Dit kan je in Nederland wildplukken tijdens het wandelen of hiken
Een wandeling op zich is natuurlijk al lekker, maar je maakt het nóg leuker door op zoek te gaan naar eetbare planten en die te sprokkelen in de natuur. Dat heet wildplukken. En ja, dat kan ook gewoon in Nederland.
Dit is wat je allemaal kunt wildplukken in Nederland.
Wat is wildplukken?
Want wat is wildplukken nu eigenlijk? Ga weer terug naar de oertijd waarbij mensen als echte jagers-en-verzamelaars eten halen uit de natuur. Wildplukken is het verzamelen van bessen, bloemen, paddenstoelen en noten voor eigen consumptie. Officieel is het verboden in Nederland, maar het wordt wel gedoogd.
10 eetbare planten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt
De eerste regel van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging: pluk met respect en met mate. Het is niet de bedoeling dat we alles wegplukken terwijl vogels, insecten en andere beesten hun portie eten ook nodig hebben.
Staatsbosbeheer heeft er een gewicht aan gegeven, zei raden aan om 3 handjes per persoon te plukken (zo’n 250 gram). Zo kan je toch het oergevoel in jezelf naar boven halen zonder de dieren voor het hoofd te stoten.
Voordat je zo eindigt als de jongen uit ‘Into the Wild’ zijn er wel een paar tips waar jij je aan kunt houden:
- Bij twijfel niet doen. Pluk en eet alleen als je zeker weet dat je de juiste plant of bes te pakken hebt. Met een wildplukgids kan je dubbelchecken of je een lekker snoepje in handen hebt of puur vergif. Valt die ene bes toch niet zo lekker? Bel dan zo snel mogelijk je huisarts of 112.
- Laat laaghangende wildpluksnoepjes hangen. Waarom? Honden en vossen kunnen er met gemak op plassen. Daarom is het handig om bessen die lager hangen dan je knie, niet te plukken. Er kunnen parasieten zitten in de urine van de vos. Hoewel de kans megaklein is dat je besmet raakt met de vossenlintworm, is het sowieso een lekkerder idee dat je plukt zonder de plas van dieren.
- Pluk met respect. Wijk liever niet van de paden af en pluk niet een hele plant kaal.
- Langs drukke autowegen plukken, geeft je misschien een grote wildpluk buit maar brandnetels vol uitlaatgassen, zijn niet lekker.
- Misschien goed voor je immuunsysteem om vreemde bacteriën binnen te krijgen maar er kan ook zomaar een insect tussen zitten. Met een beetje water spoel je deze eraf.
- Voordat je in het wilde weg gaat plukken, check even of de plantensoort niet beschermd is. Op Clo.nl vind je een lijst met alle beschermde planten die onder de wet Beschermde flora- en faunawet vallen.
- Op Goedboerenindestad.nl vind je een gratis wildplukkalender met een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken.
- Pluk alleen paddenstoelen als je een mega expert bent. De wit-rode paddenstoel lijkt misschien schattig en erg smakelijk maar deze is mega giftig. Vroeger gebruikten sjamanen deze paddenstoel in rituelen om te hallucineren maar als je er teveel van eet, kun je er zelfs aan doodgaan. Paddenstoelen plukken is dus niet voor dummies.
Wat kun je wildplukken in Nederland?
Van bosaardbeien tot paardenbloemen en rucola. In Nederland kan je veel lekkers gewoon uit de natuur halen. Het ligt er natuurlijk aan naar welk gebied je gaat. Zo vind je wilde rucola voornamelijk in graslandschappen waar het gewoon tussen het gras groeit. Maar ook langs de berm vind je deze lekkernij.
Bramen vind je voornamelijk langs veel bosraden. Aan het eind van de zomer staan struiken volop in bloei en hangen ze vol met zwarte, rijpe vruchten. Pas wel op want de struiken zitten vol met doorns. Wat veel mensen niet weten, is dat je ook paardenbloemen kunt eten.
Heerlijk om pannenkoeken mee te bakken of limonadesiroop van maken. Paardenbloemen zijn super makkelijk te vinden. Je treft ze overal, in weilanden, langs slootkanten en soms zelfs als onkruid tussen tegels.
Wil jij van je hike een ware snoeptocht maken? Neem dan vooral eens een cursus wildplukken en je zal versteld staan van al het moois dat er te plukken valt.