Natuurlijke middeltjes en trucs om van je verstopping af te komen
Constipatie, obstipatie of verstopping. Heel sexy is het onderwerp niet, maar wel een érg herkenbaar probleem bij veel vrouwen. Veel meer dan bij mannen. Gelukkig zijn er behalve medicijnen, ook natuurlijke remedies tegen obstipatie!
Natuurlijk heeft niet iedere vrouw last van een langzame (of gewoon verschrikkelijke) stoelgang, maar toch lijken de darmen van vrouwen gevoeliger te zijn dan mannen. Ook oudere mensen krijgen er eerder last van. Mijn dokter vertelde me altijd: “Daar hebben meisjes van jouw leeftijd gewoon vaker last van.” Thanks, dokter. Gelukkig zijn er ook een hoop vrouwen die nérgens last van hebben (jealous…).
“Maar ik eet zo gezond”
Dat obstipatie wordt veroorzaakt door wat je eet, is een logische gedachte. Dat is deels ook zo: zwaar eten als gluten, tarwe, pasta, maar ook bananen kunnen erg verstoppend werken (vooral in grote hoeveelheden). Dat is per persoon verschillend, de één is er gevoeliger voor dan de ander.
Lees ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online
Maar… Obstipatie wordt óók door andere factoren beïnvloed, meer dan je misschien denkt. Want hoewel je dieet erg gezond kan zijn, kan ook stress, onregelmatig leven en slapen, medicatie of je psychologische en fysieke staat voor een verstopping zorgen. Dus al heb nog zo’n healthy, plantaardig voedingspatroon, obstipatie ligt nog steeds op de loer!
Zo weet dat je verstopt bent
Om van de verstopping af te komen, geven we de fijnste, maar vooral natuurlijke manieren om de verstopping te behandelen. Maar het is even belangrijk – zo niet belangrijker – om erachter te komen waarom je last hebt van obstipatie. Helaas kom je er niet 1, 2, 3 achter, dus probeer je soort ontlasting bij te houden en ook wat je eet. Niet echt sexy he? Maar het is wel belangrijk je lichaam te leren kennen om er goed voor te kunnen zorgen (en niet vier dagen verstopt te zitten).
Er zijn verschillende soorten obstipatie, maar de meest voorkomende komt door slechte voeding, te weinig beweging en emotionele en stress gerelateerde problemen. Anderen hebben hebben last van het prikkelbaar darm syndroom. Zo herken je verstopping of obstipatie:
- Minder vaak naar het toilet. ‘Normaal’ varieert van drie keer per dag tot drie keer per week.
- Als je ontlasting droog en hard is. Dat maakt het lastiger voor je darmen.
- Je hebt het gevoel dat je niet in staat bent om je darmen volledig te legen. Na het toiletbezoek heb je nog steeds het gevoel dat je naar het toilet moet.
- De twee symptomen hierboven en gevoel van sloomheid en moeheid, duizeligheid, buikkrampen, hoofdpijn en een opgeblazen gevoel.
Must read: Dit krukje (squatty potty) zorgt voor een betere stoelgang
Welk type ben jij?
Check ook eens wat voor type ontlasting heb je? Er is een checklist waarmee je uitkan vogelen tot welk type jij behoort. Ben je type 1 of 2? Dan loop je zeker weten constipatie gevaar.
Deze natuurlijke manieren helpen in elk geval tégen verstopping:
1. Train je darmen
Waarschijnlijk staat poepen niet op je to-do list, maar misschien is dat wel een goed idee. Je lichaam heeft namelijk behoefte aan routine. Je kan gelukkig ook je bekkenspieren trainen. Deze kan je gewoon toevoegen aan je dagelijkse (of wekelijkse) work-out.
Pas ook op met te veel persen tijdens een toiletbezoekje, want dat verzwakt je bekkenspieren.
2. Voeding, bacteriën en vezels
Een gezonde darmflora wordt beïnvloed door balans van je voeding, bacteriën en beweging. We hebben daarom ook voedsel nodig met bacteriën erin en gefermenteerd zijn, zoals zuurkool, kimchi, kefir en kombucha. Het is nog lekker ook! Je kan zelf je eigen kombucha maken. ‘Levend’ voedsel bevorderd je stoelgang, je kan probiotica ook op andere manieren innemen.
Fruit en gestoomde groeten zijn ook erg goed voor je darmflora, net als gezonde vetten als olijf olie en omega-3.
3. Pepermunt olie
Als je last hebt van obstipatie, dan kan is een goede essential oil goed voor je. Pepermunt is altijd fijn voor je buik, een goede olie met pepermunt kan dus wonderen doen. Vooral bij een opgeblazen gevoel. Je kan het gewoon op je buik smeren.
4. Gember
Ook gember werkt tegen een verstopping van je darmen, het heeft namelijk een kalmerende werking en helpt daarom goed bij een opgeblazen gevoel, winderigheid en spasmes.
Lees ook: De invloed van darmen op een depressie is groter dan we denken
Maak een lekkere gemberthee of stop plakjes gember in een fles water. Warm water is overigens beter voor je in geval van een pijnlijke buik, het laat je darmen meer relaxen. Daarnaast zitter er antioxidanten is, die je weer blijer maken!
5. Squatty Potty
Naar het toilet gaan kan je het allerbeste in een squattende positie doen. Dus in een gehurkte positie. Je darmen kunnen dan ontspannend waardoor je stoelgang makkelijker doorloopt.
Je kan dat doen door op je knieën iets op te trekken óf een squatty potty aan te schaffen (aanrader!). Het is een klein krukje dat je om tegen je wc-pot aanzet waarop je voeten kunnen rusten en dus zo een natuurlijke houding aannemen.
6. Water
Genoeg water drinken is voor heel veel dingen heel goed, zo ook voor een gezonde stoelgang. Obstipatie kan namelijk makkelijk opspelen als je uitgedroogd bent! Zorg dus voor tenminste twee liter water per dag.
Mocht je meer last hebben je van een verstopping dan gewoonlijk, ga dan langs bij je huisarts.
Meer lezen over je darmflora?
- Onrustig? Misschien hebben je darmen een reset nodig
- Probiotica: wat is het eigenlijk en waarom is het goed voor je?
- Waarom ook de nieuwste dieethype er niet voor gaat zorgen dat je afvalt