Nederlanders zijn enorme voedselverspillers en dat is niet best voor het klimaat
Nederland behoort tot de vijf EU-landen die jaarlijks het meeste voedsel verspillen. Dat blijkt uit cijfers die Samen Tegen Voedselverspilling met ons deelt. Volgens nog recentere gegevens van Europese statistiekbureau Eurostat wordt er zelfs 59 kilo per hoofd van de bevolking verkwist. Wetende dat ons voedselsysteem een enorme impact heeft op het klimaat, is het noodzakelijk om deze verspilling terug te schroeven.
Gelukkig staan steeds meer Nederlanders stil bij de grote hoeveelheden voedsel die verspilt wordt.
Balen van voedselverspilling tijdens de feestdagen
Zo baalt drie op de vier Nederlanders van voedselverspilling tijdens de feestdagen. Een kwart gooit tijdens de feestdagen meer eten weg dan normaal meldt Hello Fresh.
Dinertje hier, ontbijtje daar… de decembermaand staat voor veel Nederlanders in het teken van de hoorn des overvloeds.
We kopen veel in omdat we bang zijn om iets tekort te komen. En dat terwijl we uiteindelijk propvol van tafel rollen. Ongeveer driekwart van de Nederlanders baalt dan ook van de hoeveelheid eten die wordt weggegooid.
We willen verspillen niet expres
Gelukkig verspillen we niet moedwillig bergen voedsel. Veel mensen hebben moeite met inschatten hoeveel eten er precies nodig is voor een feestmaal en dan blijft er weleens wat over. Een op de vijf Nederlanders gooit de overgebleven porties weg, maar twee op de vijf (dat is een groter aantal!) gooit gelukkig helemaal niks weg.
Dol op kliekjes
Gelukkig belanden veel van de etensrestjes niet direct in de prullenbak. 84 procent van de Nederlanders bewaart overgebleven restjes van feestmaaltijden namelijk voor een nieuwe maaltijd en 85 procent eet de kliekjes de dagen erna verder op.
Uiteindelijk belandt 30 procent alsnog in de prullenbak. Dit komt omdat men niet voldoende inspiratie heeft om met kliekjes te koken. Een op de vijf Nederlanders, met name onder de 34, weet niet wat ze met deze overgebleven restjes kunnen doen.
Waarom is het belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan?
Minder voedselverspilling draagt bij aan het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en het behalen van klimaatdoelstellingen. We streven naar een circulaire economie waarin we grondstoffen steeds opnieuw kunnen gebruiken. De landbouw- en voedselindustrie heeft een grote impact op het klimaat, maar is onmisbaar.
Helaas is de voedselketen op dit moment oneerlijk verdeeld. Het Westen heeft veel meer te eten dan derde wereld landen. Er is genoeg voedsel voor iedereen, en toch is er honger in de wereld. Dit komt omdat het voedselproductiesysteem niet eerlijk verdeeld wordt.
De impact van voedselverspilling op het klimaat
Alles wat we consumeren is met energie verbouwd, gekweekt, verwerkt, getransporteerd, gekoeld, of juist verhit, en verpakt. Groente heeft hierbij een minder grote impact dan bijvoorbeeld vlees. Al wordt alles uiteindelijk bewerkt, getransporteerd en verpakt.
Dit kun je vandaag nog doen om minder voedsel te verspillen
- Check je voorraad en beheers jezelf in de supermarkt. Laat je niet verleiden door aanbiedingen en koop enkel wat nodig is.
- Maak een planning en boodschappenlijstje.
- Zet de koelkast op 4 °C.
- Gebruik de vriezer. Vries je brood in en haal er iedere dag alleen de sneetjes uit die je daadwerkelijk eet. Blancheer groente en vries ze in. Bewaar restjes in de vriezer voor een moment waarop je minder tijd hebt om te koken.
- Houd de houdbaarheid in de gaten, en maak de dingen met de kortste houdbaarheidsdatum als eerste op.
- Kook met restjes en kliekjes. Daar kun je hele lekkere dingen mee maken! Heb je veel over van de avondmaaltijd? Gebruik deze groenten, pasta of stukjesvlees voor een gezonde salade de volgende dag. Oud brood? Daar kun je prima wentelteefjes mee maken. Daarvoor heb je enkel een kopje melk, een ei en een beetje suiker nodig. Meng de ingredienten, dip je droge snee brood hierin, bak even, en je hebt weer een heerlijk ontbijtje!