Hoe een negatief zelfbeeld je relatie kan beïnvloeden (en wat je eraan kunt doen)
Wat zie jij als je in de spiegel kijkt en hoe voelt het om jezelf te zien? Voel je je blij, of schaam je jezelf en komen er allerlei negatieve gedachten op? Een negatief lichaamsbeeld kan veel impact hebben op hoe je je voelt, hoe je je presenteert naar de buitenwereld en op je intieme relaties. Het kan zelfs een reden zijn waarom relaties mislukken omdat het een vicieuze cirkel creëert van frustratie, ruzies en wantrouwen.
Body Confidence coach Anita Mulderij deelt vandaag op BEDROCK wat je kunt doen om je lichaamsbeeld te verbeteren en je intieme relaties gezond te houden.
Lichaamsbeeld versus zelfbeeld
Je lichaamsbeeld vertelt je hoe je naar je lichaam kijkt en kan je veel vertellen over de mate waarin je liefdevol bent naar je lichaam. Je lichaamsbeeld is iets anders dan je zelfbeeld. Je zelfbeeld geeft aan hoe jij naar jezelf kijkt als mens. Lichaamsbeeld, zelfbeeld en zelfvertrouwen gaan vaak hand in hand.
Iets willen veranderen aan je lichaam hoeft niet direct een probleem te zijn maar als je een negatief lichaamsbeeld hebt en jezelf niet op waarde weet te schatten dan kan dat wel een problematische gevolgen hebben.
Gevolgen van een negatief lichaamsbeeld op je relatie
Als je geen vertrouwen heb in jezelf kan dat betekenen dat je het jezelf niet waard vindt om geliefd te worden of intimiteit te delen. Dit kan je relatie saboteren. Jezelf niet op waarde schatten en kleiner maken zit een gezonde relatie creëren bijna altijd in de weg omdat het frustraties van beide kanten als gevolg heeft.
Hoe kijk jij naar jezelf? Dit is hoe je lichaamsbeeld ontstaat
Jij voelt je gefrustreerd en ongemakkelijk over je lichaam en wilt eigenlijk liever niet naakt gezien worden door je partner. Als gevolg daarvan kan het zijn dat je partner niet blij is met hoe de intimiteit tussen jullie gaat, denkt dat je hem niet leuk vindt of het niet fijn vindt wat hij doet. Zo kom je snel in een vicieuze cirkel terecht.
Seks en een negatief lichaamsbeeld
Een negatief lichaamsbeeld gaat vaak gepaard met het idee dat je er anders uit zou moeten doen. Dat anders is meestal gebaseerd op ideaalbeelden vanuit de media. Het idee dat je er op een bepaalde manier uit moet zien kan je plezier in seks heel erg in de weg zitten.
Als je te veel bezig bent met hoe je lichaam er uit ziet tijdens de seks kan dat erg afleiden en ervoor zorgen dat het plezier in seks beperkt wordt. Met andere woorden: als je te veel bezig bent met hoe je eruit ziet en je focust op wat niet mooi is als je naakt bent, dan is het lastig om te verbinden met je partner en de sensaties die je ervaart in je lichaam.
Daarbij kan het uitdagend zijn om eerlijk te zijn over de schaamte en onzekerheid die je voelt omdat je bang bent om afgewezen te worden. Bang dat je partner je niet mooi of aantrekkelijk vindt. Het kan als gevolg hebben dat je niet aanwezig bent in je lichaam tijdens de seks, dat je excuses gaat zoeken om geen seks te hoeven hebben of alleen seks in het donker wilt.
Emotionele gevolgen van een negatief lichaamsbeeld
Als je een negatief lichaamsbeeld hebt kan dit extreem gevoelig liggen. Je kunt snel enorm getriggerd, boos of gefrustreerd zijn als er rondom dit thema iets in jou geraakt wordt. Dat kan weer leiden tot ruzie of juist maskers opzetten en uit verbinding gaan. Zo kan het een groot deel van je dagelijkse leven beïnvloeden.
Zo ontwikkel je een gezond lichaamsbeeld bij je kinderen (en bij jezelf)
Ook kan het jaloersheid en angst triggeren. Als jij je niet goed voelt over hoe je eruit ziet kan het zijn dat je bang bent dat je partner zich sneller aangetrokken zal voelen tot iemand die er beter uitziet.
Een negatief lichaamsbeeld kan leiden tot het ontwikkelen van eetstoornissen die zowel de relatie met jezelf als met je partner enorm beïnvloeden.
Zo herken je een negatief lichaamsbeeld
Hoe kun je herkennen dat je een negatief lichaamsbeeld hebt of ongemakkelijk bent in je eigen lichaam?
- Je wilt liever niet dat je partner je naakt ziet.
- Je wilt niet dat iemand bepaalde lichaamsdelen zoals je buik aanraakt.
- Je wilt voordat je een date hebt maaltijden overslaan.
- Je verkrampt wanneer je partner je aanraakt op delen die jij niet mooi vindt.
- Je wilt het liefst vrijen in het donker.
- Als je in de spiegel kijkt zie je altijd iets waar je niet blij mee bent.
- Je denkt vaak na over wat je anders wilt aan je lichaam.
