Heb je last van neurotische trekjes? Zo kun je ermee omgaan
Mensen die makkelijk gestresst zijn, veel zorgen hebben en bang zijn om fouten te maken, noemen we ‘neuroten’. Ze zijn gevoeliger voor negatieve emoties en zullen gemiddeld vaker last hebben van depressies, angsten en schuldgevoelens. Geen fijne eigenschap dus. Maar gelukkig kun je in de loop van je leven wel emotioneel stabieler worden. En een béétje neuroticisme heeft ook voordelen.
Je moet 3 keer checken of je de deur wel op slot hebt gedaan, je voelt jezelf al gauw te veel in een groep, of schiet meteen in de stress als de auto een raar geluidje maakt. Allemaal neurotische trekjes die je misschien liever niet zou hebben.
Maar ben je een échte neuroot? En hoe kun je daar het beste mee omgaan?
Wat is neuroticisme?
Neuroticisme is geen aandoening, maar een eigenschap van de persoonlijkheid. Mensen erven deze eigenschap vooral van hun ouders en dat betekent dat het van nature grotendeels biologisch is. Ze scoren hoog op emotionele instabiliteit en blijken ook gevoeliger te zijn voor stress. Ze zullen gewone situaties eerder als bedreigend ervaren en hebben moeite met het verwerken van tegenslagen of kleine frustraties.
Neuroten zijn zich meer bewust van hun eigen gedrag, meestal een beetje verlegen en hebben vaak moeite met controle of uitstel van hun behoeften.
Ook interessant: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #1 – De signalen
Hoog neuroticisme kan zelfs leiden tot het ontwikkelen van mentale stoornissen, zoals neurosen, fobieën, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere angststoornissen, maar ook drugsverslaving, psychose en schizofrenie.
Emotionele stabiliteit
Mensen die laag scoren op neuroticisme zijn doorgaans weinig emotioneel en minder gevoelig voor stress. Zij zijn kalmer en evenwichtiger, meer tevreden met zichzelf, en hebben minder last van gevoelens van onrust of spanning, en zijn mede daardoor gelukkiger. Er moet heel wat gebeuren willen zij gestrest of emotioneel raken.
Het nadeel van een hoge score is dat anderen snel van mening kunnen zijn dat je nooit enthousiast bent en ongevoelig overkomt. Daarbij kan het voor een werkgever weleens prettig zijn als je neurotische trekjes hebt, want uit onderzoek is gebleken dat deze mensen vaker proactief zijn en meer fantasie hebben.
Introversie en extraversie
De Engelse psycholoog Hans Eysenck legt uit dat er ook nog verschillende soorten neuroten zijn. Volgens zijn theorie valt het sociale gedrag van mensen vaak te verklaren uit de combinatie van neuroticisme en een andere eigenschap van de persoonlijkheid, namelijk introversie v.s. extraversie.
Lees ook: Kan een introvert ook een extravert zijn?
Iemand die bijvoorbeeld hoog scoort op zowel neuroticisme als extraversie, loopt bij wijze van spreken ‘over’ van emoties. Terwijl personen die laag scoren op neuroticisme en hoog op extraversie, eerder tevreden en blij zijn met hun leven.
Ten slotte zijn mensen die hoog scoren op neuroticisme en introversie vaak dwangmatig en tobberig aangelegd.
Manieren om met neuroticisme om te gaan
Als je neurotisch bent aangelegd, is het van belang dat je emotioneel wat stabieler wordt. Hieronder een paar tips hoe je dit kunt bereiken:
1. Wees sociaal
Familie en vrienden kunnen je in moeilijke tijden steun en hulp bieden, extra belangrijk voor neuroten. Wees dus zuinig op de mensen waarvan je houdt, zeker als je snel boos wordt en ruziemaakt.
2. Focus op je werk
Vanuit de positieve psychologie krijgen mensen vaak het advies zich minder op hun werk te richten. Voor neuroten geldt het tegenovergestelde. Een leuke baan en status zijn bijzonder belangrijk voor neuroten. Het geeft ze de vastigheid en erkenning waar ze naar verlangen.
3. Werk aan zelfreflectie
Als je weet wat je zwakke punten zijn kun je de invloed hiervan minimaliseren. Ontdek ze door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden, daardoor krijg je meer inzicht in je eigen gevoelsleven.
Ook lezen: Waarom het nu nog belangrijker is om jezelf niet met anderen te vergelijken
4. Durf keuzes te maken
Wie van nature angstig en bezorgd is, heeft de neiging alles bij het oude te laten. Maar de mooie dingen in het leven komen niet vanzelf. Een nieuwe baan vinden, een andere opleiding doen, meer vrienden zoeken of betere woonruimte zoeken: allemaal eng, maar ze leveren ook veel op.
5. Maak het jezelf makkelijk
Voorkom negatieve prikkels bij dingen die niet levensbepalend zijn. Vind je reizen stressvol? Boek dan vooraf en zoek niet pas bij aankomst een hotel. Vind je het moeilijk om op een feestje met onbekenden te praten, ga dan in de keuken helpen. Zo maak je van een stresssituatie een positieve gebeurtenis.
Neuroticisme omarmen
Blijf ook de positieve kanten van de eigenschap zien. Naast dat je waarschijnlijk bovengemiddeld goed scoort tijdens je opleiding en meer gewaardeerd wordt op de werkvloer, zijn er ook nog fysieke voordelen.
Want wie overal beren op de weg ziet, zal niet zo gauw zonder helm op een scooter stappen of zonder voorbereiding een berg gaan beklimmen. Niet zo cool, wel een stuk veiliger!
Meer Bedrock vibes?
- CBD olie tegen angsten en pijnen: wat is het nu eigenlijk en hoe werkt het?
- Waarom angsten niet altijd te relativeren zijn (en hoe je er dan toch mee omgaat)
- How To Handle: Emoties (met adviezen van een monnik en een neuropsycholoog)