Dit waarom we niet áltijd aardig willen zijn
Probeer je altijd vriendelijk tegen iedereen te zijn, ben je een goede luisteraar, ben je empathisch en vind je de gemoedstoestand van anderen belangrijk? Dan wordt het misschien tijd om daar verandering in te brengen. Het blijkt namelijk niet alleen maar voordelig om altijd maar aardig te zijn.
Er hangen heel wat nadelen aan een ‘aardig’ persoon te zijn, leren we uit een video van The School of Life.
Onaardige mensen zijn succesvoller
Je wil misschien wel vriendelijk zijn, maar jezelf hiermee ook weer niet belemmeren. Natuurlijk heb je het liefst aardige mensen om je heen, vrienden die aardig tegen je doen, kom je het liefst vriendelijke mensen tegen op straat én werk je prettiger in een gemoedelijke werkomgeving.
Dus vanuit dit idee zou je het beste ook zelf vriendelijk kunnen zijn naar anderen. Zo bemoedig je de sfeer en zet je anderen ook aan aardig om te zijn, toch?
Lees ook: Met deze simpele vraag test je of je een goed persoon bent
Voordelen minder aardig zijn
Nou… niet helemaal. Het is niet altijd slim om te kiezen voor aardigheid. Zeker als het op je werk aankomt. Er zijn tal van studies die aanwijzen dat aardige mensen minder succesvol zijn op hun werk.
Volgens dit onderzoek zijn aardige mensen eerder geneigd zichzelf op te offeren om anderen te pleasen. En volgens dit onderzoek durven onaardige mensen eerder te vragen naar een loonsverhoging.
Ook zijn minder aardige mensen eerder gefocust op hun eigen doelen en zijn ze competitiever om deze te behalen. Hun medelijden voor anderen staat niet in de weg voor hun persoonlijke goals.
Herkenbaar? Is jouw baas een psychopaat? Zo herken je ze
Dit zijn karaktertrekken die vaak worden geassocieerd met narcisme en psychopathie. Wat op hun beurt weer gelinkt wordt met een hoger inkomen.
Ook hersenonderzoeker Dick Swaab kan dit bevestigen. In een interview met RTL Nieuws zegt hij dat psychopaten goed geschikt zijn als bankiers en CEO’s. 1-0 voor de onaardigen.
Aardige mensen zijn minder sexy
Achter het cliché dat Mr. Nice Guy niet wordt gekozen als date (en Mr. Douchebag wel) rust ook een kern van waarheid. Maar misschien op een andere manier dan je denkt.
Volgens dit onderzoek worden mensen die narcistische of psychopathische eigenschappen hebben, niet op zichzelf als aantrekkelijk gezien. Wel beschikken deze mensen over de gave om zichzelf aantrekkelijk over te laten komen.
Over ‘sexy’ gesproken: Waarom intelligentie sexy is, maar mannen er stiekem niet op zitten te wachten
Zo worden volgens dit onderzoek psychopaten sneller als charmant gezien en maken narcisten volgens deze onderzoeken vaak een goede eerste indruk.
‘Onaardigheid’ wordt dus niet als aantrekkelijk gezien, maar onaardige mensen kunnen zichzelf aantrekkelijker voordoen. Na verloop van tijd valt het masker ongetwijfeld en komt de waarheid tevoorschijn.
Aardig, maar saai
Volgens The School of Life is het gevaar van aardige mensen dat ze soms een beetje saai zijn. Er zijn twee soorten mensen: als eerste heb je de romanticus die opwindend, intens, creatief en spontaan is. Het is iemand die boos kan worden, grof durft te zijn en tegen de traditie in gaat om zijn eigen hart te volgen.
Aan de andere kant heb je de zachtaardige, de respectabele, de behoedzame, de rustige, de fatsoenlijke; met andere woorden: ‘de saaie’.
Gerelateerd: Dit is het gevaar van te lief zijn in de liefde
Voordelen van aardig zijn
Als je net alle negatieve kanten van een aardig mens zijn hebt gelezen, lijkt het misschien wel de beste keuze om vanaf nu onaardig tegen andere mensen te doen. Toch hangen er ook een hoop voordelen aan vriendelijkheid vast.
Grootmoeder’s advies:
- Met de hoed in de hand, komt men door het ganse land.
- Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet
- Wie goed doet, goed ontmoet.
En gelukkig heeft oma gelijk. Dat blijkt in ieder geval uit meerdere onderzoeken.
Zo is volgens dit onderzoek de kans dat je gepest wordt minder groot als je aardiger doet tegen je collega’s, zal je volgens dit onderzoek beter presteren in teamverband als je aardiger bent en lopen volgens dit onderzoek aardige mensen minder kans op het krijgen van een burn-out.
Ook heeft een aardige houding een positief effect bij het behalen van werkgerelateerde doelen. Dit onderzoek laat zien dat moeilijke politieke vraagstukken eerder opgelost worden als medewerkers aardiger zijn. En ook zullen volgens deze studie persoonlijke werkgerelateerde doelen eerder behaald worden als je aardig bent.
Verder werkt aardig zijn tegen anderen stressverlagend, verhoogt het de levensverwachting en maakt het je gelukkiger.
Wat je kan doen als je denkt dat je té aardig bent
Ben jij altijd (te) aardig? Dan zijn er waarschijnlijk genoeg momenten waarop je net wat minder aardig hoeft te doen; je wil natuurlijk niet over je heen laten lopen. Wanneer je merkt dat jouw mogelijkheden op bijvoorbeeld de werkvloer worden afgepakt, is het belangrijk om toch van je te laten horen.
Als altijd-aardige medewerker zullen anderen vast bij jou in het krijt staan. Op zulke momenten hoef je niet schromen anderen om gunsten te vragen. Zij doen dit immers ook bij jou.
Je wilt goed je eigen doelen voor ogen hebben. Je kunt anderen natuurlijk nog altijd blijven helpen, maar als hierdoor je eigen doel in gevaar komt, kan je het misschien beter weigeren.
Meer over doelen: Waarom het goed is om doelen te stellen (en hoe je die haalt)
Laat anderen meer zien wat je gedaan hebt. Misschien is dit lastig om te doen als je een bescheiden persoon bent, maar het kan nooit kwaad anderen te wijzen op hetgeen je hebt gedaan. Dat hoeft natuurlijk niet in overdreven vorm.
En als belangrijkste kun je zelf je strijd kiezen. In de meeste gevallen zul je conflicten kunnen vermijden (daar ben je immers een aardig persoon voor), maar kom waar nodig op voor jezelf. Dit laat je collega’s meteen zien wanneer iets écht belangrijk voor je is.
Over het algemeen is het dus gewenster om een aardig persoon te zijn (grootmoeders adviezen zijn er natuurlijk niet voor niets). Toch kan het goed zijn om af en toe wat minder aardig te zijn en voor jezelf op te komen. Uiteindelijk draait je leven immers meer om jezelf, dan om het leven van anderen.
Lees verder:
- Leren stopt niet na je kindertijd: ook als volwassene kun je vaardigheden verbeteren
- Minder uren werken en vaker op vakantie: is het tijd voor een work/life balance herinrichting?
- Nederland is een nieuwe ‘mindschool’ voor millennials rijker (en het ligt in een klooster)