Nee zeggen is niet egoïstisch, het zet je in je kracht (en 10 tips hoe je het doet)
Hoor jij jezelf vaak ja zeggen tegen iets wat je eigenlijk liever niet wilt? Ga je bijvoorbeeld toch naar die verjaardag omdat je je verplicht voelt? Of eet je die traktatie omdat je iemand niet wilt teleurstellen terwijl je eigenlijk geen suiker wilt eten? Elke keer dat je ja zegt tegen iemand anders terwijl je het eigenlijk niet zo voelt, zeg je nee tegen jezelf. Dit is hoe ‘nee zeggen’ je kracht geeft.
Nou lijken deze voorbeelden misschien onschuldig, maar niet luisteren naar je eigen behoeften kan – als je het regelmatig doet – veel stress en zelfs een burn-out en andere gezondheidsproblemen als gevolg hebben. Je maakt de ander namelijk belangrijker dan jezelf en het kan zijn dat je dan signalen van je lichaam negeert.
Ben jij vaak erg druk, gestrest, ervaar je fysieke of emotionele klachten en heb je het gevoel dat je altijd bezig bent met ballen hoog houden? Dan kan nee leren zeggen je enorm helpen om ruimte voor jezelf te creëren, goed voor jezelf te zorgen en weer in je kracht te komen.
Leven vanuit je hart
Als je je energiek en gelukkig wilt voelen, is het belangrijk dat je leert welke dingen jou gelukkig en gezond maken. Je kunt dat doen door de verschillende leefthema’s op een rijtje te zetten en helderheid te creëren over wat jij belangrijk vindt.
Denk aan een leuke baan, een goede gezondheid, fijne relaties, een prettig huis om in te wonen, een gezond eetpatroon, afvallen als je overgewicht hebt, energiek zijn en voldoende tijd hebben om te ontspannen.
Lees ook: Moeite met nee zeggen op de werkvloer? Zo doe je dat op een constructieve manier
Als je vaak moe bent, het gevoel hebt dat je altijd haast hebt en weinig energie ervaart, dan betekent dat in de meeste gevallen dat je niet doet wat je hart echt wilt. Als dit bij te veel onderdelen van je leven het geval is, raak je uit balans en ga je je ongelukkig voelen.
Volg je energie
Om te leven vanuit je hart is het belangrijk dat je keuzes gaat maken die aansluiten bij wat je echt wilt. Dat klinkt heel makkelijk maar dat is het niet altijd. Je zal jezelf nieuw gedrag aan moeten leren om te durven volgen waar je energie naar toe gaat, zónder daarbij te veel rekening te houden met andere mensen.
En dat is niet egoïstisch, dat is juist liefdevol naar jezelf. Als jij volgt waar je blij van wordt en wat je energie geeft, zorgt dat ervoor dat jij je weer lekker gaat voelen. En daar hoort ook nee zeggen bij. Nee zeggen tegen dingen waarvan je omgeving gewend is dat je ja zegt.
Ook interessant: Flirten op de fiets: voor wie een tikkeltje verlegen is (en wilt werken aan z’n zelfvertrouwen)
Het kan zijn dat dit spannend en lastig is. Want hoe zal de ander reageren als jij ineens nee zegt tegen iets wat jullie al jaren samen doen? Is het niet onbeleefd dat je dat doet? Vinden ze je dan nog wel aardig?
Angst om afgewezen te worden
We zijn bang voor wat anderen van ons vinden en op een dieper niveau zijn we bang om er niet bij te horen of zelfs afgewezen te worden.
Toch kan nee zeggen ontzettend krachtig en waardevol zijn en juist voor respect zorgen bij andere mensen. Want hoe lekker is het als je gewoon ‘ja’ en ‘nee’ kunt zeggen tegen wat jij wel en niet wilt?
Hoe je dat doet? Deze 10 stappen helpen je erbij:
- Heb helder voor ogen wat je wilt. Alles wat daarbij aansluit daar zeg je ja tegen. Al het andere: nee.
- Weet wat bij ‘ja’ hoort. Hoe meer je ‘ja’ zegt hoe dichter je bij je doel komt.
- Besef dat nee zeggen helemaal oké is.
- Gebruik het kanaal dat voor jou het prettigst voelt om nee te zeggen. Dit kan face to face zijn maar bij sommige mensen is dat in het begin spannend. Begin met oefenen via Whatsapp, telefoon, e-mail of Facebook en zeg het net zo vaak tot je het ook face to face durft te zeggen. Je zal zien dat het steeds makkelijker gaat.
- Hou het simpel. Je bent niemand een verklaring schuldig.
- Wees respectvol. Waardeer hoe de andere persoon erin staat.
- Opper een alternatief. Alleen als je daar zin in hebt!
- Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Schrijf eerst op wat je wil zeggen om je gedachten te ordenen.
- Go slow: geef later antwoord om goed te voelen wat je wel of niet wilt zeggen. Zeg dat je tijd nodig hebt als je twijfelt. Direct antwoord geven, is helemaal niet nodig.
- Soms is geen antwoord ook een antwoord.
Je hart weet altijd direct of je iets wilt of niet. Gebruik ‘m als kompas!
Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij. Ze is gastschrijver bij Bedrock en specialiseert zich in voeding en lifestyle. Daarnaast is ze voedingsdeskundige bij Jasperalblas.
Meer Bedrock?
- Zorg beter voor jezelf met deze dagelijkse rituelen voor meer zelfliefde
- Vind je ‘sorry’ zeggen lastig? Met deze tips wordt het een stuk makkelijker
- Time to let go – wanneer het loslaten van iemand een goed idee is