.
9. Deel het met de mensen die je vaak ziet
Dit hoeft niet per se iets te zijn waar je je beter door voelt, maar soms kan het helpen om je werkgever, je collega’s en je vrienden en familie te vertellen over je fertiliteitstraject. Voor mij was het een grote opluchting om er eindelijk met mensen over te praten. Op die manier denken anderen ook iets beter na over wat ze tegen je zeggen. Maar dat en hoe je erover praat, is natuurlijk helemaal aan jou. In het volgende artikel schrijf ik hier meer over.
Meer lezen over een kinderwens?
- Op je werk vertellen over je kinderwens: waarom dat geen slecht idee is
- Waarom het oké is om géén kinderen te willen
- Het taboe onder jonge vrouwen: vruchtbaarheidsproblemen