Sta je op het punt om je leven om te gooien? Verblijf eerst in ‘the neutral zone’
Ontslag nemen bij je huidige baan, verhuizen naar het buitenland of je laten omscholen voor een nieuw beroep: soms zijn er grote veranderingen in je leven nodig om dichter bij jezelf en je geluk te komen. Maar als je je toekomst helemaal opnieuw kan invullen, hoe en waar begin je dan? En hoe weet je of deze afslag de juiste beslissing is? Journalist en podcast host Manoush Zomorodi raadt aan om een tijdje in ‘the neutral zone’ te zijn, voordat je je leven omgooit.
De coronacrisis, klimaatcrisis, wooncrisis en de inflatie: er zijn een hoop dingen gaande in de wereld waardoor je uitgeblust kan voelen en klaar kan zijn met het werk wat je doet. We schreven al eerder over de quiet quitting beweging: doen wat je kan doen tijdens je werkuren, maar jezelf niet helemaal over je kop werken.
Meer en meer zijn we op zoek naar banen die passen bij onze waarden. En die waarden zijn de afgelopen jaren sterk veranderd, de quiet quitting beweging is daar slechts een voorbeeld van.
Wat is the neutral zone?
Maar hoe ziet je toekomst er verder uit? Door quiet quitting te omarmen heb je misschien een betere werk-levens balans. Hierdoor is er weer meer ruimte om na te denken welke richting je op wilt in je leven.
Volgens journalist Manoush Zomorodi is het een goed idee om dan een tijdje in ‘the neutral zone‘ te verblijven om te voorkomen dat je te snel door dendert, betoogt ze op het blog van Ideas Ted. Want de LinkedIn requests en Instagram ads over digital nomad worden blijven lonken: maar is dat echt de kant die je op wilt?
The neutral zone is een idee van William Bridges, een filosofie professor uit 1960. Bridges deed jarenlang onderzoek naar waarom sommige bedrijven grote veranderingen zonder slag of stoot doorvoeren, terwijl andere bedrijven compleet uit elkaar vallen.
Bridges ontdekte dat de beste leiders, degenen die drama tot een minimum beperkten en hun werknemers zo soepel mogelijk door de stress heen loodsten, allemaal iets heel belangrijks deden: ze deden.. niet zoveel. Huh?
Geef jezelf de tijd om niks te doen
Volgens Bridges lieten de beste managers hun werknemers met rust – ze gaven zichzelf en hun personeel de tijd om de periode die ten einde liep te verwerken voordat ze grote veranderingen doorvoerden. Dit was essentieel om goed door deze periode van veranderingen heen te komen.
Filosoof William Bridges: ‘doe niet teveel bij grote veranderingen’
Bridges noemde dit ‘the neutral zone’: ‘Dit is de tijd tussen de oude realiteit en identiteit en de nieuwe. Mensen creëren nieuwe processen en leren wat hun nieuwe rollen zullen zijn. Ze zijn in beweging en kunnen verwarring en angst voelen.’ Het is dus heel normaal om als je voor een grote verandering staat koudwatervrees te voelen en te denken: waar the hell ben ik mee bezig? Dit is normaal én nodig volgens Bridges.
De filosoof geloofde dat deze tijdsperiode cruciaal was om te voorkomen dat een grote verandering uitgroeide tot een grote crisis voor zowel bedrijven als individuen. Volgens Manoush kun je dit idee ook gebruiken op de periode in je leven waarin je allerlei dingen wilt veranderen aan de manier waarop je werkt en leeft.
Snel door naar het volgende
Het is logisch dat je geneigd bent om meteen door te rennen naar de volgende uitdaging, als je een beslissing hebt genomen om met je baan te stoppen. Toch is het goed om jezelf wat tijd te gunnen om afscheid te nemen van het oude hoofdstuk en dus een tijdje even niks te doen. Al is het maar voor één maand (het liefst langer). Zo heb je tijd om na te denken, te reflecteren, op te schrijven wat je hebt geleerd van afgelopen periode en na te denken over waar je nu precies naar op zoek bent.
Ontslag nemen om je in te zetten voor een betere wereld, dat zijn de ‘climate quitters’
Tijdens de neutral zone kan het zijn dat je besluit om ‘nee’ te zeggen tegen een nieuwe kans. Bijvoorbeeld voor een baan bij een tof bedrijf, maar wat misschien qua inhoud hetzelfde is als datgene wat je hiervoor hebt gedaan, terwijl je juist iets anders wilt gaan doen. Die knoop in je maag bij het afketsen van een kans hoort daar ook bij. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te luisteren naar je gevoel.
Volgens Manoush is het daarom een goed idee om wat tijd alleen door te brengen. Door bijvoorbeeld te gaan wandelen, schoon te maken, je kat te aaien en samen met je kat naar buiten te staren. De neutral zone is een periode met lagere verwachtingen waarbij je goed voor jezelf zorgt.
Je observeert jezelf een tijdje en denkt bewust niet na over je volgende carrièrestap of je ambities. Je leeft in het moment en neemt de tijd om de afgelopen periode en plek te geven. Daarmee doe je al meer dan genoeg.
Als je dit een tijdje hebt gedaan en het goed voelt kun je proberen om deze zin in te vullen: ‘Ik zou dit moment mijn leven, werk of carrière omschrijven als […] en […]. En ik wou dat ik kon […].’ Geen idee wat je moet invullen? Laat het dan even voor wat het is en probeer het na een tijdje nog eens.
Het gevaar van the neutral zone overslaan
Klinkt het saai en niet per se iets waar je naar uitkijkt? Volgens Manoush is het juist dan belangrijk om te vertrouwen op het proces en iets om te oefenen. In the neutral zone zijn, is niet iets wat je even doet. Het gaat niet in één keer goed, je zult frustratie ervaren en wennen aan deze ‘in between jobs‘ periode waarvoor je jezelf de tijd geeft.
Manoush wijst tot slot een heel belangrijk punt aan: onder de angst om vast te zitten in een sleur, zit waarschijnlijk je pre-coronoapandemie-waarden. Dat zijn de waarden die je juist wilt herzien. Volgens Bridges is het gevaar van het overslaan van ‘de saaie’ neutral zone, het risico dat je herhaalt waar je eerder terecht kwam – in precies dezelfde baan die niet past bij je persoonlijke waarden. Grote kans dat je daar spijt van krijgt als je niet genoeg de tijd neemt.
Als je een beetje geoefend en gewend bent, dan ga je misschien wel genieten van deze reflecterende fase waar je jezelf anders geen toestemming voor zou hebben gegeven. Give it a try!