Netwerken als een pro? Businesswoman Peggy de Lange geeft tips
Hoe goed je ook bent in je werk en met hoeveel passie je jouw werk ook uitvoert, wie werkt op freelancebasis zal het vaak moeten hebben van zijn of haar netwerk. Ofwel: het zakelijke netwerk dat jij om je heen hebt gecreëerd. Hoe goed ben jij eigenlijk in netwerken? De Nederlandse businesswoman Peggy de Lange geeft tips hoe je kunt leren netwerken als een pro!
Een goed netwerk hebben, kan je carrière flink op weg helpen. Dat geldt niet alleen wanneer je in loondienst bent of werkt als freelancer, maar ook als jij je eigen bedrijf hebt. Wie de juiste contacten heeft en weet welke sociale vaardigheden hij moet inzetten, heeft waarschijnlijk een grote kans om meer te bereiken.
Ben je van nature geen geboren small talker of geboren social bee? Geen probleem, want deze psychologische trucjes of in dit geval: manieren om te netwerken, kan iedereen (!) aanleren. Alleen moet je wel even weten hoe.
Daarom deelt businesswoman pur sang en vice president bij het freelanceplatform Fiverr een paar essentiële tips hoe je kunt netwerken als een pro.
Netwerken: hoe doe je dat?
Jij weet misschien dat je hartstikke goed bent in wat je doet, maar de ander weet dat nog niet. Uiteindelijk valt of staat daar alles mee. Met deze tips leer je anderen te overtuigen van jouw expertise.
1. Ga naar netwerkevents
“Om nieuwe mensen te ontmoeten is het belangrijk om naar netwerkevenementen te gaan. Om het meeste uit zo’n evenement te halen, onderzoek je welke organisatie de drijvende kracht is en wie de sprekers zijn. Als er een evenementpagina is, kijk dan ook naar de mensen die een RSVP hebben ingediend. Onderzoek de professionele achtergrond van leidinggevenden, CEO’s of thought leaders. Zo weet je wie je voor je hebt, nog voordat je een gesprek aanknoopt.”
2. Bedenk een elevator pitch
“Bedenk van tevoren niet alleen wie de rest is, maar ook wat je over jezelf wil vertellen. Ga na wat je waard bent en bedenk wat je kernwaarden zijn. Probeer dit vervolgens in een pakkende elevator pitch te verzamelen. Dit is een pitch van ongeveer een minuut – de tijdsduur van een (heel lange) lift – waarin je iemand over jouw business vertelt. Geef een korte introductie en leg uit wat je op dit moment doet. Waar ben je goed in? Waar word je enthousiast van? En wat zijn je toekomstplannen?”
Dé tip blijft: bereid je goed voor.
3. Plan koffiemomenten in
“Heb je nieuwe en interessante mensen ontmoet? Mooi! Je kunt ze altijd uitnodigen op LinkedIn of – nog beter – meteen vragen of zij een keer een kop koffie willen drinken. Op deze manier leer je de nieuwe mensen beter kennen en zij jou. Dit voelt in het begin misschien een beetje gek en brutaal, maar het kan in de toekomst erg handig zijn voor een nieuwe job of klus!
Mocht je in de toekomst deze mensen nodig hebben, dan ken je ze tenminste persoonlijk. Small talk is en blijft een belangrijk onderdeel van relaties onderhouden. Voel je niet bezwaard, want mensen vinden het vaak leuk om over zichzelf en hun baan te vertellen. Dé tip blijft: bereid je goed voor. Wie heb je tegenover je en wat kan deze persoon met jouw expertise?”
4. Word lid van co-working spaces
“Freelancers en ondernemers hangen graag rond in co-working spaces. Vandaar dat het als freelancer of young professional slim is om je aan te sluiten bij zo’n community. Hier komen vaak mooie en duurzame relaties uit voort. Je hebt ook speciale co-working spaces voor vrouwen, zoals Hashtag Workmode. Vaak organiseren dit soort plekken ook lunch-and-learns en happy hours waar je gemakkelijk nieuwe mensen leert kennen.”
Marleen (32) organiseert remote work experiences naar Kaapstad: hoe werkt dat?
5. Gebruik je social mediakanalen
“Vandaag de dag posten bedrijven die nieuwe medewerkers of freelancers zoeken, dit gewoon online! Je denkt misschien dat het platform hiervoor alleen LinkedIn is, maar denk ook vooral aan Facebook. Er bestaan veel interessante Facebookgroepen, dus ga opzoek en word lid van groepen binnen jouw sector.”
Een paar handige communities specifiek voor businesswomen:
- Freelancing Females
- Digital Nomad Girls
- How She Did That
- Dreamers // Doers
6. Remote netwerken
“Ook in het buitenland is het mogelijk om te netwerken. Wellicht iets moeilijker en vooral spannender als het in Engels moet, maar het is bijna overal in de wereld mogelijk om in contact te komen met gelijkgestemden en een netwerk op te bouwen. Vaak is ook hier social media vaak je beste vriend wat betreft het vinden van interessante events.”
Tegenwoordig is werken op afstand steeds normaler en vaker mogelijk. Wil jij ook een tijdje remote werken? Misschien is één van deze zeven verrassende cowork-walhalla’s in Europa dan iets voor jou. Je vindt er digital nomad’s, meet-ups en verschillende communities! Vaak is het zo makkelijk als een berichtje in een Facebook-groep gooien en je leert er anderen kennen.
You can do it!