Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Relatie 9 okt 2024
Leestijd: 4 minuten

Waarschuwingssignalen om niet harder aan je relatie te werken

In een relatie wil je dat liefde en energie van twee kanten komt, is dit niet het geval, dan ontstaat er een disbalans. De een gaat meer moeite doen dan de ander en dat kan afstand creëren. Dit zijn waarschuwingssignalen om niet harder aan je relatie te werken.

Of het nu gaat om een eenzijdige relatie, een toxische relatie of een narcistische relatie. Stop met de ander alles te geven als je verdomd goed weet dat je er niets voor terug zult krijgen.

Signalen om niet harder aan je relatie te werken

In een relatie is het belangrijk om moeite te doen voor elkaar. Beide partners moeten tijd en energie steken in de relatie. Als een partner steeds weer faalt in het geven van aandacht aan de relatie, dan kan dat zorgen voor het verliezen van verbinding en intimiteit.

Deze signalen zijn een teken om niet harder aan jouw relatie te werken omdat dit hetzelfde is als trekken aan een dood paard.

Gebrek aan vertrouwen

Ongezonde relaties worden vaak gekenmerkt door een gebrek aan vertrouwen. Misschien heb je het gevoel dat je dingen voor je partner moet verbergen, of heb je vaak het gevoel dat hij/zij dingen voor je verborgen houdt. Gezond vertrouwen komt van twee kanten en daarvoor is het belangrijk dat jullie beiden dingen over elkaar delen en jezelf durft open te stellen. Als je jouw diepste gevoelens niet aan de ander durft toe te vertrouwen, is de kans groot dat de relatie het niet overleeft.

Controle

In een ongezonde relatie probeert een van de partners de controle te nemen over het leven van de andere partner. Dat kan gebeuren door intimidatie of manipulatie. Controlerend gedrag kan ook plaatsvinden door de ander te isoleren. Bijvoorbeeld door iedere vorm van communicatie met vrienden of familie te verbieden. Of door financiële afhankelijkheid te creëren.

Gebrek aan respect

Liefde betekent elkaar respecteren en elkaars grenzen waarderen. Als je de mening van een ander belachelijk maakt of niet serieus neemt, leidt dit tot gevoelens van schaamte, eenzaamheid of zelfs sociale angst. Als je het gevoel hebt dat jouw partner je niet respecteert, kun je dus maar beter wegwezen!

Je krijgt nooit prioriteit

Het is belangrijk dat ieder zijn eigen leven op kan bouwen, maar óók dat jullie tijd in elkaar blijven investeren. Als andere dingen zoals werk, vrienden of hobby’s áltijd voorrang krijgen, voel jij je simpelweg onbelangrijk. En dat is destructief voor een gezonde relatie.

Ik zie jou, zie jij mij?

Het is in een relatie ontzettend belangrijk om met elkaar te communiceren. Luisteren is daar een groot en belangrijk onderdeel van. Toont de ander oprecht interesse of vergeet hij of zij meteen wat jij zegt?

Wanneer ga je in therapie?

Er zijn dingen die jullie zelf kunnen aanpakken, maar soms geeft therapie bij een professional net dat extra zetje in de goede richting. Relatietherapie kan helpen bij het aanpakken van zowel individuele als wederzijdse problemen die zich in een relatie kunnen voordoen. Een therapeut kan bijvoorbeeld helpen bij de behandeling van onderliggende psychische aandoeningen die een negatieve invloed kunnen hebben op de manier waarop mensen in een relatie met elkaar omgaan. Een therapeut kan ook helpen in gevallen waarin mensen verschillende verwachtingen hebben van wat ze uit een relatie hopen te halen.

In ongezonde, eenzijdige relaties kan de ene persoon bijvoorbeeld meer werk op zich nemen omdat hij/zij meer betrokken is, terwijl de andere persoon er minder in investeert.

Wanneer beëindig je een ongezonde relatie?

Soms wil je niet harder aan je relatie werken. Niet als het van één kant komt of als de relatie niet meer te redden of zelfs ongezond is. Als jij merkt dat je veel investeert en de de ander niks, wil je dit aankaarten. Verandert er nóg niks? Dan valt de relatie niet te redden. Natuurlijk is niet iedere relatie hetzelfde, maar als je niet lekker in de relatie zit, wat heeft het dan voor een zin?

Als de relatie gepaard gaat met misbruik in welke vorm dan ook, is het beëindigen van de relatie vaak de beste manier om jezelf te beschermen. In dit laatste geval ben je vaak mentaal al een wrak, waardoor het extra lastig kan zijn om de relatie te beëindigen. Misschien ben je sociaal geïsoleerd en heb je het gevoel dat je er alleen voor staat of ben je onzeker gemaakt. Klop dan aan bij iemand die je vertrouwt of zoek professionele hulp, want ook jij verdient een gezonde relatie!

Brecht (52) is relatietherapeut en bewust vrijgezel: ‘Mijn vrijheid is belangrijker’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️