Deze 5 dingen kunnen ervoor zorgen dat je minder goed in slaap valt
Iedereen weet dat veel slapen goed voor je is. Toch is die 8 uur per nacht niet altijd makkelijk te realiseren met een drukke baan en rijk sociaal leven. Is het je dan toch eindelijk een keer gelukt om op een christelijke tijd in bed te liggen, dan zal je net zien dat het helemaal niet lukt om in slaap te vallen. Dat zou te maken kunnen hebben met één van deze 5 dingen.
Dit is waarom je soms lastig in slaap valt én hoe je dit kan tegengaan.
Factoren die jou van je slaap weerhouden
Voldoende slaap is de basis voor een gezond en gelukkig leven. Het zorgt ervoor dat je lichaam zich herstelt en je de volgende dag weer fris aan je dag begint. Wil je wel graag veel slapen, maar heb je moeite met in slaap vallen? Dit zijn 5 factoren waaraan het zou kunnen liggen:
1. Licht
In de avond produceert je melatonine en dit is een signaal voor je lichaam dat het tijd is om naar bed te gaan. Licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine wordt geremd. Staat je huis naast een lantaarnpaal, dan is het dus aan te raden om een slaapmasker te dragen of goede gordijnen te kopen.
Ook is het verstandig om voor het slapen je telefoon en laptop twee uur voor het slapen links te laten liggen, aangezien hier ook aardig wat licht vanaf komt.
2. Cortisol
Cortisol ofwel het stresshormoon wordt in de ochtend aangemaakt, omdat het je helpt op te staan. Veel van ons ervaren echter niet alleen stress in de ochtend, maar gedurende de hele dag. Soms best handig om veel dingen gedaan te krijgen, alleen zeker niet bevorderlijk voor je gemoedstoestand en al helemaal niet voor je nachtrust.
Zo kun je je slaappatroon resetten en je bioritme herstellen
Probeer voordat je naar bed gaat daarom echt te ontspannen. Telefoon uit en lees een boek. Nog beter: doe een ontspannende yogasessie voor het slapen of mediteer jezelf in slaap met deze slaapmeditatie.
3. Lage bloedsuikerspiegel
Een midnight snack wordt vaak als een grote zonde gezien, maar kan je soms juist helpen om weer in slaap te vallen. Hiermee breng je je bloedsuikerspiegel weer op peil, wat beter is voor je nachtrust. Een lage bloedsuikerspiegel kan namelijk voor cortisolpieken zorgen.
Helaas is dit geen excuus om ‘s nachts een bak (vegan) Ben & Jerry’s weg te werken, want een overkill aan suiker houd je juist weer wakker. Je kunt dan beter gaan voor een stuk fruit of een glaasje sap.
4. Geluid
Geluid kan een grote negatieve impact op je slaap hebben, zelfs ook zonder dat je het door hebt. Met veel lawaai op de achtergrond is de kans groot dat je een stuk minder diep slaapt.
Je kunt natuurlijk niet heel veel doen aan het geluid buiten, maar probeer het geluid binnenshuis te minimaliseren. Zorg dat alle apparaten die je ook maar een beetje hoort uitstaan, daarnaast kunnen oordoppen een uitkomst zijn.
5. Druk hoofd
Op het moment dat gedachten als een tornado door je hoofd heen razen, is in slaap vallen een moeilijke opgave. De gedachte dat je nu écht in slaap moet vallen, helpt hier allerminst bij. Probeer je hoofd daarom rustig te krijgen, bijvoorbeeld door op je ademhaling te concentreren. Ook kan een dagelijks piekerkwartiertje ervoor zorgen dat je ‘s nachts minder piekert en je beter zult slapen.
Dit zijn de gevolgen van slapeloosheid en die zijn waarschijnlijk erger dan je verwacht
Slaap lekker!
Bedrock Talks over het belang van slaap
We zijn zo druk bezig met gezonde voeding en genoeg bewegen, maar ondertussen maken we allemaal veel te weinig uren door onder de wol. En dat heeft direct gevolgen op bijvoorbeeld je mentale welzijn, alertheid en focus. We hebben een bijzonder gesprek met slaapwetenschapper Hans Hamburger over het belang van een goede nachtrust.