Hatsjoe! Deze 5 natuurlijke middelen verminderen hooikoortsklachten
Hatsjoe! Fijn dat zonnige lenteweer en die vrolijke bloesembomen, maar als je last hebt van hooikoorts is de lente ook een beetje afzien. Jeukerige ogen, verstopte neus, keelpijn en vermoeidheid zijn veelgehoorde hooikoortsklachten. De standaardtips kennen we inmiddels wel, maar welke natuurlijke middelen kunnen helpen om de klachten van hooikoorts te verminderen?
Tabletjes, neusspray, medical taping: heb jij ook al van alles geprobeerd? Probeer dan eens deze vijf natuurlijke middelen tegen hooikoorts.
Wat gebeurt er in je lichaam bij hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten en bomen. Het inademen van stuifmeel (ook wel pollen genoemd) zorgt voor een reactie in het immuunsysteem.
Door de allergische reactie wordt er histamine aangemaakt en komt dit in je bloed. Door het overschot aan histamine ontstaat er in je ogen, neus, mond en luchtwegen een overgevoelige reactie en krijg je klachten als niezen, een loopneus, benauwdheid, jeuk, keelpijn en vermoeidheid.
Volgens het UMC heeft twee tot vijf procent van de Nederlanders last van hooikoorts. Sommige mensen hebben een paar dagen last van klachten, anderen kunnen weken last hebben van benauwdheid. Wat kun je doen om de hooikoortsklachten te verminderen of ze te voorkomen op natuurlijke wijze?
5 natuurlijke middelen tegen hooikoorts
Heb jij deze natuurlijke middeltjes al geprobeerd?
1. Eet voeding met quercetine
Quercetine is een natuurlijke antioxidant dat in veel groente zit. Quercetine is een stofje dat ervoor zorgt dat het de aanmaak van histamine in het bloed remt en vermindert ontstekingsreacties. Quercetine zit o.a. in uien, appels, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli. Zet deze voeding dus de komende weken op je menu.
2. Drink kruidenthee en dep je ogen met kamille
Kruidentheetjes zijn voor heel veel dingen goed, maar helpen dus ook tegen hooikoorts. Kamille-, zoethout-, en brandnetelthee bevatten namelijk antioxidanten en antihistamine. Ook brengt de warme thee wat verlichting aan je neus. Je moet minimaal drie koppen van één van deze theesoorten per dag drinken om een verschil te kunnen merken.
Kamille kan ook verzachtend werken bij geïrriteerde en jeukende ogen. Je kunt je ogen ‘s avonds spoelen met lauw water met kamille. Gooi het zakje van je kamillethee ook niet weg, knijp het zakje zodra het is afgekoeld uit op een watje en dep daarmee je ogen zachtjes.
3. Eet biologische, lokale honing
Honing is het perfecte natuurlijk middel om resistentie tegen stuifmeel op te bouwen. Bijen komen namelijk tijdens hun zoektocht naar nectar in aanraking met stuifmeel en daardoor belandt vervolgens een behoorlijke portie stuifmeel in de honing. Ook heeft de stuifmeel in honing een geneeskrachtige werking dat komt omdat de bijen er nectar en enzymen aan toevoegen.
Als je dagelijks in de ochtend een lepeltje honing neemt, dan krijg je steeds een kleine hoeveelheid stuifmeel binnen waardoor je immuunsysteem langzaam kan wennen aan in aanraking komen met het stuifmeel. Het is belangrijk dat je lokale, biologische honing koopt, omdat daar precies de stuifmeel in zit die in jouw omgeving door de lucht vliegt tijdens het hooikoortsseizoen.
4. Slik vitamine C supplementen
Vitamine C is een echte immuunbooster en kan ook op krachtige wijze de histaminespiegel in je bloed verlagen. En dat is precies wat je wilt als je zit te sniffen en snotteren door hooikoorts. Door de histamine ervaar je die vervelende klachten. Het is daarom slim om in het hooikoortsseizoen van april tot juni elke dag een vitamine C tablet te slikken. Goed om te weten: vitamine C kan ook helpen bij andere allergische reacties op voeding of bij muggenbulten.
5. Neem extra probiotica
Tot slot helpt is het ook slim om extra probiotica te nemen als je last hebt van hooikoorts. Probiotica zorgt voor een gezonde darmflora en de darmen hebben een belangrijke rol bij allergieën.
Anna Sophie Slingerland schudt mensen wakker op het gebied van duurzame mode
Een goed werkend immuunsysteem staat namelijk in verband met een goede werking van je darmen. Wil jouw darmgezondheid verbeteren, dan is probioticapoeder of tabletten nemen een goede stap. Daarnaast vind je probiotica ook in gefermenteerde voeding zoals yoghurt, zuurkool, augurken en kombucha.