Faux fur is overal, maar is nepbont wel zo onschuldig als je denkt?
Je ziet ze deze dagen overal: hippe jasjes van nep bont. Oftewel: faux fur, zoals de Amerikanen dit nepbont zo leuk noemen (bekt zo lekker). Imitatiebont lijkt onschuldig, want het is toch een tof alternatief voor echt bont waarvan we weten dat het een absolute no-go is? Ehm, nee, zo simpel blijkt het niet.
Steeds meer grote modeontwerpers stappen over van bont op imitatiebont. Een goede zaak, zou je denken. Toch zijn er ook studies die beweren dat de productie van nepbont mens, dier en milieu méér schade berokkent. En dat komt zeker door de hoge mate waarin nepbont tegenwoordig wordt geproduceerd. Het is in trek en dus produceert de mode-industrie er lustig op los. Niet alleen op de catwalk, waar Burberry onlangs nog een enorme regenboogcape van faux fur toonde, maar ook op de ruggen van modemeisjes door heel Nederland.
Lees ook: Een pleidooi: dit is waarom je echt geen bont meer zou moeten dragen of kopen
Nepbont én echt bont zijn schadelijk
We willen niet digitaal rode verf over je nepbontjasje gooien, maar website Refinery29 deed onderzoek naar bont en nepbont en kwam erachter dat beide op hun eigen manier schadelijk zijn voor zowel dieren als de planeet. Welke meer schade aanricht, hangt af van een aantal factoren.
Dit staat natuurlijk los van je persoonlijke overtuiging. “Als jij vindt dat het verkeerd is om dieren te doden voor menselijke consumptie, is dat je goed recht”, schrijft Refinery29. “Maar het is niet meetbaar of zelfs wetenschappelijk aantoonbaar”, stellen ze. “Voorstanders van duurzame mode mogen dierenwelzijn niet als maatstaf gebruiken, omdat er geen manier is om dat te kwantificeren.” Studies die er zijn, worden ofwel uitgebracht door kamp dierenrechten óf kamp bontindustrie: beiden niet onbevooroordeeld.
De waarheid ligt ergens in het midden volgens de website, en hangt dus af van verschillende factoren.
Kilo konijnenbont
Zo stellen ze bijvoorbeeld dat een kilo konijnenbont (en zelfs lamabont) zelfs minder impact heeft op het milieu dan de productie van een kilo polyester. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat een konijn een herbivoor is. Konijn is daarmee één van de meest duurzame diersoorten om te fokken en ook een dier dat het milieu heel weinig schade berokkent. Veel duurzamer dan bijvoorbeeld nerts, wat een carnivoor is en die dus – samen met je bontjas – voor een grotere ecologische voetafdruk zorgt. Wat het directe effect is van de productie van een kilo polyester (en dus imitatiebont) op het milieu, wordt niet benoemd. Maar daar kunnen we wel naar gissen.
Hoe lang doe je met dat nepbontjasje?
Anderzijds beweren bontdragers bijvoorbeeld weer dat echte bontjassen vaak generaties lang meegaan. Ze worden niet elk seizoen weggegooid à la fast fashion, maar behouden hun waarde en worden generaties lang doorgegeven. Ook worden ze regelmatig te koop aangeboden in vintage winkels.
Refinery29 onderzocht een bontstudie en kwam erachter dat een jas van nepbont het risico heeft 4 keer meer schade aan het ecosysteem aan te brengen. Daarnaast ook nog 2,3 keer meer risico om bij te dragen aan klimaatverandering en 2,7 keer meer risico om het verbruik van hulpbronnen te schaden. Dat komt er simpelweg door dat we die (goedkope) faux fur kledingstukken te snel weggooien. Of dat ze te snel uit elkaar vallen…
Biologisch afbreekbaar
Een belangrijk punt dat nog naar voren komt, is dat we nog niet precies weten hoe lang het duurt om polyester kledingstukken af te breken. Van echt bont weten we dat het biologisch afbreekbaar is – het is immers een natuurproduct. Maar hoe lang het precies duurt om acryl of polyester af te breken, is niet precies duidelijk. Het is vergelijkbaar met plastic (een polyester draad is in feite een vorm van plastic), dat er wel 500 tot 1000 jaar over kan doen.
En dan wordt er de laatste tijd ook veel bericht over de synthetische microvezels van onze polyester kledingstukken, die via de was in onze watersystemen terechtkomen. En dus ook in ons drinkwater, maar ook in de magen van zeedieren.
De mode-industrie en klimaatsverandering
Nog een shocking feitje: de mode-industrie draagt voor 8% bij aan de wereldwijde uitstoot van CO2. Dat is hoger dan de uitstoot die de luchtvaart veroorzaakt (de burgerluchtvaart is volgens de Rijksoverheid op dit moment verantwoordelijk voor 2,3% van die uitstoot). Dat hebben we te danken aan giftig afvalwater, fabrieken die draaien op vervuilende energie en de proliferatie van microvezels in de oceaan.
Dus of je nou liever een bontjas of een nepbontjas aantrekt: het is altijd goed om je bewust te zijn van de invloed die jouw keuzes hebben op mens, dier en milieu. En om een beetje zuinig te zijn op je spullen. Liever een paar écht mooie kledingstukken die je vaak en met plezier draagt, dan een kast vol impulsaankopen.
Fast fashion? Liever niet
- Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
- Waarom je net zo selectief met kleding zou moeten omgaan als met eten
- De ultieme tip van een modejournalist voor een duurzame garderobe