Negatieve gedachten voor het slapen gaan? Met deze 5 tips kom je er vanaf
Stap je net lekker je bed in maar zodra je hoofd het kussen raakt, ben je weer klaarwakker. Je hoofd staat aan en het stemmetje blijft maar doorratelen: je moet dit nog afmaken op werk, wat je vriendin heeft gezegd kan écht niet en je had niet die hele zak chips moeten leegeten voor het slapen gaan, jij dikzak. Negatieve gedachten zijn niet fijn en kunnen er zelfs voor zorgen dat jij ‘s nachts wakker ligt.
Klinkt dit bekend? Dít is hoe je van deze negatieve gedachten af komt en wel weer fijn kunt slapen.
Wat zijn negatieve gedachten?
Je voelt je dom, niet goed genoeg of niet mooi. Allemaal gedachten waar je niks aan hebt en die vaak helemaal niet waar zijn. Deze gedachten komen veelal voort uit bepaalde overtuigingen die jij hebt. Dit heeft weer invloed op de manier waarop je kijkt naar alles: jezelf, anderen en de wereld.
Wie ben jij eigenlijk? Deze overtuigingen maken jou tot wie je bent
Als jij de overtuiging hebt dat altijd alles beter moet, dan kan je snoeihard zijn naar jezelf, maar ook naar anderen. Of als jij denkt dat je niet goed genoeg bent, zal je je ook gedragen naar deze overtuiging (bijvoorbeeld door people pleasing).
Het goede nieuws is dat deze overtuigingen absoluut niet de waarheid zijn. Daarnaast heeft iedereen weleens last van negatieve gedachten vanuit hun overtuigingen. En er is zeker wat aan te doen.
Wat kun je doen tegen negatieve gedachten?
Je kan dus eens de overtuigingen over jezelf onder de loep nemen. Wie zegt bijvoorbeeld dat jij dom bent? Waarschijnlijk focus jij zelf teveel op de dingen die je ‘’fout’’ doet. Ga op zoek naar het tegenbewijs. Geef antwoorden op vragen als: wanneer voelde jij je wel succesvol? Wanneer voelde jij je geliefd? Wedden dat je zo snel korte metten kunt maken met die hardnekkige overtuigingen!?
Zo stop je dat negatieve stemmetje voor het slapengaan
Maar dan… net als je je bed in wilt duiken, komt er weer een negatieve gedachte oppoppen. Als je je hierdoor gestrest voelt, kan je deze dingen doen:
Doe een ontspanningsoefening
Maak voordat je naar bed gaat, bevrijd jezelf dan eerst van deze negatieve gedachten. Yoga nidra is bijvoorbeeld heel fijn of een diepe meditatie zodat je lichaam en geest tot rust komen.
Verwerk je negatieve gedachten
Pak een moment op de dag om je negatieve gedachten te verwerken. Je kan bijvoorbeeld een lijstje maken met dingen die spelen. Bijvoorbeeld je to do voor werk of het lekker van je afschrijven waarom je ruzie hebt met je partner. Vaak lucht het op en maakt het je hoofd wat leger.
Drink kamillethee
Maar niet een half uur voordat je naar bed moet (want: plassen). Kamille vermindert stress en het is ook een natuurlijk slaapmiddel. Het bevat namelijk ingrediënten die een belangrijke invloed heeft op de receptoren in ons brein. Het laat je sneller in slaap vallen en zorgt voor een rustigere slaap.
Creëer een slaapritueel
Kinderen hebben niet voor niets een ritueel voordat ze gaan slapen, vaak een bepaald tijdstip waarop ze naar bed moeten. Dit kan jij ook weer voor jezelf introduceren. Ga bijvoorbeeld nog even mediteren voordat je naar bed gaat, schrijft wat dingen van je af of neem een warme douche. Door met een ritueel te komen, weet je lichaam dat het tijd is om te slapen.
De ‘gedachten stop methode’
Werkt dit allemaal niet? Er is een speciale ‘’gedachten stop methode’’. Lig in bed met je ogen dicht en herhaal in je gedachten een bepaald woord dat neutraal is. Bijvoorbeeld: ‘de’ of ‘het’. Herhaal dit woord een of tweemaal per seconde en hou dit vijf minuten vol (of tot je weer slaapt). Probeer ontspannen te blijven. Wedden dat jij zo in slaap valt?