Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 12 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Hoe de natuur als heuse therapie kan werken

In onze moderne (en vaak een beetje hectische) wereld, lijkt de natuur soms mijlen ver weg te zijn. Al helemaal als je in een drukke stad woont en je dagelijks wordt omringd door deadlines, technologie, een drukke agenda en constante afleiding. Juist de tegenhanger van al deze drukte, kans ons een heel eind op weg helpen als het gaat om onze mentale gezondheid, blijkt uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken. Dít is hoe de natuur als therapie kan werken.

Maar wat is natuurtherapie precies en hoe kan het je mentale gezondheid verbeteren?

De kracht van de natuur

In Nederland kampen steeds meer mensen met stress, zo’n negen op de tien mensen zou er dagelijks last van hebben. Op de werkvloer kampt één op de zes werknemers inmiddels met burn-outklachten. Daar gaat dus iets goed mis. We ervaren te veel stress en weten blijkbaar niet hoe we daar mee om kunnen gaan. Natuurtherapie blijkt een uitkomst te bieden.

Simpel gezegd gaat natuurtherapie (ook wel ecotherapie genoemd) om een breed scala aan activiteiten waarbij de natuur de centrale rol speelt. Dat kan variëren van wandelen in het bos en tuinieren tot bosbaden (Shinrin-yoku) en heuse natuurmeditatie. Bij al deze therapieën draait het om het herstellen van onze verbinding met de natuurlijke wereld.

Uit onderzoek blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur tal van voordelen heeft voor onze mentale gezondheid. Zo kan het stress verminderen, angst en depressie verlichten en zelfs onze cognitieve functies verbeteren. Hoe werkt het precies?

Stressvermindering en ontspanning

Eén van de meest instant effecten van natuurtherapie is de vermindering van stress, laat dit onderzoek zien. Wanneer we in de natuur zijn, gebeurt er namelijk iets bijzonders in ons lichaam. Onze bloeddruk daalt, ons cortisolniveau (het stresshormoon) vermindert en onze hartslag vertraagt. Deze fysiologische veranderingen helpen het lichaam te ontspannen en te herstellen van de constante stress van het dagelijks leven.

En dat gebeurt al best snel: studies tonen aan dat zelfs korte tijd in de natuur, zoals een wandeling van twintig minuten in het park, al significant kan bijdragen aan het verlagen van stressniveaus. De natuurlijke omgeving biedt een mooie afleiding van de dagelijkse stress en drukte, waardoor we weer kunnen opladen.

Een beter humeur

De natuur heeft bovendien een positief effect op je humeur. Hoe werkt dat? De blootstelling aan natuurlijk licht verhoogt de aanmaak van serotonine, een gelukshormoon. Dit zorgt ervoor dat je een beter humeur hebt en de symptomen van depressie verminderen.

Onderzoek suggereert dat tijd doorbrengen in groene ruimtes je vermogen om te focussen en problemen op te lossen, kan versterken. Dat komt deels doordat de natuur een rustgevende en niet-verstorende omgeving is, wat ons brein de kans geeft om te ontspannen en te herstellen.

Dan heb je zoiets als ‘blue therapy’ dat gaat over tijd spenderen bij een rivier, meer of de zee. De kleur blauw uit de natuur zou een rustgevende werking hebben op ons brein, blijkt uit onderzoek.

Terugkomen bij jezelf

Natuurtherapie biedt bovendien de kans om je verbonden te voelen met iets groters dan jezelf. Tussen grote kliffen of naast een wilde zee, voel je je als mens vaak piepklein. De stress om je to-do-lijst verdwijnt dan even als sneeuw voor de zon. De cyclus van het leven in de natuur zien, kan je helpen om je eigen plaats in de wereld beter te begrijpen en accepteren.

Voor veel mensen biedt de natuur dan ook een toevluchtsoord waar ze zichzelf kunnen zijn, zonder de druk van sociale verwachtingen. Deze vrijheid en authenticiteit kunnen erg heilzaam zijn voor wie worstelt met z’n mentale welzijn.

De natuur in je leven integreren

Gelukkig hoef je heus niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om je te omringen met de natuurlijke wereld. Wil je de voordelen van natuurtherapie zelf ervaren? Dit zijn een paar simpele manieren om de natuur in je dagelijkse leven te integreren:

  • Dagelijkse wandelingen maken: probeer elke dag een wandeling te maken in een park of natuurgebied in de buurt. Zelfs korte wandelingen kunnen al een groot verschil maken.
  • Tuinieren: of je nu een grote tuin hebt of een paar planten op je balkon; tuinieren kan een geweldige manier zijn om in contact te komen met de natuur en te ontspannen.
  • Buitensporten: activiteiten zoals hardlopen, fietsen of yoga in de buitenlucht kunnen je helpen om fysiek actief te blijven en tegelijkertijd van de natuur te genieten.
  • Bosbaden: plan geregeld een uitstapje naar het bos. Probeer je omgeving bewust in je op te nemen met al je zintuigen. Voel de bladeren onder je voeten, luister naar het ruisen van de bomen en adem de frisse lucht in.

Natuurtherapie is dus een mooie manier om je mentale welzijn te verbeteren en een dieper gevoel van verbinding te ervaren. Dus de volgende keer dat je je overwhelmed voelt, stap dan de deur uit en laat de natuur haar helende werk doen!

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️