8 dingen die minder eco-vriendelijk zijn dan je misschien denkt
Dat de aarde opwarmt door het toedoen van de mens is niet meer te ontkennen. Er moeten dingen veranderen en liever nog vandaag dan morgen. Daarom wordt het maken van duurzamere keuzes op dagelijkse basis steeds normaler én wordt het ons gelukkig ook steeds makkelijker gemaakt. Alleen is niet altijd alles wat het lijkt; soms denk je een duurzame keuze te maken, maar blijkt dat in de praktijk vies tegen te vallen. Zoals deze acht dingen waarvan je denkt dat ze duurzaam zijn, maar eigenlijk niet duurzaam zijn. Of tenminste, een stuk minder dan je denkt.
Merken in allerlei sectoren pronken te pas en te onpas met duurzame keurmerken. Soms blijken deze keurmerken alleen niet altijd even betrouwbaar, zo bleek wel uit de Netflix-documentaire Seaspiracy.
Niet voor niets schreven we onlangs nog de heuse keurmerkwijzer die je helpt wegwijs te maken in het landschap van duurzame keuzes.
Dingen die niet duurzaam zijn (of minder dan je denkt)
Hoe goed je intenties ook zijn om je leven duurzamer aan te pakken en groenere keuzes te willen maken, sommige producten zijn ogenschijnlijk duurzaam, maar blijken eigenlijk niet duurzaam te zijn.
Daarom een lijstje met zogenaamde duurzame keuzes die eigenlijk helemaal niet zo eco-vriendelijk blijken te zijn:
1. Elektrische auto
Yes, dat lees je goed. De elektrische auto klinkt misschien als dé toekomst als het aankomt op het verduurzamen van brandstof auto’s, maar dat betekent niet dat een elektrische auto een 100 procent duurzame keuze is.
Ze vervuilen de lucht dan wel niet door de verbranding van brandstof, maar slaan de energie op in grote batterijen die zorgen voor hoge milieukosten in het productieproces van de elektrische auto. Deze batterijen worden gemaakt van zeldzame aardmetalen (zoals lithium, nikkel, kobalt of grafiet) waarvoor gemijnd moet worden onder het aardoppervlak. Een nogal vervuilend proces voor de aarde.
2. Amandelmelk
Dacht je dat je na het lezen van de verhalen over havermelk beter bezig was door vaker amandelmelk te drinken? Helaas. Drink je amandelmelk in een land waar de amandelmelk niet geproduceerd is? Dan kan je ervan uit gaan dat de impact een stuk groter is door de uitstoot die komt kijken bij het transport.
Er is zo’n vijftien liter water nodig om slechts zestien (!) amandelen te produceren, wat het één van de meest waterintensieve gewassen maakt in Californië, de plek waar 80 procent van de amandelen ter wereld worden geproduceerd, schreef The New York Times al eerder.
3. Materiaal gemaakt van bamboe
Hoewel het natuurlijk een goed gegeven is dat er in de mode- en textielindustrie vaker met natuurlijke materialen wordt gewerkt in plaats van met synthetische, blijkt materiaal gemaakt van bamboe echter niet de beste manier om je ecologische footprint te verkleinen.
Bamboe wordt dan wel niet geproduceerd met pesticiden of kunstmest, maar het proces van bamboe omzetten naar textiel is een ingewikkeld proces dat erg arbeidsintensief is.
4. Canvas tasje
Je gelooft het misschien niet, maar zo’n handige, hippe tote bag als vervanger voor het plastic tasje in de supermarkt blijkt helaas een stuk minder milieuvriendelijk te zijn dan je zou denken. Waarom?
De hoeveelheid energie die wordt gebruikt om katoengaren te produceren is groot, net zoals de hoeveelheid water en kunstmest die nodig is om katoen te kunnen groeien. Uit een rapport van de UK Environment Agency uit 2011 blijkt dat je een katoenen tasje (het canvas tasje) wel 393 (!) keer zou moeten hergebruiken om het milieuvriendelijk te maken.
Kies daarom liever voor biologisch katoen in plaats van gewoon katoen, omdat biologisch katoen een kleinere impact heeft op het milieu. Deze natuurlijke vezels worden immers zonder synthetische mest en pesticiden gekweekt.
5. Theezakjes
Zelfs de ogenschijnlijk onschuldig-ogende theezakjes zijn minder milieuvriendelijk dan je zou denken. Je hebt het misschien niet in de gaten, maar theezakjes hebben een laagje plastic over zich heen.
Een theezakje an sich kan natuurlijk niet zoveel kwaad, maar kijk je naar alle theezakjes die wereldwijd worden gedronken, naar schatting zo’n 6 miljard (!) per jaar, dan heb je het over zo’n 150 ton polypropyleen.
Theezakjes belanden vaak bij het groene afval en vervuilen zo de compost. Een groener (en lekkerder) alternatief? Koop losse theebladeren en doe ze in een theezeefje. Zo ga je voor betere kwaliteit thee, omdat theezakjes vaak de restjes van de theebladeren bevatten, en gebruik je minder plastic.
6. Plakband
Een klein stukje plakband lijkt misschien geen grote impact te hebben op de planeet, maar het wordt best vaak gebruikt. Kijk alleen al naar alle pakketjes die dagelijks worden besteld en afgeleverd die zijn volplakt met plakband.
Plakband wordt gemaakt van synthetische hars en plastic rolletjes die zorgen voor de nodige uitstoot van broeikasgassen. Ook kunnen de achtergebleven stukjes tape op karton het recycleproces achteraf verstoren.
Gelukkig bestaan er ook composteerbare tapesoorten, zoals afplaktape en cellofaan.
7. Tandpasta met microbolletjes
Je kent ze wel: tandpasta’s met kleine microbolletjes erin die je tanden misschien sneller schoonmaken, maar in feite zijn het kleine plastic bolletjes die via de wasbak in rivieren en de oceaan belanden. Ze zijn namelijk te klein zijn om gefilterd te kunnen worden. Vissen kunnen de kleine bolletjes aanzien voor viseitjes en opeten.
Microbeads, zoals ze ook wel worden genoemd, komen trouwens ook voor in zeep en zijn al in sommige landen verboden.
8. Essential oils
Essential oils zijn heerlijke ruikende natuurlijke oliën die razend populair zijn. Maar essential oils blijken helemaal niet zo milieuvriendelijk te zijn. Er zijn namelijk grote hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen en energie nodig om kleine beetjes olie te produceren.
Vaak kunnen ook de kleine glazen potjes niet goed gerecycled worden. Wil je toch een lekkere geur in huis? Ga dan voor een kaars van kokos- of bijenwas of voor palo santo als een duurzamere keuze!
We zijn gek op kristallen, maar hoe ethisch zijn ze eigenlijk? Dit is de schaduwkant van kristallen