Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 23 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

9 natuurlijke bronnen van probiotica (en wanneer je die nodig hebt)

Houd jij rekening met het binnenkrijgen van genoeg probiotica? Als je vaak last hebt van darmklachten, dan kan het verstandig zijn om je eens in de wereld van probiotica te verdiepen. Vandaag op Bedrock: 9 natuurlijke bronnen van probiotica die je gewoon in de supermarkt kunt vinden.

Hoewel er geen uitsluitend bewijs is dat probiotica gezondheidsvoordelen hebben voor gezonde mensen, kan voeding met probiotica wél een game changer zijn voor mensen darmklachten. Denk hierbij aan mensen die gevoelig zijn voor obstipatie of diarree, maar ook als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Probiotica: wat is het eigenlijk en waarom is het goed voor je?

Ook kan het een verstandig idee zijn om probiotica te nemen als je een antibiotica-kuur moet doen. Meer daarover lees je hier: Aan de antibiotica? Zorg dan zelf voor voldoende probiotica

9 natuurlijke bronnen van probiotica

Probiotica is te verkrijgen in pil- en poedervorm, maar ook in “gewone” voeding is het terug te vinden. Voeding die je gewoon in de supermarkt koopt – wel zo makkelijk.

Het woord dat je in het lijstje hieronder vaak tegen gaat komen, is gefermenteerd. Het lijkt erop dat alles wat gefermenteerd wordt, bomvol probiotica zit. Take notes, want gefermenteerd eten is hartstikke goed voor je lichaam.

Waarom gefermenteerd eten zo goed is voor je lichaam

1. Augurken

Augurken zijn vaak gefermenteerd. Dit zorgt ervoor dat er probiotica in de augurk te vinden is. Kijk wel naar de verpakking, en zorg ervoor dat je gezouten augurken zonder azijn kiest. Deze oplossing van zeezout en water bevordert namelijk de groei van goede bacteriën, en dat is weer positief nieuws voor jouw darmflora.

2. Zuurkool

Zuurkool is een klassieker in de Nederlandse keuken. Goed nieuws dus als je van stamppot houdt, want zuurkool zit vol goede bacteriën. Deze gefermenteerde kool kan je het beste rauw kopen, dan weet je zeker dat alle goede bacteriën er nog inzitten. Kant-en-klare zuurkool is vaak al flink verhit, waardoor de goede bacteriën verloren gaan.

3. Verschillende soorten kaas

Niet alle soorten kaas bevatten probiotica, maar de kans is aanwezig als je cottage cheese, Gouda of cheddar kaas koopt. Kijk voor de zekerheid wel even op de verpakking of er ook in jouw stukje kaas probiotica zitten om het zeker te weten.

4. Miso

Gebruik jij al miso in jouw gerechten? Miso is een smaakmaker gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. De smaak valt het beste te omschrijven als umami, een vijfde smaakcomponent (naast zout, zoet, zuur en bitter).

Hieronder drie recepten met miso om toe te voegen aan je repertoire.

5. Kombucha

Op de Bedrock-redactie zijn we gek op kombucha. Deze gefermenteerde thee is supergezond, smaakvol en een goede toevoeging aan je voedingspatroon. Je kan het zien als een vervanging voor frisdrank, bier of zelfs koffie. Je kunt zelfs koken met kombucha.

Kombucha: waarom we de gezonde gefermenteerde thee vaker zouden moeten drinken

6. Kimchi

Ook zo gek op kimchi? Deze gefermenteerde kool bevat een boel probiotica en goede bacteriën. Je kunt zelf kimchi maken, maar het is uiteraard ook verkrijgbaar in de grotere supermarkten en de toko.

Onze persoonlijke favorieten: maar deze kimchi tosti met kaas en sesam eens, of ga voor kimchi pannenkoeken.

7. Yoghurt

Ook het eten van yoghurt is een toegankelijke manier van natuurlijke probiotica. Voor de meeste bacteriën is yoghurt te zuur, maar niet voor probiotica. Ook drankjes als Yakult en Vivit zijn hierdoor populair.

8. Kefir

Kefir lijkt wel wat op yoghurt, maar het is toch echt iets anders. Bij kefir worden namelijk kefirkorrels gecombineerd met gefermenteerde melk. Die granen bevatten melkzuurbacteriën en gist, waardoor de kefir uiteindelijk rijk aan probiotica is. En ja, je kunt ook zelf kefir maken.

9. Tempeh

Net als miso is tempeh gemaakt van gefermenteerde soyabonen. Het is een goede vervanger van vlees, en bevat ook nog eens de nodige probiotica. Redenen genoeg om deze vleesvervanger eens op het menu te zetten dus.

Zo kies je de juiste probiotica uit voor jouw lichaam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

VoedingscentrumZorgwijzerMindbodygreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️