Breath in and out… 7 natuurlijke remedies tegen stress
Je hebt het (te druk) op werk, er gebeurt veel in je privéleven of je maakt je zorgen over de gevolgen van de pandemie. Wat de reden voor jouw spanning ook is, je voelt je rusteloos, geprikkeld en zit niet lekker in je vel. Als je hoofd overloopt met gedachten en je je onrustig voelt, gaat dat op den duur z’n tol eisen. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke manieren om stress te verminderen.
Deze tips zorgen er hopelijk voor dat je jouw stressniveau verlaagd en in de toekomst beter met stressvolle periodes kunt omgaan.
Manieren om stress te verminderen
Wat we vaak vergeten is dat stress niet altijd slecht is. Het is een heel normaal gevoel dat we allemaal wel eens ervaren en ons zelfs kan helpen als we door deze alertheid en boost in adrenaline een gewenst doel bereiken.
Merk je dat je slechter kunt slapen, de hele tijd met een knoop in je maag rondloopt en aan je lichaam merkt dat de stress je toch echt te veel wordt? Dan zijn hier een aantal manieren om jezelf te kalmeren en jouw stress te managen.
1. Ademen
We verklapten het al even in de titel, maar je ademhaling is de krachtigste tool die je zelf in huis hebt om je stress te verminderen. Dit komt omdat we tijdens stressvolle situaties sneller gaan ademhalen of onbewust onze adem inhouden. Yogi’s wisten al lang dat meditatie en ademhalingstechnieken je kunnen kalmeren. Inmiddels heeft de wetenschap inderdaad bewezen dat ademhaling je stresslevel kan beïnvloeden.
Lees ook: Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk
2. Meditatie
Bewust op je ademhaling letten, kan al een wereld van verschil maken. Maar in het verlengde van ademhalingsoefeningen, helpt meditatie je ook je stress verminderen. Als je gestresst bent, maakt je lichaam een hormoon genaamd cortisol aan. Op zich is daar niets verkeerds aan, totdat het te lang in je lichaam bevindt. In een onderzoek kwamen onderzoekers erachter dat regelmatige meditatie helpt om beter om te gaan met stress, wat de cortisol in je lichaam verlaagd.
Zeker als je langdurige stress ervaart, kan meditatie toevoegen aan je dagelijkse routine dus een krachtige tool zijn. Zorg ervoor dat je op tijd ingrijpt, voordat je tegen een burn-out aanloopt. Probeer bijvoorbeeld onze geleide meditatie van 9 minuten, die gericht is op de ademhaling.
3. Sporten
Bij sporten denken we vaak als eerst aan de positieve effecten die beweging heeft op onze fysieke gezondheid. Even belangrijk is de impact die sporten heeft op je mentale gezondheid. Bij het bewegen worden er namelijk endorfines aangemaakt – een stofje in je brein dat je een goed gevoel geeft. Dit zorgt ervoor dat de spanning afneemt, dat je een beter humeur en betere nachtrust krijgt, en zorgt voor een boost in zelfvertrouwen.
Je snapt dat al deze voordelen bij elkaar een enorme impact kunnen hebben op je stressniveau. Recent onderzoek laat bovendien zien dat je met sporten ook je emotionele veerkracht (de manier waarop je met stress omgaat) kan vergroten.
4. Experimenteer met aromatherapie
Je reukzenuw, die van je neus naar je hersenen reist, zorgt er niet alleen voor dat je kunt ruiken. Het speelt ook een rol bij het reguleren van het parasympathische zenuwstel. Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.
Dit is waarom geuren een kalmerend effect kunnen hebben en essentiële oliën je stressniveau kunnen verminderen. Vooral lavendel staat erom bekend een mood booster te zijn en je te kunnen kalmeren.
Lees ook: Wat is het nut van diffusers en essentiële oliën?
Andere essentiële oliën die je kunt gebruiken als natuurlijke remedie tegen stress:
- Ylang Ylang
- Citroen
- Bergamot
- Kamille
- Jasmijn
5. Yoga
Lekker zweten in de sportschool zorgt voor de aanmaak van endorfine. Een andere vorm van beweging die je kan helpen om stress te verminderen is yoga. In de afgelopen tien jaar is deze combinatie van sport en ademhaling mainstream geworden, maar in India wordt het al bijna 4000 jaar gebruikt als een strategie om met stress om te gaan.
Want alhoewel het goed is voor je spieren en lichaam, is yoga nog voordeliger voor de mind. Regelmatig een yoga-lesje pakken kan je bloeddruk en hartslag verlagen, het cortisolniveau in je lichaam verlagen en gunstige veranderingen in de hersenen bevorderen.
6. Thee
Ja, zo simpel kan het zijn: het nippen van een mok hete thee is op zichzelf al ontspannend. Maar welke thee je precies drinkt kan ook een grote invloed hebben op je stressniveau. In een onderzoek keken onderzoekers naar de cortisolspiegels van mannen die 6 weken lang zwarte thee dronken en mannen die 6 weken lang een placebo dronken.
Inspiratie: 7 lekkere en gezonde theesoorten die goed zijn voor lichaam en geest
Beide groepen werden bewust blootgesteld aan stressvolle gebeurtenissen om te kijken hoe ze reageerden. Na 6 weken bleek de theedrinkende groep lagere cortisolspiegels te hebben én sneller te herstellen van stress. Een ander onderzoek dat naar groene thee keek, rapporteerde vergelijkbare resultaten.
De volgende kruidenthee’s staan er nog eens extra om bekend om je stressniveau te verlagen:
- Pepermunt
- Kamille
- Lavendel
- Citroen
- Ginseng
- Kurkuma
- Passiebloem
7. Vermijd cafeïne
Cafeïne heeft een paar positieve effecten (je bent alerter en kan beter presteren), maar als je gestresst bent, wegen deze niet op tegen het nadeel: je cortisolspiegel piekt na het drinken van een kopje koffie. Dit wordt vooral een probleem als je er te veel van drinkt.
Daarnaast heeft het volgens onderzoek invloed op je nachtrust. Het zou de kwaliteit van je slaap met 10 procent verminderen en de hoeveelheid slaap die je krijgt met bijna 40 procent… Zorg daarom dat je niet te veel koffie drinkt en drink het in ieder geval niet meer ‘s middags. Als je het nog serieuzer wil aanpakken, kun je met een cafeïne detox (van bijvoorbeeld 5 dagen) kijken of je verschillen merkt.
Lees ook: Een wetenschapper deelt 7 manieren om te dealen met piekergedachten