Deze 3 dingen zijn helemaal niet zo goed voor je mental health (volgens studies)
Tegenwoordig wordt het steeds normaler om te praten over niet lekker in je vel zitten, depressieve gevoelens en andere mentale worstelingen. En gelukkig maar, want het normaliseren van het praten over mentale gezondheid is essentieel in het zoeken naar een oplossing ervan. Maar weet jij eigenlijk wat nu wel en niet bevordelijk is voor je mentale gezondheid?
Deze neurowetenschappelijk onderzoeken laten zien dat er een aantal dingen zijn die eigenlijk helemaal niet zo goed voor je mentale gezondheid zijn, als vaak gedacht wordt.
Mythes over mentale gezondheid en geluk
Zo bestaan er dus een aantal ideeën over geluk, die beter genuanceerd kunnen worden, aldus Daniel Amen, neurowetenschapper en auteur van o.a. het boek Change Your Brain, Change Your Life.
1. Meer hebben van iets waar je blij van wordt, maakt gelukkiger
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat hedonische adaptatie niet gelukkig gemaakt. Het gaat over het idee van hoe gelukkiger je van iets wordt, hoe meer je ervan nodig hebt om er blij van te blijven.
Het werkt als een soort drugs dus, je brein heeft er simpelweg meer van nodig om er hetzelfde gevoel van te krijgen. Dat kan gaan over spullen, maar ook over andere dingen, zoals sport, muziek etc.
Lees ook: Wat gebeurt er in je hersenen als je een depressie hebt?
Het put uiteindelijk het genotscentrum in het brein uit, en kan leiden tot een depressie aldus Amen. Meer hebben van iets wat je goed laat voelen, maakt dus niet altijd beter, laat ook dit onderzoek zien.
2. Geld maakt gelukkiger
Het is bewezen dat geld gelukkig maakt, maar – heel belangrijk – tot op een zekere hoogte. De meeste onderzoeken zeggen namelijk dat geld gelukkig maakt totdat je twee keer een modaal inkomen verdient. Daarboven maakt meer salaris niet gelukkiger.
Geld maakt gelukkiger als dat betekent dat je geen stress hoeft te hebben over een dak boven je hoofd of eten op je bord, dus als er in je basisbehoeften wordt voorzien. Daarna wordt je niet gelukkiger van geld, je gaat waarschijnlijk luxer eten of op vakantie, maar dat draagt niet bij aan duurzaam geluk.
3. Alcohol, wiet en snoep maken gelukkiger
Wie een drukke dag heeft gehad, energie heeft en zich goed voelt, snakt soms naar ‘iets voor zichzelf’ omdat je het verdient hebt. Een glas wijn, een jointje of een lekkere zak snoep. Hoewel het wel degelijk voor genot op de korte termijn zorgt, heeft de keuze op alcohol, wiet of snoep helaas op de lange termijn een andere impact op je lichaam, zo bewijzen studies.
Lees ook: Yummy: dit zijn de 5 lekkerste gezonde snoepjes uit de supermarkt
Hoewel blowen heerlijk ontspannend kan werken en er ook veel voordelen aan de wietplant zitten, vergroot het roken van wiet de kans op het vroegtijdig verouderen van het brein. Het zorgt voor een vertraagde bloedsomloop wat een negatieve impact heeft op je geluksniveau, aldus deze studie uit 2019.
Gelukkig zijn er andere manieren om te genieten van de voordelen van wiet, bijvoorbeeld door het gebruiken van CBD-olie of kleding te kopen van hemp!