- Je vraagt vaak aan je partner of hij/zij vindt dat je er dik uitziet of dat je aangekomen bent. Je hebt bevestiging nodig van buitenaf.
- Je bent altijd op dieet of heel veel aan het sporten.
Zo ga je om met een negatief lichaamsbeeld
Voor een gezonde relatie met jezelf en je partner is het van belang dat je in kleine stapjes gaat werken aan het verbeteren van je lichaamsbeeld. Deze stappen helpen je erbij.
1. Wees eerlijk tegen jezelf
Geef toe aan jezelf dat je een negatief lichaamsbeeld hebt. Dat er schaamte is, dat je het moeilijk vindt en dat je niet comfortabel bent in je lichaam. Probeer te accepteren dat het er is en er niet langer tegen te strijden.
Besef dat je geconditioneerd bent met ideaalbeelden over hoe je lichaam eruit zou moeten zien vanuit de maatschappij. Jij bent niet verkeerd, het zijn de gedachten die jij hebt over hoe je eruit zou moeten zien die het je moeilijk maken.
Je hoeft zelf dus niet te veranderen maar de gedachten die je hebt over jezelf kun je gaan veranderen. Schrijf op welke negatieve gedachten jij nog hebt over je lichaam en schrijf daarna tot in het detail op welke nieuwe gedachten jij graag zou willen hebben over je lichaam. Schrijf ook 5 dingen op die je mooi vindt aan je lichaam, dit helpt om je focus te verleggen.
2. Maak contact met je partner over dit onderwerp
Over dit onderwerp praten met je partner is uitdagend. Het is kwetsbaar en juist als je een negatief lichaamsbeeld hebt kun je heel bang zijn om afgewezen te worden. Toch is het van wezenlijk belang voor een gezonde relatie om te blijven verbinden en jezelf echt te laten zien aan je partner.
Dat is waarschijnlijk ook wat je diep van binnen wilt. Je wilt in je kwetsbaarheid gezien en ontmoet worden en je partner wil jou het allerliefst in die echtheid ontvangen.
Wees eerlijk over hoe je jezelf ziet en vraag je partner hoe hij/zij jou ziet, ga het gesprek aan, je zal zien dat dit al veel ruimte geeft. Je zou ook elke dag twee dingen op kunnen delen met je partner waar je je lichaam dankbaar voor bent. Zo leer je je lichaam vanuit een ander perspectief te benaderen en neem je je partner daarin mee.
3. Ontdek wat jij nodig hebt om je goed te voelen in je lichaam
Wat zorgt ervoor dat jij je goed voelt in je lichaam? Welk eten is daarvoor nodig, welke vorm van beweging? Welke kleding? Hoeveel slaap? Wat voor een soort ontspanning?
Schrijf dit op voor jezelf en focus je elke dag op de dingen die ervoor zorgen dat jij je goed voelt in je lichaam en over jezelf. Ga in kleine stapjes en focus je op het proces en het nu. Visualiseer je lichaam daarbij regelmatig op een positieve manier, dit helpt om de juiste stappen te zetten om daar te komen waar je wilt.
4. Wees intiem met jezelf
Weet jij wat jou een fijn gevoel geeft in je lichaam? Ken jij je lichaam goed? Tijd met jezelf doorbrengen om jezelf en je lichaam te leren kennen heeft veel invloed op de relatie met jezelf en de relatie met je partner.
Plan een avondje per week in of 15 minuten per dag om met jezelf te zijn en jezelf te geven wat jij echt nodig hebt. Zorg dat je een kamer inricht op een fijne manier, zet kaarsjes aan, kook lekker voor jezelf, smeer jezelf in met je favoriete olie, dans met jezelf, streel jezelf, masseer en ontdek jezelf.
Ook lezen: Zo kom je meer in touch met je eigen seksualiteit
5. Beoefen intimiteit samen
Maak ruimte en tijd om intiem te zijn met elkaar. Door aandacht te besteden aan de ruimte, muziek, lekker eten en echt je beste te doen voor elkaar kun je op een dieper niveau met elkaar verbinden.
Vanuit die diepe verbinding kan je de onzekerheid en schaamte in contact brengen en hoeft dat de flow niet te verpesten. Het kan gewoon even voorbij komen en als het er mag zijn gaat het ook zo weer weg. Je weet dat jij het niet bent maar de conditioneringen die jij hebt over hoe je er uit zou moeten zien.
Een mooie oefening die je kunt doen als je wat meer comfortabel bent met elkaar en dit thema is de volgende:
Ga naakt tegenover elkaar staan en kijk elkaar in de ogen. Zeg om en om iets wat je ziet aan de ander wat je mooi vindt. Neem hier heel uitgebreid de tijd voor. Ga heel langzaam over naar aanraking en ontdek samen hoe je het beiden fijn vindt om aangeraakt te worden en welke delen je spannend vindt.
Sta jezelf toe om gezien te worden, ook daar waar het spannend is, juist dit zal jullie dieper met elkaar doen verbinden!
Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij. Ze is gastschrijver bij Bedrock en specialiseert zich in voeding en lifestyle en is Body Confidence Coach.